هر فرد در زندگی خود بارها علائم آلرژی را تجربه و یا برای بهبود شرایط به پزشک مراجعه میکند. یکی از داروهایی که به احتمال زیاد در این موقعیت تجویز میشود، نئوتادین یا دس لوراتادین است. آیا در مورد نحوهی مصرف و عوارض جانبی آن اطلاعات کافی دارید؟ در این مطلب از بلاگ همراهتم سعی داریم بهطور کامل نحوهی مصرف این دارو، تداخلات دارویی و چه عوارض جانبی آن را توضیح دهیم.
نئوتادین برای چیست؟
نئوتادین با نام اصلی دس لوراتادین از انواع قرص ضد حساسیت به شمار میرود و در دستهی داروهای آنتیهیستامین قرار دارد. این قرص نوعی داروی خوراکی است که برای کاهش علائم آلرژی در بینی و دیگر بخشهای بدن استفاده میشود. عملکرد این دارو باعث از بین رفتن یا کاهش التهاب مخاط بینی آلرژیک خواهد شد. همچنین نئوتادین برای درمان خارش ناشی از کهیر استفاده میشود. نئوتادین در واقع نام تجاری و شناختهشدهی این دارو در ایران است. علاوه بر قرص، شربت آن نیز تاثیرات مشابهی دارد. این دارو مادهای طبیعی به نام هیستامین را در بدن مسدود کرده و از این طریق واکنش آلرژیک را متوقف میکند.
نام انگلیسی:
Neotadin
Desloratadine
اسامی و دوز رایج نئوتادین در ایران
قرص ۵ میلیگرم نئوتاین
شربت ۲.۵ میلیگرم / ۵ میلیلیتر نئوتادین
قرص دلونکس ۵ میلیگرم
قرص بهنیتیس ۵ میلیگرم
شربت دس لوراتادین اکسیر ۲.۵ میلیگرم / ۵ میلیلیتر
قرص دس لوراتادین اکسیر ۵ میلیگرم
قرص لورکستادین ۵ میلیگرم
شربت دزوکید ۲.۵ میلیگرم / ۵ میلیلیتر
نحوه عملکرد نئوتادین
این دارو اغلب برای کاهش علائم آلرژی فصلی مانند گرفتگی بینی، حساسیت و التهاب مخاط بینی آلرژیک استفاده میشود. داروهای گروه آنتی هیستامین عملکرد مشابهی دارند؛ بدین صورت که با کاهش میزان هیستامین در بدن، باعث کاهش علائم آلرژیک میشوند. هیستامینها از عوامل موثر در ایجاد حساسیت هستند. رایجترین آلرژیهایی که توسط هیستامینها به وجود میآیند شامل عطسه، آبریزش بینی، قرمزی و خارش چشم
مکانیسم اثر دلوتکس 5
در بدن گیرندهای به نام H1 وجود دارد که هیستامین به آن متصل میشود. داروی دس لوراتادین در دستگاه گوارش، رگهای خونی، رحم و نواحی دیگر بدن برای اتصال به این گیرنده با هیستامین رقابت میکند. در آخر فعالیت هیستامین مسدود میشود و علائم منفی آن کاهش پیدا میکند.
عوارض جانبی قرص نئوتادین
قرص نئوتادین باعث خوابآلودگی شود. همچنین عوارض جانبی متعدد دیگری هم هست که شاید بعد از مصرف دارو مشاهده شود. در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
- گلو درد
- خشکی دهان
- درد عضلانی
- خستگی
- خواب آلودگی
- افزایش درد قاعدگی
این عوارض اغلب خفیف هستند و ممکن است و طی چند روز یا چند هفته از بین بروند، با این حال اگر عوارض شدید شد یا از بین نرفتن باید به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی جدی
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد، این دارو ممکن است منجر به ایجاد حساسیتهای خطرناک شود. توصیه میشود که درصورت مشاهدهی علائم ذکر شده و یا هر عارضه غیر معمول دیگر، باید در اسرع وقت به اورژانس یا پزشک مراجعه کنید.
- ضایعهی پوستی
- خارش شدید
- کهیر
- تورم لب، زبان، صورت و گلو
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که داروهای مختلف اثرات متفاوتی در بدن افراد ایجاد میکنند. توصیه این است که در مورد مصرف داروها ابتدا به پزشک مراجعه کنید و تجویز وی را ملاک قرار دهید. اطلاعات مقالهها صرفاً جنبهی اطلاعرسانی دارند.
تداخلات دارویی قرص نئوتادین
این قرص ممکن است با سایر داروها، ویتامینها و گیاهان دارویی تداخل داشته باشد. برای جلوگیری از تداخل باید پزشک داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را به پزشک اطلاع دهید. داروهایی که ممکن است با نئوتادین در تداخل باشند شامل موارد زیر است.
- کتوکنازول
- اریترومایسین
- آزیترومایسین
- آتورواستاتین
- لدیپاسویر
- لوپیناویر
- اومبیتاسویر
- پاریتاپرویر
- ریتوناویر
- ساکویناویر
- دروندارون
- تاکرولیموس
- تاموکسیفن
- سانیتینیب
- واندتانیب
- ومورافنیب
- لاپاتینیب
- فلوکستین
- سایمتیدین
میزان مصرف نئوتادین
این دارو در دوزهای متفاوتی تجویز میشود که براساس شرایط بیمار توسط پزشک تعیین خواهد شد:
- سن
- شدت علائم
- واکنش به اولین دوز مصرفی
- شرایط کلی پزشکی
عملکرد بر سیستم ایمنی
طبق تحقیقات، آنتیهیستامینها سیستم ایمنی بدن را تضعیف نمیکنند و مصرف این دارو نمیتواند احتمال ابتلا به هر نوع بیماری ویروسی یا باکتریایی را بالا ببرد.
در صورت فراموشی مصرف چه کار کنیم؟
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، دراسرعوقت از آن استفاده کنید. درصورتیکه زمان مصرف نوبت بعدی دارو نزدیک بود، نوبت فراموششده را نادیده بگیرید. درواقع نباید در نوبت بعدی دوز دارو را دو برابر کنید.
در بارداری
تحقیقات دربارهی تأثیر این دارو بر جنین و در دوران بارداری هنوز به صورت کامل انجام نگرفته است. اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، با پزشک خود مشورت و سپس از دارو استفاده کنید.
در شیردهی
نئوتادین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود. اگر در دوران شیردهی از داروی آنتیهیستامین استفاده میکنید، با پزشک مشورت کنید تا دارویی با کمترین عارضه را به شما معرفی کند.
برای کودکان
دس لوراتادین روی کودکان بالای ۶ ماه آزمایش شده و عارضه جانبی جدی گزارش نشده است. باید توجه داشته باشید که نباید هیچیک از داروها را بدون تجویز پزشک به کودکان زیر ۴ سال بدهید. پیش از استفادهی کودک از این قرص یا شربت حتماً با پزشک مشورت کنید.
کلام آخر
این مطلب صرفاً جنبهی آموزشی دربارهی عملکرد، موارد مصرف و اثرات جانبی داروی نئوتادین دارد. لطفا برای مصرف این دارو فقط با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
ارسال پاسخ