مهارت سوال پرسیدن؛ هنری ظریف و جذاب

مهارت سوال پرسیدن؛ هنری ظریف و جذاب
تا به حال به این موضوع دقت کرده‌اید، در روز چندبار سوال می‌پرسید؟

تا به حال به این موضوع دقت کرده‌اید، در روز چندبار سوال می‌پرسید؟ سوالاتی که می‌پرسید، به چه مسائلی مربوط هستند و چرا می‌پرسید؟ پاسخ به این سوالات می‌تواند، مهارت سوال پرسیدن شما را تحلیل کند و به نتایج جالبی برسد.

سوال پرسیدن یکی از مهم‌ترین مهارت‌های ارتباطی است. درواقع اولین عاملی است که موجب برقراری ارتباط بین انسان‌ها خواهد شد.

تمام روابط انسانی شما، درنهایت به هنر سوال پرسیدنتان برمی‌گردد. اولین باری که بهترین دوست، همسر و دیگر افراد مهم زندگی‌تان را دید، چگونه گذشت؟

قطعا این ارتباطات با سوال پرسیدن شروع و با سوال پرسیدن ادامه پیدا کرده است. حال چرا کسی به اهمیت این موضوع اشاره‌ای نمی‌کند؟

به ابتدای این مقاله توجه کنید، ما هم از طریق سوال پرسیدن، قصد برقراری ارتباط با همراهان خود را داریم. در ادامه این مطلب، به نکات مهمی درباره هنر سوال پرسیدن اشاره خواهیم کرد.

پنهان شدن اهمیت مهارت سوال پرسیدن در میان روزمرگی‌ها

در بخش قبلی پرسیدیم، چرا زیاد به اهمیت مهارت سوال پرسیدن، اشاره نمی‌شود؟ بیایید با یک مثال به این موضوع نگاه کنیم.

غذا خوردن فعالیتی بسیار مهم است که ادامه‌ی حیات ما به آن بستگی دارد. روش‌های صحیح این فعالیت مرتب توضیح داده می‌شود و بخشی از جامعه نیز این دستورات را عملی می‌کنند.

اما بسیاری از افراد، احساس می‌کنند غذا خوردن یک عمل کاملا واضح و مشخص است، نیازی به توضیح و آموزش ندارد.

همین اتفاق برای مهارتی مانند سوال پرسیدن افتاده است. سوال پرسیدن از اولین سال‌های زندگی ما، در روزمرگی‌های ما بوده است. همین موضوع باعث شده است، زیاد به اهمیت و نیاز به تقویت آن فکر نکنیم.

بیشتر بخوانید:   آیا تیپ شخصیتی شما در موفقیت ازدواج شما موثر است؟

مهارت سوال پرسیدن، مانند هر مهارت ارتباطی دیگر، راه‌های خاصی برای پیشرفت کردن دارد که با انجام آن‌ها تاثیرات فراوانی بر ارتباطات خود حس می‌کنید.

اولین قدم تقویت مهارت سوال پرسیدن؛ چه

اولین قدم تقویت مهارت سوال پرسیدن؛ چه

حتما تا به حال در این موقعیت قرارگرفته‌اید که شخصی با سوال‌هایی که می‌پرسد، شما را کلافه کرده باشد. درواقع شخص برای برقراری ارتباط، سوالات زیادی می‌پرسد اما نتیجه آن کاملا برعکس می‌شود. فکر می‌کنید چرا این اتفاق می‌افتد؟

همان‌طور که می‌دانید براساس روانشناسی تیپ شخصیتی، هر شخصی ممکن است، صفات مختلفی داشته باشد. به همین دلیل، افراد می‌توانند نسبت به سوالات شما، واکنش‌های متفاوتی نشان دهند.

اولین قدم برای تقویت مهارت سوال پرسیدن این است که بدانید «چه» سوالی مناسب است؟

در ارتباط‌های اولیه انتخاب سوال، یک چالش خواهد بود. شما از شخص رو به رو هیچ اطلاعاتی ندارید تا برپایه‌ی آن‌ها سوال طرح کنید.

در این موقعیت، به معنای سوالاتی که در ذهنتان می‌آید، بیشتر دقت کنید.

از خود بپرسید: اگر او از من این سوال را می‌پرسید، چه واکنشی نشان می‌دادم؟

پاسخ این سوال برای من چه آورده‌ای دارد؟

آیا این سوال، تجاوز به حریم شخصی فرد نیست؟

با پرسیدن سوال‌های متنوع از خود، معنای سوال را بالا می‌برید و هنر سوال پرسیدن خود را به رخ می‌کشید. اولین سوالی که در شروع یک مکالمه می‌پرسید، بخشی از شخصیت شما را نشان می‌دهد بنابراین ارزش وقت گذاشتن دارد.

دومین قدم تقویت هنر سوال پرسیدن؛ چگونه

وقتی بخش «چه» را با موفقیت پشت سر گذاشتید، دومین قدم مهارت سوال پرسیدن، «چگونه» انجام دادن این مهم است.

بیشتر بخوانید:   روانشناسی شخصیت، نوعی خودشناسی

سعی کنید سوالاتی که می‌پرسید، واضح و روشن باشد تا از اضافه‌گویی دوری کنید. این روش باعث می‌شود، سوال شما کوتاه به‌نظر برسد و مخاطب احساس نکند قرار است با سوالات بی‌جا، کلافه‌اش کنید.

پس از اینکه شخص مورد نظر را مخاطب قرار دادید با او ارتباط چشمی برقرار کنید سپس پیش از اینکه سوال خود را بپرسید، سه ثانیه سکوت نمایید.

با استفاده از تکنیک سکوت، به ذهن فرد شنونده اجازه می‌دهید، تمام تمرکزش را روی سوال شما معطوف کند.

برای ادامه گفت‌وگو، سعی کنید سوال بعدی را شخص رو به رو بپرسد و مکالمه را مانند بازی پینگ‌پونگ ادامه دهید.

شنونده خوب بودن، بخشی از مهارت سوال پرسیدن است. اگر روند پرسش‌ها یک‌طرفه باشد، گویی از شخص مقابل بازجویی می‌کنید.

اگر در یک سخنرانی یا جلسه مهم هستید، بهتر است سوال پرسیدن را به تعویق نیندازید. با این کار، اگر جزئیات لازم را به دست نیاورده باشید، سوالات بعدی را خواهید پرسید و رشته‌ی سوال در ذهنتان پاره نمی‌شود.

سومین قدم تقویت هنر سوال پرسیدن؛ صبوری و انتظار

سومین قدم تقویت هنر سوال پرسیدن؛ صبوری و انتظار

برای اینکه از نتیجه هنر سوال پرسیدن خود لذت ببرید، نیاز است واکنش طرف مقابل را مشاهده و تحلیل کنید.

زمانی که پرسش‌های ما با برقراری ارتباط از سوی شخص مقابل همراه می‌شود، احساس برنده بودن می‌کنیم.

برای تکمیل موفقیت خود بهتر است، مهارت سوال پرسیدن را ادامه دهید. پس از اینکه پرسش‌تان را نقل کردید، ارتباط چشمی را قطع نکنید تا نشان‌دهنده انتظار کشیدن شما باشد.

وقتی شخص مقابل در حال صحبت کردن است، به هیچ‌وجه توضیحات او را قطع نکنید. باید نشان دهید، چقدر مشتاق شنیدن پاسخ این سوال بودید.

بیشتر بخوانید:   از باج گیری عاطفی چه می دانید؟

به زبان بدن مخاطبتان توجه فرمایید. اگر نشانه‌هایی از بی‌میلی، نارضایتی، ناامنی و … در او مشاهده کردید، باید مسیر را عوض کنید.

قطع کردن ارتباط چشمی، بازی کردن با دست‌ها، لبخند عصبی، تکان دادن ناخودآگاه اعضاء بدن، می‌تواند نشانه‌های نارضایتی باشد. برای اینکه بتوانید زبان بدن را تحلیل کنید، به اطلاعات بیشتری درباره این علم نیاز خواهید داشت.

در این موقعیت بهتر است ابتدا کمی سکوت کنید سپس از اینکه او را در موقعیت نامناسبی قرار داده‌اید، معذرت خواهی فرمایید.

پس از طبیعی شدن وضعیت با استفاده از مهارت سوال پرسیدن خود بگویید، منظورتان از سوال این بوده که … و سوال را تغییر دهید تا ارتباط ادامه پیدا کند.

وقتی مخاطب شروع به پرسیدن سوالات خود می‌کند، با زبان بدن اشتیاق خود به صحبت کردن را نشان دهید.

کمی به جلو متمایل شوید، لبخند بزنید، با انرژی صحبت کنید و موارد دیگری که می‌تواند نشان‌دهنده علاقه‌مندی شما باشد.

دانستنی‌های بی‌انتهای مهارت سوال پرسیدن

هنر سوال پرسیدن، یکی از مهارت‌های ارتباطی بی‌نهایت است. در این مقاله، کلیاتی که می‌تواند به تقویت این مهارت کمک کند را عنوان کردیم.  هنر درست سوال پرسیدن، می‌تواند روی مهارت‌هایی دیگری نیز تاثیرگذار باشد.

در مقاله معرفی و تحلیل کتاب هنر پیش‌بینی، تاثیرات هنر سوال پرسیدن بر پیش‌بینی‌های صحیح را به شما عزیزان توضیح خواهیم داد.