آیا ویژگی‌ های روانشناختی کارآفرینان را می‌ شناسید؟

ویژگی های روانشناختی کارآفرینان
ویژگی‌ های روانشناختی کارآفرینان

درست است که سخت‌کوشی در اغلب اوقات عامل مهمی برای موفقیت و پیروزی‌ به‌حساب می‌آید، اما سطح بازدهی فرد نمی‌تواند به‌تنهایی تعیین‌کننده‌ی میزان موفقیت او در کار باشد. عوامل زیادی منجر به موفقیت یک کارآفرین در زمینه‌ی راه اندازی، فعالیت و توسعه‌ی تجارت و کسب‌وکارش می‌شود.

عواملی مانند زمان راه‌اندازی کسب‌وکار، میزان رقابتی بودن بازار، قابلیت اطمینان به زنجیره‌ی تامین، میزان سرمایه‌ی قابل وصول و شرایط اقتصادی فعلی هم در رسیدن به موفقیت سهم زیادی دارند. علاوه بر این عناصر، ویژگی‌های روانشناختی کارآفرینان که به اهداف تجاری‌شان کمک می‌کند نیز در موفقیت آنها موثر است.

ویژگی‌ های روانشناختی کارآفرینان بزرگ را بشناسید

نظم و انضباط

کارآفرینی در ژنتیک هیچ‌کس وجود ندارد، بلکه این منظم بودن است که از یک فرد، کارآفرینی موفق می‌سازد. راه اندازی یک کسب‌و‌کار، به‌هیچ‌عنوان کار ساده‌ای نیست. برخلاف یک شغل سنتی و معمول در جامعه که در آن شما یک کارفرما یا بالادست دارید و از او تبعیت می‌کنید؛ در کارآفرینی این شما هستید که رئیس و مسئول خودتان‌ هستید. بنابراین انضباط و نظم شما در روند پیروزی‌تان تاثیر مستقیم دارد. منظم بودن از مهم‌ترین ویژگی‌های روانشناختی کارآفرینان موفق است.

خلاقیت

اگرچه خلاقیت اغلب با بازدهی هنری همراه است؛ اما خلاق بودن برای همه‌ی کارآفرینان ویژگی مهمی  به‌حساب می‌آید. خلاقیت فقط در مورد عناصر بصری یا برندسازی صدق نمی‌کند. کارآفرینانی که قادرند به طور خلاقانه مشکلات‌شان را حل کنند و در هنگام مواجهه با چالش‌های تجاری روزمره، خارج از چارچوب‌ها فکر کنند؛ می‌توانند به سرعت راه‌حل‌های لازم را برای رشد کسب‌و‌کار‌شان، محور قرار بدهند و آنها را اجرا کنند.

 خودآگاهی

کارآفرینانی که خودآگاهی دارند، می‌توانند به موفقیت برسند. زمانی که یک کارآفرین از توانمندی‌هایش آگاه باشد، قادر است نقاط قوت و ضعفش را در حوزه‌ی کاری‌اش بشناسد. خودآگاهی پذیرفتن کاستی‌ها و برجسته کردن نقاط قوت است. هرچه بیشتر درمورد ناتوانی‌ها و محدودیت‌هایتان بدانید، توانمندتر خواهید بود.

مدبر بودن

مدبر-بودن

همه‌ی کارآفرینان با وظایف یا چالش‌هایی روبرو خواهند شد که در گذشته، هرگز با آنها مواجه نبوده‌اند. توانایی تدبیر و اداره کردن امور، ذهنیتی‌ست که به کارآفرینان کمک می‌کند به اهداف عالی‌شان دست یابند؛ بدون آن‌که راهی از پیش تعیین‌شده برای مشکلات‌شان وجود داشته باشد.

بیشتر بخوانید:   ویژگی زنان مستقل

زمانی که کارآفرین، قدرت تدبیر داشته باشد، می‌تواند مشکلات کسب‌و‌کار خودش را حل کند؛ بدون آن‌که از پیش، نگرشی در مورد آن مسئله داشته باشد. آموزش می‌تواند قدرت تدبیر و اداره‌ی امور را تقویت کند. درواقع، هرچه بیشتر بدانید توانمندتر خواهید بود.

عمل‌گرایی

عمل‌گرایی از مهم‌ترین ویژگی‌های روانشناختی یک کارآفرین است. کسب‌و‌کار شما زمانی به موفقیت می‌رسد که برای آن تلاش کنید. هیچ روزی را نباید بدون انجام دادن کاری مفید به پایان برسانید. اگر می‌خواهید کسب‌و‌کار خود را توسعه دهید، باید همیشه کاری بهتر از کار دیروزتان انجام دهید. بهبود در امور شغلی، مستلزم آموزش و تمرین است.

بنابراین هیچ وقت از آموزش و یادگیری فاصله نگیرید. بسیاری از کسب‌و‌کارها در سال‌های ابتدایی حضورشان در بازار محکوم به شکست می‌شوند، زیرا مدیران آن از عمل‌گرایی غافل بودند. کتاب دوام آوردن، تنها راز موفقیت در مورد همین موضوع است. نویسندگان این کتاب، بیشتر از دویست توصیه را برای تاب‌آوردن و کسب سود در سال اول حضورتان در بازار مطرح می‌کنند.

همدلی

همدلی

همدلی یک ویژگی ضروری برای کارآفرینی‌ست. فرقی نمی‌کند صاحب کسب‌و‌کار گروهی و بزرگی باشید یا آن‌که شغل و منبع درآمدیِ کوچکی را برای خودتان دست‌و‌پا کرده باشید. نه‌تنها باید با همکاران‌تان ارتباط خوبی داشته باشید، بلکه لازم است مشکلات‌شان را در حد توان‌تان بشناسید و برای رفع‌‌شان تلاش کنید. تیمی که با مسائل و مشکلات شخصی یا حتی کاری درگیر باشد، قدرت تمرکز کردن روی کار و پیش‌بردن اولویت‌های شما را ندارد. پس به خاطر خودتان هم که شده است، سعی کنید با افراد زیردست و بالادست‌تان همدل باشید.

ارتباط

رهبری یک روش درست برای فکر کردن، عمل کردن و مهم‌تر از همه، خلق یک راه ارتباطی موثر است. طبق تحقیقات دانشگاه وروکلاو «Wroclaw»، سه مهارت ارتباطی اصلی برای رهبران؛ گوش دادن مؤثر، انتقال پیام به‌صورت واضح و ارائه‌ی بازخوردهای درست است.

داشتن چنین مهارت‌هایی می‌تواند کارآفرینان را در یک مزیت رقابتی قرار دهد. زمانی که صاحب یک کسب‌و‌کار بتواند به طور موثر به صحبت‌های مشتری خود گوش بدهد، می‌تواند بازخورد مورد نیاز او را اجرا کند. علاوه بر این زمانی که مدیران، کارمندان و اعضای تیم کاری بتوانند ارتباط موثر بین‌شان را به نمایش بگذارند، می‌توانند اعتماد مشتری را هم جلب کنند و موجب بهره‌وری و عملکرد تجاری بهتری شوند.

بیشتر بخوانید:   مزایا و معایب بازاریابی و فروش مویرگی

انگیزه

وقتی رئیس خودتان هستید، باید بتوانید انگیزه‌ی خود را برای کار مؤثر و مداوم حفظ کنید. کارآفرینان باید بتوانند در روزهای سخت هم به مسیرشان ادامه دهند. شما به عنوان یک کارآفرین باید بدانید چه چیزهایی موجب تقویت روحیه‌تان می‌شود. در مسیر کارآفرینی بالا‌و‌پایین‌های زیادی وجود دارد. زمانی که در اوج هستید، قدرت فکر کردن‌تان بیشتر است. بنابراین سعی کنید تمرکز کنید و بفهمید چه موضوعاتی می‌تواند به حفظ انگیزه‌ی شما در روزهای سخت کمک کند.

 اعتماد به نفس

اعتماد-به-نفس

کارآفرینی به سخت کارکردن نیست. شما باید به توانمندی‌های خود اطمینان داشته باشید. اگر ایده‌ای دارید و می‌خواهید آن را مطرح کنید، باید اعتماد‌به‌نفس داشته باشید تا  بتوانید از آن دفاع کنید. فرقی نمی‌کند در حال معرفی یک محصول جدید هستید یا قرار است با طرح ایده‌ی خود منابع ‌مالی مورد نیاز پروژه را تامین کنید؛ در هر موقعیتی که هستید باید اعتماد‌به‌نفس‌تان را حفظ کنید و مانع کارشکنی کسانی شوید که با شما مقابله می‌کنند.

به علاوه باید بدانید همه‌ی ما در مسیر موفقیت خود شکست می‌خوریم و این موضوع به این معنی‌ست که ما شجاعت تلاش کردن و جنگیدن را داشته‌ایم. هیچ راه مستقیمی برای رسیدن به موفقیت، بدون مواجهه با تجربه‌ی شکست وجود ندارد.  شکست مانعی برای داشتن اعتماد‌به‌نفس نیست، در عوض می‌تواند به قدرت و تجربه تبدیل شود. در این مقاله می‌توانید علت‌های شکست کارآفرینان را بخوانید.

انعطاف پذیری

برای داشتن یک کسب و کار پایدار و رسیدن به موفقیت بلند مدت، کارآفرینان باید منعطف باشند. انعطاف‌پذیری یکی از ویژگی‌های روانشناختی کارآفرینان است. گاهی لازم است فرمول محصولی را که تولید می‌کنید، تغییر دهید یا آن‌که استراتژی شغلی خود را عوض کنید. وقتی یک کارآفرین انعطاف‌پذیر باشد، می‌تواند از فرصت‌های جدیدی که به سمتش می‌آیند، استفاده کند. صاحبان مشاغلی که در انطباق با تغییرات کند و ضعیف هستند، فرصت‌های ارزشمندی را در نوآوری و برآورده کردن نیازهای مشتریان خود از دست می‌دهند.

بیشتر بخوانید:   پرخاشگری چیست و چرا پرخاشگری می‌کنیم؟

 ریسک پذیری

ریسک-پذیری

توانایی ریسک کردن هوشمندانه، یکی از باارزش‌ترین مهارت‌هایی‌ست که یک کارآفرین باید داشته باشد. ریسک‌پذیری علاوه بر آموزش دادن درس‌های بزرگ به شما، موجب می‌شود تا راه‌های جدیدی را در رقابت، به‌خصوص در بازارهای اشباع‌شده پیدا کنید. در صورتی که آن ریسک نتیجه‌ی مورد نظر را به‌دنبال نداشته باشد، کارآفرین همچنان می‌تواند درس‌های ارزشمند آموخته شده را در تصمیم‌های تجاری آتی‌اش به کار گیرد.

بیل گیتس، رئیس هیئت‌مدیره‌ی مایکروسافت در یکی از جملات معروفش به این نکته اشاره کرده است که «برای برنده شدن، گاهی اوقات باید ریسک‌های بزرگی را انجام دهید.» او در طول تاریخ فعالیت مایکروسافت ریسک‌هایی کرد که شاید مهم‌ترین آنها، ترک هاروارد در سال دوم تحصیلی خود در سال 1975 برای تاسیس یک شرکت بود. دیدگاه او این بود: «یک کامپیوتر روی هر میز و در هر خانه.» چیزی که در آن زمان هیچ‌کس نمی‌توانست حتی آن را تصور بکند. ریسکی که او برای تحقق بخشیدن به این دیدگاه انجام داد، به نتیجه رسید و حالا ارزش مایکروسافت بیشتر از مدرک هاروارد است.

داشتن این ویژگی‌ها همراه با مشخص کردن رویا و چشم‌اندازی که در مسیر رسیدن به آن قدم برمی‌دارید، برای موفقیت شما به عنوان یک کارآفرین بسیار مهم است. درواقع یک کارآفرین موفق، باید مجموعه‌ای از تمام این ویژگی‌ها را در کنار هم داشته باشد. اگر قصد ورود به حوزه‌ی کارآفرینی را دارید، باید بدانید هرکدام از نکته‌هایی که در طول متن به آنها اشاره کردیم، مکمل یکدیگر هستند. پس آنها را تمرین کنید تا بتوانید به‌عنوان یک کارآفرین موفق فعالیت‌تان را آغاز کنید.