علائم فیزیکی افسردگی چیست؟

داشتن احساس اندوه بخشی عادی از زندگی محسوب می‌شود، اما افسردگی موضوع متفاوتی است. این عارضه منجر به انواع مختلفی از علائم عاطفی و فیزیکی می‌شود که بر زندگی روزمره‌ی فرد اثر می‌گذارد.

افسردگی یک بیماری شایع است و تمام احساسات ناشی از آن می‌تواند با توانایی فرد برای عملکرد درست و موثر بر کیفیت زندگی تداخل داشته باشد. در‌حالی‌که اغلب افراد از علائم عاطفی افسردگی آگاه هستند، علائم فیزیکی مربوط به آن اغلب نادیده گرفته می‌شود چون به شکل ارتباط دیده نمی‌شود. برای درک افسردگی نیاز است از علائم فیزیکی هم آگاه شوید تا تشخیص به موقع و درمان مناسب عملی شود.

در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم به علائم فیزیکی افسردگی و شرح آن پرداخته‌ایم.

افزایش یا کاهش وزن

افسردگی می‌تواند هورمون‌ها را تحت‌تاثیر قرار دهد و باعث شود شما بخواهید بیش از حد معمول غذا بخورید و به‌علاوه اختلالات خواب مرتبط با افسردگی ممکن است مشکل را پیچیده‌تر کند زیرا محرومیت از خواب استاندارد می‌تواند با گرسنگی و هورمون‌ها همراه شود و بنابراین افسردگی منجر به کاهش یا افزایش وزن شود. تحقیقات نشان داده است که افراد افسرده را خطر بیشتری برای ابتلا به چاقی تهدید می‌کند.

مشکلات معده و روده

تحقیقات نشان داده است ارتباطی قوی بین مشکلات هاضمه، نفخ، یبوست، روده‎ی تحریک‌پذیر و افسردگی وجود دارد. روده نسبت به حالات روحی افراد از خود واکنش نشان می‌دهد و حتی سلول‌های عصبی روده ۸۰ تا ۹۰ درصد سروتونین بدن را تولید می‌کنند.

افراد افسرده غالبا غذاهای پر از قند را ترجیح می‌دهند که التهاب مغز را تحریک می‌کند و باعث عدم تعادل باکتری خوب و بد در معده می‌شود. مطالعات نشان داد که برخی از شرایط روانشناختی مانند افسردگی ممکن است نتیجه‌ی اختلال در دستگاه گوارش مانند سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS) باشد.

بیشتر بخوانید:   9 راه برای غلبه بر احساس ناکارآمدی

برخی مطالعات انجام‌شده حاکی از آن است که اختلالات افسردگی و تنشی همراه با سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر و زخم هستند و ارتباط ویژه بین این اختلالات روان‌شناختی و معده و روده‌ای، نشان می‌دهد که بیماری‌های معده و روده ممکن است بر رفتار روانی فرد تاثیر بگذارد.

میگرن

بسیاری از دردهای مزمن، سردرد و میگرن به افسردگی مرتبط است. درحالی‌که افسردگی ممکن است منجر به سردرد شود، علائم متداول در افراد مبتلا به میگرن هم مشاهده می‌شود. ارتباط ویژه‎ای بین افسردگی و میگرن وجود دارد و این ارتباط غالبا ناشی از همپوشانی عوامل خطرپذیری است.

مشکلات پوستی

هورمون‌های استرس به پوست آسیب می‌رساند و حالت افسردگی هم با بالا رفتن سطح هورمون استرس کورتیزول همراه است. بنابراین مشاهده‌ی مشکلات پوستی در افراد مبتلا به افسردگی امری متداول است و می‌تواند شرایطی چون اگزما، پسوریازیس و بروز آکنه را شدیدتر کند.

طبق تحقیقات انجام‌شده حدود ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به عارضه‌ی افسرگی به مشکلات پوستی دچار می‌شوند. علاوه بر این، مطالعات دیگری نشان داد که افسردگی و اضطراب در بیماران دارای پسوریازیس، درماتیت اتوپیک، اگزما و زخم ساق پا اتفاق می‌افتد. رابطه‌ی میان افسردگی و مشکلات پوستی همچنین ممکن است ناشی از غفلت در مراقبت باشد که از عوارض جانبی معمول در افسردگی است.

درد ناحیه‌ی سینه

درد قفسه‌ی سینه همواره نشانه‌ای مشخص از مشکلات قلبی بوده است و چیزی که بسیاری از مردم نمی‌دانند این است که درد سینه به افسردگی هم مرتبط است. افسردگی ممکن است بر ریتم قلب اثر بگذارد، فشار خون را افزایش دهد و انسولین، کلسترول و هورمون استرس را بالا ببرد.

بیشتر بخوانید:   مهارت گوش دادن فعال: سراپا گوش، بدون قضاوت

نتایج مطالعه‌ای در سال‌های اخیر منتشر شد و نشان داد که افراد با نارسایی قلبی که به‎طور متوسط یا زیاد افسرده هستند چهار برابر بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس و خطر ابتلا به بستری شدن در بیمارستان قرار دارند که این عدد در مقایسه با افرادی که افسرده نیستند دو برابر است.

مشکلات سلامت دهانی

افسردگی می‌تواند بر سلامت دهانی فرد اثرگذار باشد و این امر در درجه‌ی اول نتیجه‌ی فقدان مراقبت از خود است که اغلب در ادامه‌ی افسردگی روی می‌دهد. در مطالعاتی که توسط انجمن‌های بین‌المللی برای تحقیقات دندان‌پزشکی منتشر شد، محققان دریافتند که افسردگی و اضطراب با فقدان سلامت دندان در ارتباط مستقیم هستند که عمدتا ناشی از افسردگی است و منجر به اجتناب افراد از مراقبت شخصی می‌شود.

مطالعه‌ی جامعی که در دندان‌پزشکی جامعه و امراض مسری یافت شد، نشان داد که افسردگی با تعداد دندان‌های خراب در بین افراد بین ۳۵ تا ۵۴ سال ارتباط دارد.

بعضی مطالعات دیگر نیز حاکی از آن است که متخصصین سلامت روانی باید از پیامدهای دهانی رژیم غذایی نامناسب و داروهای روان‎گردان آگاهی داشته باشند که افراد مبتلا به افسردگی با آن مقابله می‌کنند و باید گام‌های لازم برای تضمین سلامت دهانی را خوب بردارند.

کلام آخر

افسردگی می‌تواند در اثر عوامل متعددی چون سبک زندگی نامتعادل، ناکامی در موارد متفاوت زندگی، روابط اشتباه با افراد در زندگی، تجربه‌ی آسیب‌های روانی، تروما و استرس در کودکی، ژنتیک و به هم خوردن تعادل شیمیایی در مغز ایجاد شود. لازم است افراد مبتلا به افسردگی از روان‌درمانی و دارودرمانی کمک بگیرند تا به اندازه‌ی قابل توجهی بهبود یابند.

بیشتر بخوانید:   چه عواملی بر بهداشت روانی دانش آموزان موثر است؟

از این رو اگر علائم فیزیکی افسردگی را در خود می‌بینید، با پزشک یا روانشناس خود درباره‎ی آن‌ها صحبت کنید. بررسی هرچه بهتر این علائم به متخصصان کمک می‎کند تا راحت‌تر نحوه‌ی درمان مناسب را تجویز کنند.