شاید کمی تعجبآور باشد اگر بدانید از روی چیزهایی که با دست خود مینویسید، شناخته شوید. بر اساس نحوهی نوشتنتان، میتوان اطلاعات خوبی دربارهی شما به دست آورد. بنابراین دست خط یک شخص میتواند چشماندازی خوب از شخصیت او ارائه دهد. گرافولوژی یا همان مطالعهی دست خط، ابزار مفیدی برای تعیین چگونگی شخصیت یک فرد است. گرافولوژیستها بر این باورند که دست خط میتواند دریچهای از ذهن نویسنده باشد و با تجزیه و تحلیل چگونگی شخصیت نویسندهی حروف و کلمات، میتوان مشخصات روانشناختی او را تجزیه و تحلیل کرد.
شکل دستخط هر شخص، از ساختار عصبی و ویژگیهای روانی او، سنش و همینطور فرهنگ و شغل او تاثیر میپذیرد. همین موضوع سبب میشود که دستخط افراد گوناگون با هم فرق داشته باشد.
در این مقاله سعی داریم نگاهی کلی به دستخطشناسی یا همان روانشناسی خط داشته باشیم.
مفاهیم ابتدایی در روانشناسی خط
به اندازهی کلمات و حروف نگاه کنید
این کار اولین و ابتداییترین مشاهداتیست که میتوانید در مورد دستخط یک شخص انجام دهید. اگر با نوشتهای روبرو شوید که کلمات آن به بزرگی نوشته شده باشد، نشانهی این است که نویسنده، شخصی بسیار صمیمی و اجتماعیست و اینکه دوست دارد در مرکز توجه باشد. با این حال، میتواند نشان دهندهی اعتماد به نفس کاذب او هم باشد یا اینکه نویسنده تمایل دارد کسی باشد که نیست.
اما حروف و کلمات کوچک میتوانند به این معنی باشد که متن را، فردی خجالتی و ترسو نوشته است. در عین حال حروف کوچک میتوانند نشان دهندهی دقت و تمرکز شدید هم باشند.
حروف در اندازهی متوسط به این معنی هستند که فرد به خوبی با دیگران سازگار است. آنها در بیشتر مسائل خود حد وسط را میگیرند.
اگر با یک متن انگلیسی طرف هستید، شکاف بین کلمات و حروف را بررسی کنید. کلماتی که به شدت به هم چسبیدهاند نشان میدهند که نویسندهی آنها فردیست که از تنهایی بیزار است و سعی میکند، تا جایی که میشود در کنار مردم باشد. او حتی ممکن است تنهایی و حریم شخصی خود را قربانی با دیگران بودن هم بکند. اما اگر نویسنده از فاصلههای وسیع بین کلمات و حروفش استفاده کند، نشاندهندهی آن است که از استقلال و فضاهای باز لذت بیشتری میبرد. آنها برای آزادی خود ارزش زیادی قائل هستند.
حاشیههای صفحه را بررسی کنید
آیا نویسنده همه جای کاغذ را نوشته است یا در اطراف لبهها فاصله گذاشته است؟ اگر حاشیهی بزرگتری در سمت راست صفحه گذاشته باشند (در زبان انگلیسی جای این حاشیه به چپ تغییر خواهد کرد)، ممکن است نویسنده کسی باشد که همیشه درگیر گذشتهی خود است. از سوی دیگر، کسانی که در حاشیهی سمت چپ فاصله میگذارند افرادی هستند که بیش از حد نگران آینده هستند و از فکر کردن به آنچه در پیش است دچار اضطراب خواهند شد. کسانی هم که تمام صفحه را پر میکنند، روحیهی مبارزه دارند و معمولا روی خواستههای خود پافشاری میکنند.
شکل نقطهها را به دقت بررسی کنید
نویسندهای که از نقطههای دایرهای و گرد استفاده میکند، بیشتر تخیلی، خلاق و هنرمند است. نقطههای نوکتیز میتواند نشاندهندهی پرخاشگری و هوش باشد.
امضاها را بررسی کنید
بررسی امضا یکی دیگر از اصول روانشناسی خط است. امضای ناخوانا میتواند نشانهی محافظهکار بودن نویسنده باشد. امضای خوانا نشان میدهد که فرد، اعتماد به نفس بیشتری دارد و از خودش راضیست.
امضای سریع و خط خورده ممکن است به این معنی باشد که امضاکننده بیصبر است. اما یک امضای دقیق میتواند نشان دهد که امضاکننده دقیق و مستقل است.
به کج بودن کلمات و حروف نگاه کنید
در روانشناسی خط شیب نوشتن کلمات هم اهمیت دارد. کلمات ممکن است به سمت راست یا چپ مایل باشند یا ممکن است کاملاً قائم باشند. اگر نوشتهها به سمت راست متمایل شوند، نویسنده احتمالاً طرفدار سادگیست یا اینکه به دنبال امتحان چیزهای تازه و ملاقات با افراد جدید است. نویسندگانی که کلماتشان به سمت چپ متمایل است، ممکن است کمی بیشتر از دیگران، درونگرا باشند و از تنهایی و گمنامی خود لذت ببرند.
توجه داشته باشید که اگر نویسنده چپ دست است، تحلیل سمت راست و چپ باید عوض شود. به عبارت دیگر اگر یک چپ دست کلمات خود را به سمت راست متمایل کند، ممکن است خجالتیتر از دیگران باشد، در حالی که اگر کلمات خود را به سمت چپ کج کند، فردی برونگرا و اجتماعیست.
فشار روی قلم برای نوشتن کلمات هم میتواند از خلقوخوی نویسنده برایتان بگوید. به میزان تیرگی خطوط نوشته شده یا میزان فشار قلم روی کاغذ توجه کنید. همهی اینها میتوانند اطلاعات خوبی از نویسنده به شما ارائه دهند. افرادی که با فشار زیاد مینویسند معمولاً مسائل و مشکلات را کاملاً جدی میگیرند، اما ممکن است افراد بیثباتی نیز باشند. کسانی که بسیار نرم و سبک مینویسند عموماً حساس و دلسوز هستند، اگرچه ممکن است فاقد انرژی و نشاط هم باشند.
در کل متن به دنبال بخشهایی از دستخط باشید که از بقیه متمایز است. چند خط از متن که کوچک و فشرده نوشته شده است، میان باقی متن که شکل دیگری دارد حکایت عجیبی دارد. شاید بخشی از نوشتار به خاطر تفاوتی که با باقی متن دارد، کمی عجولانه به نظر برسند. اما توجه داشته باشید که این تفاوتها معمولا حکایت از عدم اطمینان نویسنده یا حتی یک دروغ دارد.
هر حرکتی که یک فرد انجام میدهد سرنخی از شخصیت اوست: راه رفتن، صحبت کردن، خندیدن و حتی چگونگی دست دادن. اما یکی از مهمترین سرنخها نحوهی نوشتن اوست. از آنجایی که هر شخص بر آنچه که مینویسد تمرکز میکند بدون اینکه بخواهد میتواند شخصیت و طرز فکر خود را نشان دهد. دستخط شخص نوعی فشارسنج عاطفیست که الگوی تفکر و تأثیر احساسات را بر رفتار او آشکار میکند. بنابراین میتوانیم بگوییم که دستخط یک تصویر کلی از فرد است.
بهطور کلی روانشناسی دستخط به هیچ وجه نباید به عنوان الگویی عینی برای تحلیل شخصیت فردی عمل کند. بسیاری از چیزهایی که در این مورد گفته میشود، بیشتر جنبهی مطالعه دارند تا اینکه به عنوان یک علم، شاخهای جدا از روانشناسی باشند. تمام نکاتی که برای تحلیل شخصیت از روی دستخط گفته میشوند قادر نیستند شاهد دقیق یک شخصیت باشند، اما میتوانند نگاه روشنگرایانهای به احساسات نویسنده داشته باشند. به عبارتی روانشناسی دستخط میتواند یک راهنما باشد تا یک قانون.
1دیدگاه