تعریف اراده:
اراده یک نیروی روانی است که به شروع یک عمل، ادامه و پایان دادن به آن کمک می کند .به بیان دیگر،اراده یعنی تسلط بر وسوسه و هوس برای انجام یک عمل نادرست.اراده یعنی کنترل وسوسه در پر خوری، اراده یعنی کنترل وسوسه و هوس برای شروع مجدد مصرف مواد مخدر. اراده یعنی تسلط بر خشم، عصبانیت، تنبلی، و غیره.
علل ضعف اراده:
از دلایل ضعف اراده می توان به موارد زیر اشاره کرد . افسردگی ،شکستها و ناکامی ها ی گذشته ، خستگی ، عدم عشق و علاقه برای رسیدن به هدف مورد نظر و عوامل دیگری چون محیط نامناسب، لذت بخش بودن شئ مورد نظر، و غیره.
نکته اینجاست که ضعف اراده می تواند باعث افزایش افسردگی ،مشکلات قلبی ، اعتیاد و ایجاد مشکلات بیشتر در زندگی ،کار و حتی مسائل فردی شود .
اگر بخواهیم کمی دقیقتر باشیم، اراده یعنی توانایی شما برای انجام کارها.به طور مثال اراده می تواند مشخص کندکه مثلا انجام دادن کاری شبیه رژیم گرفتن یا ورزش ، چقدر برای شما راحت یا چقدر سخت است .پس شاید بتوان گفت اراده ابزاری است که در تمام جنبه های زندگی به موفق شدن ما کمک می کند .
می توان اراده را به ماهیچه تشبیه کرد که با تمرین قویترشده و در صورتیکه از آن درست استفاده نکنیم تحلیل می رود و دقیقا مثل ماهیچه احتیاج به استراحت هم دارد.
در یک آزمایش ، دانشمندان شرکت کنندگان را گرسنه نگه داشتند و بعد ازتقسیم آنها به 3 گروه ، به تفکیک از هر گروه خواستند که یکی از کارهای زیر را انجام دهند .
گروه اول : تربچهها را خورده و از خوردن کلوچه اجتناب کنند.
گروه دوم : کلوچهها رو خورده و از خوردن تربچهها اجتناب کنند.
گروه سوم: هیچ کاری انجام ندن (به شرکت کنندگان غذایی داده نمیشد)
سپس از تمام افراد خواستند که یک پازل هندسی غیرممکن رو حل کنن. افرادی که تربچه خورده بودند و از خوردن کلوچه ها منع شده بودند سریعتر از افرادی که فقط کلوچه خورده بودند و یا افرادی که گرسنه مانده بودند دست از حل پازل کشیدند . چرا؟ بنظر می رسد آن ها از اراده خود در مقابل خوردن کلوچه استفاده کرده بودندو دیگر اراده ای برای ادامه حل پازل نداشتند .
اگر شما جزو کسانی هستید که با خواندن این مطلب ، فکر میکنید که جزو افراد بی اراده یا سست اراده هستید نگران نباشید. دانشمندان ثابت کرده اند که اراده دقیقا مثل پاهای ضعیف با تمرین کردن قوی تر و محکم تر می شود و این کار با تمرین منظم انجام پذیر است .
فیزیولوژی اراده
طبق یافتههای جدید در علوم اعصاب مشخص شده که اراده با بخشهایی از مغز در ارتباط است که در قسمت جلوی سر و در قشر جلوی مغز(PFC) واقع شدهاند. 3 بخش مختلف دراین قسمت دیده می شود.
- در قسمت بالای سمت چپ بخشی است که شامل نیروی «من میتوانم» است و به شما کمک میکند تا به فعالیتهای خستهکننده، سخت و استرسزا ادامه بدهید.
- در قسمت بالا و در سمت راست نیروی «من نمیتوانم» وجود دارد . این قسمت کمک می کند تا به درخواستهای نامناسب نظیر خوردن غذای بیش از حد ، عبور از چراغ قرمز و …. جواب منفی بدهید بعبارتی قدرت نه گفتن را تقویت می کند .
- در بخش زیرین و میانی قشر جلوی مغز نیروی «من میخواهم» قرار دارد که به نظر می رسد شخص را تشویق به پیگیری اهدافش می کند . این نیرو به شما کمک می کند که دریابید واقعا چه میخواهید. طبیعی است که هر چه این نیرو قویتر باشد، انگیزه شما برای دنبال کردن اهدافتان بیشتر شده و توانایی بیشتری برای مقابله با وسوسه ها پیدا می کنید .
ترکیب این 3 بخش با هم اراده را می سازند که اگر انرژی یا فعالیت لازم را نداشته باشند، نیروی اراده ضعیف شده ، در نتیجه هیچ کار ارزشمندی انجام نشده و هدفی محقق نخواهد شد .
حال که با فیزیولوژی مغز آشنا شدیم و متوجه تاثیر این نواحی در تقویت اراده شدیم بهتر است با راه های تامین و افزایش انرژی این نقاط نیز آشنا شویم .
راه های تقویت اراده :
–افزایش خودآگاهی
اکثر ما از تصمیماتی که در طول روز مثلا در مورد انتخاب غذا می گیریم آگاه نیستیم . در واقع بیشتر انتخاب های ما به صورت خودکار انجام می شوند و بدیهی است که کنترل و مدیریت رفتاری که نسبت به آن آگاه نیستیم بسیار سخت است بنابر این اولین گام برای تغییرو کنترل انتخاب هایمان خود آگاهی است .
با سبک جدید زندگی که شامل سرعت و استرس زیاد در طول روز می باشد رسیدن به خودآگاهی به راحتی قابل دستیابی نبوده و نیاز به تمرین دارد .
تمرین :
یک روز را برای خود مشخص کنید و به انتخاب هایتان دقت کنید . می توانید لیستی از آن ها تهیه کرده و در پایان روز آن ها را بررسی کنید . انتخاب هایتان را در 2دسته تقسیم بندی کنید .انتخاب هایی که به شما در رسیدن به هدف کمک می کند و انتخاب هایی که غیر موثر هستند .
–مدیتیشن کنید
مدیتیشن بخش هایی از مغز را که مسئول اراده اند، تقویت کرده و این بخش های مغز را بزرگ تر می کند و باعث ارتباط بهتر این بخش ها با بخش هایی می شود که در کنترل تصمیمات فرد نقش دارند.
در زمان انجام مدیتیشن در واقع در حال آموزش به مغزتان برای تمرکز روی موضوع خاصی هستید . مدیتیشن یکی از راه های افزایش خود آگاهی نیز محسوب می شود . با انجام منظم مدیتیشن سلول های خاکستری در قشر جلوی مغز که در خودآگاهی موثر هستند بیشتر می شوند برای این کار نیازمند بازه زمانی طولانی نیستیم بلکه تحقیقات نشان داده است که تنها انجام سه ساعت مدیتیشن باعث افزایش توجه و خودکنترلی شده و با انجام 11 ساعت مدیتیشن باعث انجام تغییرات قابل ملاحظه ای در مغزمان می شویم .
تمرین :
برای تقویت اراده سعی کنید روزانه حداقل 5 دقیقه مدیتیشن کنید .
–ورزش کردن
تنها دو ماه پس از ورزش منظم، بخش هایی از مغز که در اراده نقش دارند بزرگ تر، قوی تر و هماهنگ تر می شوند. هر چیزی که شما مشتاق انجام دادنش هستید و باعث تحرک در شما می شود میتواند مفید باشد. تمرین در فضای باز و حتی 5 دقیقه پیاده روی می تواند ایده خوبی باشد .
هر نوع فعالیت فیزیکی که شما در طبیعت انجام دهید، میتواند باعث تقویت اراده شما شود.
–رژیم غذایی سالم
کمبود یا کم مصرف کردن عناصری مثل ویتامین D میتواندتاثیر منفی روی عمکلرد داشته باشد. به همین دلیل خوردن غذاهای سالم مهم است . داشتن وزن متعادل و استفاده از ویتامین به مقدار کافی می تواند در افزایش اراده موثر باشد. درنظر داشته باشید که حتی کاهش میزان آب در بدن می تواند در کاهش عملکرد ما نقش داشته باشد .
افت و خیز بیش از حد قند خون، بر عملکرد مغز تأثیر منفی دارد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، رژیم غذایی گیاهی می تواند عملکرد مغز را بهبود بخشد.به طور منظم غذا بخورید و از مصرف شکر تصفیه شده خودداری کنید تا سطح گلوکز خونتان ثابت بماند .
ارسال پاسخ