۸ مورد از مشکلات خانواده‌ها و راه‌حل آنها

۸ مورد از مشکلات خانواده‌ها و راه‌حل آنها
مشکلات خانواده‌ها باوجود تفاوت‌های فردی و فرهنگی در جامعه‌های مختلف، بسیار شبیه است.

مشکلات خانواده‌ها باوجود تفاوت‌های فردی و فرهنگی در جامعه‌های مختلف، بسیار شبیه است. شاید زمانی که از مهمانی برمی‌گردید، با خودتان فکر کنید خانواده‌ی میزبان چقدر شاد و خوشبخت هستند. اما واقعیت این است که هیچ خانواده‌ای از مشکل و اختلاف نظر بدون سهم نمی‌ماند. در این نوشته از همراهتم به مشکلات خانواده و راه حل آنها اشاره می‌کنیم. با ما همراه شوید و اگر شما هم چنین مشکلاتی را تجربه کرده‌اید، بدانید که تنها نیستید.

۱. دعوا و مشاجره

وجود اختلاف نظر بین افراد یک خانواده کاملا طبیعی‌ست. اما یکی از مشکلات خانواده‌ها، جر و بحث‌های مداوم و شدید است که به رابطه‌ی میان زوج، یا فرزند و والدین صدمه می‌زند. در زمانی که ارتباط سالم میان افراد خدشه‌دار شده و تعداد بحث‌ها زیاد می‌شود، باید راه‌حل را جست‌وجو کرد.

دعوا فضای خانواده را متشنج می‌کند. هرچه دعوا شدیدتر باشد، تاثیر آن بر روابط بیشتر خواهد بود. از این‌رو، کنترل خشم و مدیریت اختلاف‌نظرها اهمیت فراوانی دارد. خوب است به‌جای تمرکز بر تلافی کردن، به مشکلی که پیش آمده بپردازیم. زمانی که بتوانیم طرف مقابل‌مان را درک کنیم، پایه‌ای ساخته‌ایم که می‌توانیم بر اساس آن مشکلات را حل کنیم.

اگر خشم از کنترل خارج می‌شود، لازم است بحث را متوقف کنیم و بعد از آرام شدن، دوباره صحبت‌ را از سر گیریم.

۲. فاصله و دوری

دوری اعضای خانواده می‌تواند حسابی مشکل‌ساز شود. سفر کاری، کار کردن در شهر دیگر و موقعیت‌های مشابه، فشار زیادی بر افراد خانواده تحمیل می‌کند. به‌ویژه اگر کودکی داشته باشیم، ممکن است دوری و فاصله را درک نکند. خوشبختانه در دوران دیجیتال زندگی می‌کنیم و راه‌های برای کم کردن فاصله‌ها پیش رو داریم.

اگر نمی‌توانیم از سفرهای کاری کم کنیم یا به دلیل تحصیل یا مسائل دیگر مدام از خانه دور هستیم، راه‌هایی برای همدلی بیشتر وجود دارد. تماس تصویری، بازی آنلاین یا تماشای همزمان فیلم احساس دوری را کم‌رنگ‌تر می‌کند.

بیشتر بخوانید:   از نشانه‌های خیانت تا درمان رابطه

در بعضی موارد، نبود فاصله‌ی کافی بین افراد خانواده مشکل ایجاد می‌کند. شاید در ابتدای آشنایی مایل باشیم زمان زیادی را کنار هم سپری کنیم. ولی هر رابطه‌ی سالمی به فضای کافی نیاز دارد. گاهی چند ساعت تنها بودن، یا خرید کردن در کنار دوست و هم‌کلاسی قدیمی، دوباره ما را مشتاق بودن در کنار افراد خانواده می‌کند.

والدینی که همیشه کنار فرزند خود هستند، ممکن است با چالش‌هایی روبه‌رو شوند. روزهای قرنطینه به دلیل پاندمی کووید ۱۹ به خوبی این موضوع را روشن کرد که ماندن طولانی کنار هم و نداشتن فضای کافی، می‌تواند به بحث و خستگی منجر شود.

خوب است پدر و مادر سرگرمی‌ و تفریح خود را بعد از بچه‌دار شدن کنار نگذارند و با رفتن به رستوران و خرید، کمی زمان تنهایی برای فرزند خود ایجاد کنند.

۳. اختلاف‌نظر درمورد روش‌های فرزندپروری

اختلاف‌نظر درمورد روش‌های فرزندپروری

کمتر پدر و مادری هستند که برای تربیت کودک خود با اختلاف‌نظر روبه‌رو نشده‌ باشند. پرورش کودک از نوزادی تا نوجوانی بسیار چالش‌برانگیز است. طبیعی‌ست که پدر و مادر همیشه هم‌نظر نباشند و روش‌های مختلفی برای حل چالش انتخاب کنند.

سازگاری بهترین کلید حل اختلاف عقیده درمورد چالش‌های تربیت کودک است. پدر و مادری که همیشه تلاش می‌کنند به راه‌حلی میانه دست پیدا کنند و به توافق برسند، بهترین الگو برای کودک خود هستند. آنها به فرزندشان می‌آموزند باوجود تفاوت در ایده و طرزفکر، می‌توان کنار هم ماند و برای هر چالشی، راه‌حل پیدا کرد.

۴. تعادل میان زندگی خانوادگی و زندگی شغلی

کار کردن یکی از اولویت‌های زندگی بزرگ‌سالان به‌شمار می‌رود. هر کسی برای تامین هزینه‌های زندگی و ایجاد رفاه بیشتر سخت تلاش می‌کند و به مسائل کاری خود اهمیت می‌دهد. یکی از مشکلات خانواده‌ها زمانی شکل می‌گیرد که تعادل میان کار و زندگی شخصی از بین می‌رود. فردی که زمان طولانی سر کار است و بعد از رسیدن به خانه همچنان باید پاسخگوی تلفن و ایمیل باشد، به حد کافی در کنار افراد خانواده حضور ندارد.

بیشتر بخوانید:   زندگی با برادر و خواهر ناتنی؛ شانس یا بدشانسی

لازم است زمانی که در خانه هستیم، کار را تعطیل کنیم و حل چالش‌های کاری را به صبح روز بعد موکول کنیم. با حفظ تعادل میان کار و زندگی، همچنان که در محیط کار موفق ظاهر می‌شویم، زمان باکیفیتی را کنار افراد خانواده سپری خواهیم کرد.

۵. خانواده‌های بی‌برنامه

یکی دیگر از مشکلات خانواده‌ها نداشتن برنامه‌ریزی‌ست. والدین زمان کافی برای وقت گذراندن با فرزند ندارند. جلسه‌ی مدرسه، کلاس بچه‌ها، دورهمی که از قبل دعوت شده بودیم، فراموش می‌شود و در آخرین لحظه تلاش می‌کنیم به قرارمان برسیم.

راه‌حل این مشکل خانوادگی، استفاده از تقویم، پلنر، کاغذ یادداشت یا نوت گوشی‌ست. باوجود شلوغی کار و زندگی، تعجبی ندارد خرید وسایل کاردستی فرزند یا خرید نان و شیر را فراموش کنیم. تنها با نوشتن کارها و برنامه‌هاست که می‌توانیم لیست خرید و لیست انجام کار مرتب داشته باشیم.

۶. مشکلات فرزندان

مشکلات فرزندان

نمی‌شود از مشکلات خانواده‌ها بگوییم و به سختی‌های بزرگ‌ کردن فرزندان اشاره نکنیم. مدیریت کودک نوپا همان‌قدر می‌تواند دشوار باشد که اداره کردن نوجوان. ممکن است بارها خشمگین شویم، کنترل رفتار خود را از دست بدهیم یا احساس درماندگی کنیم.

ما نمی‌توانیم همه‌ی رفتارهای فرزندمان را کنترل کنیم. او انسانی مستقل است با ویژگی‌های شخصیتی خاص خود. اما کنترل واکنش خودمان را دراختیار داریم. ضمن این‌که می‌توانیم الگوی درستی برای کودک باشیم که درمواقع ناراحتی حساب‌شده و بااحترام رفتار می‌کنیم. کودک نوپا ممکن است قشقرق به‌ پا کند و کاسه‌ی صبر و تحمل‌مان را لبریز کند. کلید حل مشکل در صبوری و قاطع بودن است. بچه‌های بزرگ‌تر گاهی نیازمند توجه هستند. از این‌رو، به‌جای روی آوردن به تنبیه، بهتر است با آنها گفت‌وگو کنیم و از نیازهای‌شان باخبر شویم.

بیشتر بخوانید:   ارزش و قدرت والدین در اعتباردهی به عواطف کودکان

۷. مشکلات مالی

یکی از موارد متداول مشکلات خانواده‌ها به مسائل مالی مربوط می‌شود. مشکل مالی استرس و تنش ایجاد می‌کند. به همین دلیل برنامه‌ریزی مالی، تعریف بودجه و اولویت‌ها کمک بسیار بزرگی‌ به‌حساب می‌آید. تعریف بودجه‌ی ماهانه و حذف خریدهای غیرضروری، کمک می‌کند مبلغی به‌عنوان پس‌انداز جمع شود. داشتن پس‌انداز، احساس امنیت مالی را به‌دنبال دارد و خیال ما را تا حدی آسوده می‌کند.

از سوی دیگر، خوب است دیدگاه‌مان را نسبت به مسائل مالی بازنگری کنیم. ممکن است داشتن پس‌انداز فراوان آن‌قدری که تصور می‌کنیم، باعث شادی ما نباشد. پول وسیله‌ای برای تهیه‌ کردن کالا و خدمات موردنظر ماست و نه هدف زندگی.

۸. خیانت

خیانت

خیانت جزو یکی از مشکلات خانواده‌هاست که در بسیاری از موارد به جدایی می‌انجامد. در چنین شرایطی فکر می‌کنیم چطور می‌شود به زندگی مشترک ادامه داد و آیا ارزش ادامه دارد.

بهترین راه‌‌حل، پیشگیری از خیانت است. زمانی که هر دو طرف نسبت به زندگی مشترک متعهد هستند، کمتر با چنین مشکلی روبه‌رو می‌شوند. اما درصورتی‌که خیانتی اتفاق افتد، بهتر است از تراپیست کمک بگیریم و شرایط را مدیریت کنیم.

سخن پایانی

در این نوشته به مشکلات خانواده و راه‌حل آنها پرداختیم. احتمالا شما هم با بعضی از این مشکلات روبه‌رو شده‌اید. خشمگین شدن و طلبکار بودن خیلی سخت به‌نظر نمی‌رسد، به‌ویژه زمانی که اوضاع بر وفق مراد ما نیست. درصورتی‌که، با کسب دانش و مهارت مدیریت خشم و احساسات، و انتخاب راه‌حل گفت‌وگو محور، بسیاری از مشکلات خانواده‌ها قابل‌حل هستند. شما توانایی حل مشکلات خانواده‌تان را دارید؟ از تجربه‌ی خود برای خوانندگان «همراهتم» بنویسید.