آداب معاشرت، هنری گمشده در اجتماع

آداب معاشرت، هنری گمشده در اجتماع
آداب معاشرت برای نشان دادن احترام به خود و اطرافیان‌مان است.

متأسفانه آداب معاشرت یک هنر گمشده است که در عصر امروزی ما زیاد آموزش داده نمی‌شود. آداب معاشرت برای نشان دادن احترام به خود و اطرافیان‌مان است. موضوعی که در سال‌های اخیر چه در بین خانواده و دوستان و چه در بین اجتماع و محیط‌های کاری کمتر به آن اهمیت داده شده است. آداب معاشرت به رفتارهای اجتماعی مختلفی اشاره دارد که بین خانواده، دوستان و همکاران یا حتی غریبه ها رواج دارد. آداب معاشرت صحیح مستلزم پیروی از هنجارهای اجتماعی خاص برای همزیستی و هماهنگی با دیگران است. همچنین در نحوه‌ی رفتار دیگران با شما هم نقش دارد. اگر به درستی انجام شود، می‌تواند به شما در ایجاد اعتماد و اتکا و حتی در ایجاد روابط بلندمدت کمک کند. در مقاله‌ی امروز به چند مورد از آداب معاشرتی اشاره می‌کنیم که در محیط‌های خانوادگی، دوستانه و حتی کاری به دردتان می‌خورد.

آداب معاشرت در مکالمات تلفنی

آیا آداب مکالمه‌ی تلفنی را می‌شناسید؟ در مکالمه‌های تلفنی هنجارهایی وجود دارد که باید آنها ار رعایت کنیم. اگر کسی شماره تماس شما را ندارد، قبل از تماس با یک پیام خودتان را معرفی کنید. پیش از تماس گرفتن با دیگران نگاهی به ساعت بندازید. به شرایط کاری و زندگی او هم توجه کنید. ساعت کاری همه‌ی افراد شبیه به هم نیست. بدون اطلاع قبلی با کسی تماس تصویری نداشته باشید. برای این کار می‌توانید یک پیام به او بدهید و بپرسید امکان برقراری تماس تصویری دارد یا خیر. اگر به کسی زنگ می‌زنید و او رد تماس می‌دهد، صبر کنید تا خودش با شما تماس بگیرد. اگر پشت‌خطی کسی شدید، تلفن را قطع کنید تا خود شخص پس از پایان تماسش به شما زنگ بزند.

آداب معاشرت در خرید کردن

آداب معاشرت در خرید کردن

اگر قصد خرید لباس دارید و لازم است که آن را پرو کنید، آرایش نداشته باشید. کرم‌های آرایشی روی صورت شما یکی از دلایل این است که فروشنده به شما می‌گوید پرو نداریم. به علاوه برای اینکه یک لباس را پرو کنید، مطمئن شوید که پوست‌تان عرق نداشته باشد. اگر سر فروشنده شلوغ است، صبر کنید مشتری قبلی خریدش را تمام کند. درست است که فروشنده باید صبور باشد، اما شما هم نباید وقت او را بگیرید اگر قصد خرید ندارید و تنها برای سرگرمی به بازار رفته‌اید، به بازدید از ویترین‌ها اکتفا کنید.

بیشتر بخوانید:   مرزی میان افسردگی و درونگرایی

آداب معاشرت در وسائل نقلیه‌ی عمومی

زمانی که با وسایل نقلیه‌ی شخصی تردد نمی‌کنید، لازم است در مواجهه با دیگران، آداب معاشرت را رعایت کنید. مکالمات تلفنی خود را در تاکسی، اتوبوس یا قطارهای شهری کوتاه کنید. با صدای بلند صحبت نکنید و از حرف زدن درخصوص مسائلی که در اجتماع تابو به حساب می‌آید پرهیز کنید. درست است که دیگران نباید به مکالمه‌ی شما گوش دهند، اما گاهی انقدر جمعیت زیاد است که آنها به ناچار صحبت‌های تلفنی شما را می‌شنوند.

با توجه به ازدحام جمعیت در قطارهای شهری و اتوبوس، بهتر است وسایل سنگین یا بزرگ، به همراه نداشته باشید. اگر کوله‌پشتی دارید، نباید آن را پشت خود بیاندازید. کوله‌ی خود را یا در دست بگیرید یا اینکه جلوی خود روی شانه‌های‌تان بیاورید. اگر قصد دارید از وسائل نقلیه‌ی عمومی استفاده کنید، سیر و پیاز نخورید و حتما در ابتدای صبح دوش بگیرید. با همراهان خود آرام صحبت کنید و در چشم کسی زل نزنید. موقع سوار شدن صبر کنید افراد داخل قطار و اتوبوس پیاده شوند. اگر جمعیت زیاد بود روی زمین ننشینید. وقتی مشغول کار با موبایل‌تان هستید صدای آن را قطع کنید یا از هندزفری استفاده کنید.

آداب معاشرت در محل کار

آداب معاشرت در محل کار

همه‌ی محیط‌های کاری شبیه به هم نیستند، به همین خاطر نمی‌توان قوانین خاصی برای رعایت آداب معاشرت را یادآور شد. اما درکل بهتر است که از بیان مسائل شخصی در محیط کار پرهیز کنید و به مکالمه‌های تلفنی خود که موضوع آنها خصوصی‌ست بیشتر توجه کنید. علم و تجربه‌ی بالادستی‌های‌تان باید مورد احترام قرار گیرد. هرگز با تندی با زیردست خود صحبت نکنید. قوانین و هنجارهای محیط کاری خود را رعایت کنید.

بیشتر بخوانید:   ژان پیاژه و نظریه رشد شناختی

اگر شغلی که امروز دارید را پذیرفته‌اید، باید قوانین محیط کارتان را هم پذیرفته باشید. مسئولیت‌پذیر باشید و برای اشتباهات خود عذرخواهی کنید. اگر قولی می‌دهید به آن عمل کنید و برای دیگران و وقت آنها ارزش قائل شوید. سر ساعت مقرر در جلسات حضور داشته باشید و از مطرح کردن موضوعات حاشیه‌ای در جلسه پرهیز کنید. لباس مناسب بپوشید. لباس‌های پر زرق و برق و آرایش‌های غلیظ مناسب محیط کاری نیستند.

آداب معاشرت در مهمانی

فرقی نمی‌کند که میزبان هستید یا مهمان. در هر صورت یک سری هنجارها باید رعایت شود. بدون دعوت جایی نروید. اگر برای عیادت یا عیددیدنی می‌روید حتما با صاحبخانه تماس بگیرید و ساعت مشخصی را اعلام کنید. اگر برای صرف غذا دعوت نیستید، بیش از یکی دو ساعت نمانید. سعی کنید بعد از وعده‌ی غذایی بروید که مزاحم صرف نهار یا شام میزبان نباشید. هرگز شخص دیگری که به مهمانی دعوت ندارد، همراه خود نبرید. دیر نکنید و دیگران را معطل خود نکنید.

درصورتی که کمی دیر به مهمانی رسیدید، حتما از تمام جمع عذرخواهی کنید. اگر میزبان هستید، باید آداب میزبانی را بدانید. حتما از چند روز قبل دعوت کنید. درصورتی که مهمان دیگری هم دارید، حتما اطلاع دهید تا شخص مقابل بتواند قبل از پذیرش دعوت شما فکر کند. به هیچ عنوان صحبت از گرانی مواد غذایی نکنید.

خصوصا زمانی که در حال پذیرایی یا صرف وعده‌ی غذایی هستید. اگر مهمان شما کودک نوپایی دارد، تمام وسایل خطرناک را از جلوی دستش بردارید. حیوان خانگی شما برای شما عزیز است. اگر کسی را برای اولین بار دعوت می‌کنید حتما به او اطلاع دهید که حیوان خانگی دارید. ممکن است که شخص مقابل از حیوان خوشش نیاید یا حتی فوبیا داشته باشد. این موضوع به خود او مربوط است. شما وظیفه دارید پیش از دعوت کردن او، این مساله را بگویید.

بیشتر بخوانید:   استرس بچه ها در مدرسه و ده روش برای کاهش آن

تلویزیون را خاموش کنید. همه‌ی افراد در منزل خود تلویزیون دارند و اگر می‌خواستند تلویزیون ببینند، در خانه‌ی خود می‌ماندند. سوالات خصوصی نپرسید. اگر کسی قصد غیبت کردن داشت، بدون ایجاد دلخوری بحث را عوض کنید. غذاهای ساده بپزید و با تشریفات مهمان را معذب نکنید. هرگز هدیه‌هایی ندهید که شخص، توان جبران کردنش را نداشته باشد. پرحرفی نکنید و اجازه دهید دیگران هم صحبت کنند. لم ندهید و دست از فابینگ کردن بردارید.

موضوعاتی که به آنها اشاره کرده‌ایم تنها قطره‌ای از دریای بیکران آداب معاشرت است که هر شخص باید آنها را بداند. اگر می‌خواهید زندگی خوبی داشته باشید باید بتوانید در اجتماع باشید. برای ماندن در اجتماع روی آداب معاشرت خود کار کنید. هرچه بیشتر بدانید باز هم کم است. در کل فراموش نکنید که «ادب مرد به ز دولت اوست.»