پیش درآمد
طبق بررسیهای به عمل آمده بین دایرهی لغات و موفقیت هر کسی، رابطهی مستقیمی وجود دارد. یعنی میزان تسلط بر کلام و قدرت بیان در افرادی که به موفقیتهای اجتماعی و اقتصادی رسیدهاند، نسبت بالایی دارد. این نکته به ما متذکر میشود تا قدرت کلام یا چیزی که به آن نبوغ کلامی گفته میشود را در خود ارتقا داده و راه را برای موفقیتهای شغلی و اجتماعی خود بازتر کنیم.
نبوغ کلامی
طبق نتایج به دست آمده درباره طرف راست و چپ مغز، کلمات همچون اعداد و یا سایر دادههای آموختنی مربوط به طرف چپ هستند؛ و آهنگها، تصورات، تجسمات فضایی و رویاها مربوط به طرف راست مغز هستند. در نبوغ کلامی، کلمات در واقع ترکیبی از بخش راست و چپ مغز هستند. به این معنی که کلمات، فقط کلمات نیستند و تصورات، رنگ و آهنگ مربوط به آنها نیز جزیی از معنای کامل کلمه به شمار میروند.
نبوغ کلامی یکی از نبوغ دهگانه است که در کنار نبوغ خلاق، اجتماعی، فضایی، هندسی، معنوی، شخصی، احساسی، جنسی و فیزیکی قرار میگیرد. نبوغ کلامی، توانایی تردستی با حروف الفبا و ادغام آنها در کلمات و جملات است. با این کار میتوانید دیگران را به تسخیر خود درآورید و یا در خواب مصنوعی ببرید. برای داشتن نبوغ کلامی مدام سعی کنید با واژهها و کلمات دمخور باشید. از طریق رادیو و تلویزیون آنها را بپایید و به دنبال کلمات جدید و مهیج باشید. کلماتی بیابید که تمام احساسات پنجگانه شما را تحریک کند.
نقشه ذهنی
برای ساخت یک نقشهی ذهنی از نبوغ کلامیتان یک تصویر مشجر با ده شاخه بکشید و هر شاخه را نیز به سه شاخه کوچکتر تقسیم کنید. ابتدا ده واژهی اصلی برای هر شاخه بزرگ انتخاب کنید و سپس بیندیشید که آیا چه کلمات دیگری میتوان از منشعب کرد و سپس آنها را روی سه شاخهی فرعی بنویسید. این نقشهی ذهنی که یک نبوغ کلامی بسط یافته است را در محل دید خود قرار دهید و از آن در زندگی خود بهره ببرید. نقشههای ذهنی، انعکاس دقیقی از فراخوانی حافظه هنگام آموختن ارتباطات کلامی است و از آن میتوانید به عنوان یک ارتباط دهنده جهت شبکهی تصورات و کلمات استفاده کنید.
کودک و نبوغ کلامی
کودکان در فرآیند یادگیری زبان، مدام در حال تقلید و تصحیح اشتباهات کلامی خود هستند. چیزی که متاسفانه در بزرگسالی و با افزایش سن به فراموشی سپرده میشود. آنها شیفتهی بازی با کلماتاند و مدام در حال تلفظ های گوناگون کلماتند تا به نتیجه دلخواه برسند. کودکان بر خلاف بزرگسالان، عاشق ندانستهها هستند. در حالیکه بزرگسالان ترجیح میدهند از محدودهی دانستههایشان خارج نشوند و از ناشناختهها گریزانند. کودکان میدانند همه چیز را در نهایت یاد خواهند گرفت.
مغز شما دارای یک پرده درونی سیاه بزرگ است که پاسخ سوالاتتان بر روی آن دیده میشود. هر گاه کودکی برای پاسخ به سوالی به گوشهای زل زد، بدانید که او در حال نگاه کردن به آن پردهی درونی است.
سوزوکی، معلمی ژاپنی بود که روی زبانآموزی کودکان تحقیقاتی انجام داد و به این نتیجه رسید که ترکیب صدا، گوش و مغز، یک ماشین تقلید کامل است که گنجایش نامحدودی برای زبانآموزی در اختیار افراد قرار میدهد.
نیروی کلمات
کلمات دارای قدرت جادویی هستند. دکتر فانک در آزمایش در یک فروشگاه دو عدد کلاه بر سر دو فروشنده گذاشت. بر روی یکی از آنها نوشتهای وجود نداشت و بر روی دیگری عبارت «تایرولین» نوشته شده بود. نتیجهی اعجابانگیز این بود که فروشندهای که کلاهش نوشته داشت، سه برابر بیشتر از فروشندهی دیگر فروش کرد. بر همین اساس قدرت کلمات را نمیتوان نادیده گرفت.
تکرار
تکرار، اولین بخش از فرمول سادهای است که باعث میشود قبل از آنکه بگذارید اطلاعات از ذهنتان خارج شود، در اعماق حافظهتان ماندگار شود. برای این کار، میبایست در فواصل زمانی یک ساعت تا 6 ماه پس از یادگیری، آن را با خود تکرار کنید. زمانبندی بین فواصل تکرار، در واقع دومین بخش این فرمول است. برای این کار از روش زیر میتوانید کمک بگیرید:
-
اولین تکرار ـ بعد از یک ساعت
-
دومین تکرار ـ بعد از یک روز
-
سومین تکرار ـ بعد از یک هفته
-
چهارمین تکرار ـ بعد از یک ماه
-
پنجمین تکرار ـ بعد از شش ماه
زبان رفتاری
کلمات به سه شکل خود را بروز میدهند؛
-
کلمات و مفهوم آنها
-
صدا و لحن آهنگ شما
-
بدن و زبان رفتاری شما
نبوغ کلامی شما با هماهنگی کامل بین این سه به وجود میآید. بدن شما ابزاری شگفتانگیز برای توصیف کلام شماست. با اندامهای خود، میتوایند ترکیبات نامحدودی برای اضافه کردن بر معنای کلماتتان مهیا کنید. جانا ایورسون از دانشگاه ایندیانا و سوزان گلدین میدو از دانشگاه شیکاگو در تحقیقی بر روی 12 نفر که نیمی از آنها نابینای مادرزاد بودند، از آنها خواستند از ظرفی به ظرف دیگری آب بریزند. سپس از آنها خواسته شد دربارهی نتیجهی کارشان توضیحی بدهند. چیزی که اعجاب آور بود، استفاده از دست برای توضیح از طرف همهی آنها بود. در واقع این تحقیق ثابت کرد که حرکات بدن فقط از راه تقلید به دست نمیآید، بلکه کنشی ذاتی در انسان برای تکمیل کلمات است. برای اینکه زبان بدنتان در خدمت کلماتتان باشد، تمریناتی مثبت را آغاز کنید. سعی کنید لبخند را چاشنی کلمات خود کنید. صدا نیز به عنوان منبعی موسیقایی شما عمل میکند. برای هر چه زیباتر شدن این موسیقی، باید با آن تمرین کنید. سعی کنید بلندترین حالت صدای خود را تمرین کنید تا بتوانید در مواقع لازم به بیشترین تاثیر در کلام خود دست یابید. معمولا به دلیل آموزشهای سرکوبگرانه در مدارس، با «ساکت باش» به ما چنین القاء شده که صدای بلند، عملی نا به هنجار است. در حالیکه این انرژی موجود در صداست که باعث موفقیت شما خواهد شد.
مطالعه و نبوغ کلامی
برای مطالعهی مفید که منجر به یادگیری بهتر و نبوغ کلامیتان منجر شود، میبایست روشهای جدیدتری را در برنامه خود قرار دهید. به عنوان مثال خواندن صفحه به صفحهی کتاب از اول تا به انتها و نحوهی خواندن آرام آرام کلمات را کنار بگذارید. تصور عمومی این است که با این کار به درک بهتری از مطالب و کتابها نائل میشویم. اما نبوغ کلامی به ما میآموزد با نگاه سریع و گذرا به مطالب، درک بیشتری از کلیت آن به دست خواهیم آورد. همچنین کتاب را در مواجهه اول بالا و پایین کنید، فهرست و عناوین فصلها را مرور کنید و با نگاهی جامع به سراغ خواندن آن بروید. یادداشتبرداری نیز از این قاعد مستثنا نیست. شخصی که از نبوغ کلامی برخوردار است، به جای یک یادداشت برداری استاندارد و خطی، از کتاب مورد مطالعه، یک نقشهی ذهنی تهیه میکند و ساختاری ساده شده از کلیت کلمات و تصاویر آن برای خود تهیه میکند.
« زمانهایی در زندگی پیش میآید که وقتی آدرسی از کسی میپرسیم، چنان گنگ و نامفهوم و پرلکنت به ما توضیح میدهد، که راه را گم میکنیم. این یکی از نمونههای ضعفهای افراد در ارتباط کلامی و عدم شناخت آنان از کلمات است. با دانستن و جستجوی کلمات و بیان درست آنها میتوان به انسان قدرتمندی تبدیل شد. این همان چیزی است که از آن به عنوان نبوغ کلامی نام برده میشود. چیزی که با مداومت در واژهیابی و تمرکز و تکرار حاصل میشود.»
ارسال پاسخ