سندروم دختر خوب از شیوههای رفتاری است که برخی دختران از سن کودکی نشان میدهند. این افراد نشانههایی نظیر اولویت قرار ندادن خود، ناتوانی در دفاع از خود، احساس دائمی گناه، ترس از نادیده گرفته شدن توسط دیگران، یاری رساندن بیش از حد به دیگران و… را دارند. روشهای مقابله با این سندروم آسان نیست زیرا آموزش دادن قدرت «نه گفتن» دشوار است. این سندروم به مرور باعث کمبود اعتمادبهنفس، عدم رضایت از زندگی، اندوه، عدم دلخوشی و از این دست رفتارها میشود.
در ادامهی این مطلب از بلاگ همراهتم به این سندروم و راههای مقابله با آن میپردازیم.
سندروم دختر خوب چیست؟
تعریف سندروم دختر خوب فراموشی خود و تلاش برای جلب رضایت دیگران است. برخی دختران و خانمها تمام دوران زندگیشان را وقف جلب رضایت دیگران میکنند. تمرکز بیش از اندازهی آنها به این موضوع باعث غافل شدن از اتفاقات اطرافشان میشود. در نتیجه از ساز و کار امور پیرامون خود آگاهی لازم را پیدا نخواهند کرد و ممکن است به مرور توانایی مدیریت اتفاقات روزمره را نداشته باشند.
این سندروم خانمها را فردی مهربان، دائما کمکرسان، فداکار و… معرفی میکند. این گروه با فراموشی خود به دنبال جلب رضایت اطرافیانشان همچون خانواده، شریک عاطفی و دوستان هستند. این افراد توانایی نه گفتن را ندارند و از طرف دیگر هیچگاه خود را اولویت قرار نمیدهند. آنها توانایی دفاع از خود را ندارند و به کمبود اعتمادبهنفس دچار هستند.
علائم ابتلا به سندروم دختر خوب
با مشاهدهی موارد زیر متوجه خواهید شد که به این سندروم دچار شدهاید:
- احساس گناه دائمی
- عدم دفاع از حق خود
- عدم تلاش برای گرفتن حق خود
- خود را آخرین اولویت دانستن
- عدم کنترل زندگی
- ترس از نادیده گرفته شدن
- ناتوانی در «نه گفتن»
- عدم مخالفت با اطرافیان
- تلاش برای رفاه حال دیگران
- همیشه در دسترس بودن
- کمک بیش از حد به دیگران
- بخشندگی بیش از حد
- به دردسر افتادن متعدد
چه عواملی بر سندروم دختر خوب موثرند؟
سندروم دختر خوب از دوران کودکی شروع میشود. ممکن است دختران از دوران کودکی دائما کلماتی مانند مودب باش، خانومانه رفتار کن، گذشت داشته باش، ساکت باش و خوب باش را زیاد شنیده باشند. این حرفها موجب میشوند دختران فکر کنند از همان دوران کودکی به دنبال جلب رضایت دیگران باشند و ازخودگذشتگی نشان دهند. به تدریج این کارها سبب بروز اضطراب، خشم و ناراحتی خواهد شد و توانایی ابراز احساسات ندارند و تنها برای رفع نیازهای دیگران تلاش میکنند.
چطور با سندروم دختر خوب مقابله کنیم؟
افرادی که مبتلا به این سندروم هستند به مرور آسیبهای زیادی میبینند. آنها هرگز خود را اولویت قرار نمیدهند و به مرور آزار خواهند دید. احساس ناراحتی، نارضایتی و ترس در وجود این افراد است. در ادامه راههای رهایی از سندروم دختر خوب ارائه شده است:
- باید خود را اولویت قرار دهید
- اولویتهایتان را بنویسید
- به این حقیقت فکر کنید که کامل و کافی هستید
- برای خود باورهای جدید تعریف کنید
- برای خود اهداف جدید مشخص کنید
- خود را از هرچیزی مهمتر بدانید
- از خودتان دفاع کنید
- برای خود ارزش، احترام و اهمیت قائل باشید
- احساسات خود را درک کنید
- از کسی الگوبرداری نکنید
- خود واقعیتان باشید
- به لحظه لحظهی زندگی توجه داشته باشید
- احساساتتان را سرکوب نکنید
- خود و دیگران را قضاوت نکنید
- حق خودتان را بگیرید
- احساساتتان را ابراز کنید
- مخالفت خود را ابراز کنید
- احساسات، هیجانات و عواطفتان را پنهان نکنید
- از روانشناس برای راهنمایی کمک بگیرید
غلبه بر این سندروم آسان نیست
غلبه بر این سندروم اصلا راحت نیست، زیرا ذهن افراد سالهای زیاد با روشهای متفاوتی زندگی کرده است و اکنون نمیتواند بپذیرد که خودش از همهچیز مهمتر است؛ اما بههرحال فرصت دارید تا خودتان را بشناسید و شروع به تغییر دادن خودتان کنید تا جهان اطرافتان زیباتر شود.
کتاب سندروم دختر خوب
کتاب سندروم دختر خوب نوشتهی بورلی انگل کتابی با موضوع روانشناسی و خودپروری است که به موضوع سوء رفتار با خانمها و راههای مقابله با آن میپردازد. نویسنده در این کتاب تفاوتهای بین «دختر خوب» و «زن قدرتمند» را بیان میکند و به زنان نشان میدهد چطور با تغییر طرز فکر و رفتارشان، میتوانند از حق خود دفاع کنند و از شر روابط ناسالم و مخرب خلاص شوند.
کلام آخر
همانطور که از اسم سندروم دختر خوب مشخص است، بهجز دختر خوب بودن و تلاش برای رضایت دیگران هیچ سودی برای خود فرد نخواهد داشت. کسانی که درگیر این سندروم شوند، غالبا خود را فراموش میکنند و در صدد کسب رضایت دیگران هر کاری انجام میدهند. به مرور این سندروم افراد را به استرس، اضطراب و کمبود اعتمادبهنفس مبتلا میکند. برای رهایی از این اتفاق ناگوار بهتر است تا به محض اینکه متوجه بروز علائم این سندروم شدید، با روانشناس و مشاوران متخصص ارتباط برقرار کنید.
ارسال پاسخ