من همراهتم! حال خوب را با مشاوره از ما تجربه کن

آشنایی با مفهوم منتورینگ در کسب و کار

آشنایی با مفهوم منتورینگ در کسب و کار

منتورینگ (mentoring) حمایت، نفوذ، راهنمایی یا هدایتی‌ست که توسط یک مربی ارائه می‌شود. منتور یا مربی هم کسی‌ست که به فردی کم تجربه آموزش می‌دهد یا اینکه به او کمک و توصیه می‌کند. در یک محیط سازمانی، منتور یا مربی بر رشد شخصی و حرفه‌ای مجموعه تأثیر مستقیم می‌گذارد. اکثر مواقع مربی‌ها همان کارمندان ارشدی هستند که به کارمندان پایین‌دست کمک می‌کنند، با این حال منتورها لزوماً نباید از افرادی که آنها را راهنمایی می‌کنند ارشدتر باشند. اهمیت منتورینگ در این است که مربیان تجربیاتی داشته باشند که دیگران بتوانند از آنها بیاموزند و استفاده کنند.

منتور در کسب و کار کیست؟

بر اساس فرهنگ لغت کسب و کار، منتور یک فرد ارشد یا با تجربه‌تر است که به عنوان مشاور، مشاور یا راهنمای کارآموز منصوب می‌شود. مربی مسئول ارائه‌ی کمک و بازخورد به فرد تحت نظارت است. بر اساس این تعریف، نقش یک راهنما این است که از تجربیات خود برای کمک به کارمندان ضعیف‌تر از طریق حمایت از آنها در کار و حرفه‌ی خود، ارائه‌ی نظرات در مورد کارشان، و مهمتر از همه، جهت‌دهی به کارکنان  استفاده کند. منتورینگ در کسب و کار یک رابطه‌ی متقابل و مشارکتی‌ست که اغلب اوقات بین یک کارمند ارشد و کارمند سطح پایین‌تر به منظور رشد، یادگیری و پیشرفت شغلی  رخ می‌دهد. غالباً مربی وشاگرد هر دو درون سازمان هستند. آموزش‌ها بر اهداف سازمانی، فرهنگ کاری، اهداف شغلی، مشاوره در مورد پیشرفت حرفه‌ای و تعادل بین کار و زندگی تأکید دارد. مربیان مؤثر برای‌شاگردان، بیشتر به‌عنوان الگو هستند تا به آنها در رسیدن به اهداف‌شان کمک کنند.

بیشتر بخوانید:   با معایب و مزایای هوش مصنوعی آشنا شوید

منتورینگ می‌تواند رسمی یا غیر رسمی باشد. در یک محیط غیررسمی، کارآموزان اهدافی را تعیین می‌کنند که معمولاً قابل اندازه گیری نیست و روابط ساختاری ندارند. برای یک رابطه‌ی مربیگری رسمی، اهداف به طور قابل اندازه‌گیری و عملی تعریف شده و با الزامات تعیین شده تنظییم می‌شوند. 

چرا منتورینگ مهم است؟

چرا منتورینگ مهم است؟

یک مربی خوب می‌تواند به کارآموزش کمک کند تا در کارش مؤثرتر شود، مهارت های جدیدی بیاموزد، اعتماد به نفس بیشتری کسب کند و تصمیمات بهتری برای رشد شغلی خود بگیرد. رضایت از مشاهده‌ی پیشرفت دیگران، گسترش دیدگاه‌های بین نسلی و فرهنگی؛ تقویت مهارت‌های فنی، رهبری و بین فردی، تداوم تجربه‌ی ایده‌ها و کسب بینش‌های جدید، همگی از مزایای منتورینگ در کسب و کار است.

تکنیک‌ها یا مدل‌های منتورینگ

منتورینگ نفر به نفر: این نوع منتورینگ سنتی‌ترین روش در بین انواع راهنمایی‌هاست. فقط مربی و کارآموز در این نوع راهنمایی مشارکت دارند و معمولاً یک فرد با تجربه‌تر با یک مربی کم تجربه یا بسیار جوان تر همراه است.

منتورینگ گروهی: در این مدل، یک یا چند منتور با گروهی از کارآموزان کار می‌کنند. بیشتر آموزشگاه‌ها، کارگاه‌ها و بوت‌کمپ‌ها از این مدل استفاده می‌کنند زیرا زمان یا منابع کافی برای داشتن یک مربی برای هر شرکت کننده وجود ندارد.

منتورینگ همتایان: شرکت‌کنندگان در این مدل از یک نقش مشترک یا بخش هستند، آنها تجربیات مشترک یا مشابهی در زندگی حرفه‌ای و شخصی دارند. این همتایان برای حمایت از یکدیگر در این دوره‌ها شرکت می‌کنند. درواقع هر کدام از شرکت‌کنندگان با ارائه‌ی تجربیات و تخصص خود به توسعه‌ی دانش کل گروه کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید:   آیا ویژگی‌ های روانشناختی کارآفرینان را می‌ شناسید؟

منتورینگ از راه دور: با وجود فناوری‌های پیشرفته، دیگر نیازی نیست که رابطه‌ی مربی و کارآموز رودررو باشد. با استفاده از نرم‌افزارهای آنلاین یا حتی ایمیل ، شرکت‌کنندگان در این نوع مشاوره می‌توانند بدون از دست دادن زمان، به صورت مجازی به یکدیگر متصل شوند.ی

راهنمایی معکوس : این رابطه از مدل سنتی خود فاصله دارد. به جای اینکه یک حرفه‌ای ارشد یک کارمند جوان‌تر را راهنمایی کند، کارمند جوان یک حرفه‌ای ارشد را راهنمایی می‌کند. این رابطه معمولاً برای مربیان حرفه‌ای جوان‌تری‌ست که مهارت‌ها علمی کار را می‌دانند. درواقع در این شیوه از منتورینگ، انتقال تجربیات جای خود را به آموزش تخصص می‌دهد.

منتورینگ سرعت: این نوع منتورینگ شبیه به برنامه‌های دوستیابی‌ست و معمولاً در بخشی از یک رویداد یا کنفرانس‌ها رخ می‌دهد. خود کارآمورز یک سری گفتگوهای انفرادی با مجموعه‌ای از مربیان مختلف در سطوح متفاوت دارد که معمولاً پس از یک گپ و گفت کوتاه از یک مربی به مربی بعدی منتقل می‌شود.

تبلیغات

کجا یک منتور پیدا کنیم؟

کجا یک منتور پیدا کنیم؟

ثبت نام در یک بوت‌کمپ : اگر در یک برنامه‌ی آموزشی رسمی شرکت کنید، می‌توانید از علم و تجربه‌ی یک مربی استفاده کنید. بوت‌کمپ‌ها می‌توانند هم توسط نهادها و آموزشگاه‌ها برگزار شود و هم به طور مستقل و توسط افراد خبره.

از بخش منابع انسانی خود بپرسید : با مدیر یا مدیر منابع انسانی خود قرار ملاقات بگذارید و از آنها بخواهید که شما را با یک رهبر یا مدیر ارشد آشنا کند و یا ارتباط دهد. فهرستی از اهداف و مواردی که می‌خواهید یاد بگیریدید به مدیر خود ارائه دهید تا بهرتین فرد را برای توسعه‌ی حرفه‌ای شما در نظر بگیرد. یک گروه رویایی کار با منتورینگ بسازید.

بیشتر بخوانید:   اهمیت فراوان خلاقیت در کسب و کار

یک شخص حرفه‌ای را پیدا کنید که او را خیلی قبول دارید: لیستی از 5 تا 10 نفر که در حرفه‌ی مورد نظرتان آنها را تحسین می‌کنید و با آنها در ارتباط هستید بنویسید. در نظر بگیرید که در تجربه‌ی آنها به چه چیزی بیشتر جذب شده‌اید. می‌توانید همان‌ها را الگوی خود قرار دهید

منتورینگ یکی از راه‌های پیشرفت شغلی‌ست. در هر زمان و هر جایگاهی که باشید برای رسیدن به مراتب بالاتر حرفه‌ای تلاش کنید. هیچ‌وقت دیر نیست. همیشه می‌توانید چند پله از دیروزتان بالاتر روید.