واژهی پومودورو در زبان ایتالیایی به معنای گوجهفرنگی است. اما تکنیک پومودورو برای مدیریت زمان (Pomodoro Technique) چه ارتباطی با گوجهفرنگی دارد؟ آنچه در ذهن و فکرمان میگذرد بر تصمیمگیری، عملکرد، احساسات و کنترل زمان تأثیر میگذارد. با اتکا بر روشهای مدیریت زمان، حواسپرتی در حین کار به تمرکز تبدیل میشود و در زمان کوتاه، میتوان بیشترین بازدهی ذهنی را تجربه کرد.
در این مطلب از بلاگ همراهتم به اینکه چگونه تکنیک پومودورو به برنامریزی درست برای کارها میانجامد میپردازیم.
تکنیک پومودورو از کجا آمده است؟
خالق تکنیک پومودورو دانشجویی ایتالیایی به نام فرانچسکو چیریلو است. در اواخر دهه ۸۰، چیریلو برای تمرکز روی درس خواندن و انجام تکالیف درسی خود با مشکل جدی مواجه شد. فشار شدید زمانی برای انجام تکالیف سبب شد تا او فن جدیدی برای مدیریت زمان بیافریند. فرانچسکو اندیشید اگر زمان خود را مانند یک گوجهفرنگی تازه تصور کند، پومودورو تکههای مختلف این گوجهفرنگی است. تکههایی که هرکدام 25 دقیقه هستند و با شکافهای ۵ دقیقهای از هم فاصله میگیرند.
هنگامی که فرانچسکو مشغول انجام این چالش جدید شد، از ساعت آشپزخانهای که به شکل گوجهفرنگی بود استفاده کرد و برای همین این تکنیک پومودورو نام گرفت.
فن پومودورو چگونه عمل میکند؟
این روش بسیار ساده عمل میکند. لازم است در مواقعی که با حجم کاری زیادی مواجه میشوید، وظایفتان را در بازههای زمانی کوتاه انجام دهید. این زمان در تکنیک پومودورو معمولا ۲۵ دقیقه در نظر گرفته میشود. در بین این بازههای زمانی باید یک زمان کوتاه برای استراحت در نظر بگیرید.
تکنیک مدیریت زمان به روش پومودورو باعث میشود که مغز در زمانهای کوتاهتر بتواند متمرکز بماند و خسته نشود. طبیعتا کنترل این شرایط برای افراد راحتتر خواهد بود.
4 اصل پومودورو برای مدیریت زمان
- تقسیمبندی زمان به بازههای ۲۵ دقیقهای
- ۲۵ دقیقه فعالیت کاملا متمرکز در هر بازهی زمانی
- ۵ دقیقه استراحت به ازای هر ۲۵ دقیقه فعالیت کاملا متمرکز
- یک استراحت بلند بین 15 تا 20 دقیقه بعد از هر دورهی کامل پومودورو
علاوه بر این ۴ اصل ساده، پومودورو به هیچ وسیلهی فیزیکی خاصی به جز قلم، کاغذ و زمانسنج (Timer) نیاز ندارد. سادگی این تکنیک باعث میشود هر شخص قادر به انجام آن باشد.
مزایای مدیریت زمان به روش پومودورو
پومودورو در دنیا بهعنوان یک روش محبوب و شناختهشده جهت زمانبندی صحیح محسوب میشود. محبوبیت این روش به دلیل مزایای زیاد و ویژگیهای منحصربهفرد آن است. این مزایا و ویژگیها به شخص کمک میکند تا به صورت هدفمند برنامهریزی کند و از زمانهای در اختیار خود بیشترین بهره را ببرد. از جمله این مزایا میتوان به لیست زیر اشاره کرد:
- سادگی انجام روش و کمهزینه بودن
- ساختار مشخص، همهفهم و منعطف
- کمککننده به بهبود نظم و برنامهریزی شخصی
- افزایش تمرکز و کاهش عوامل حواسپرتی
- قابل استفاده برای اکثر فعالیتها
- افزایش خلاقیت و نوآوری
- افزایش بهرهوری
- استفادهی مفید از زمانهای آزاد
- کمک به تثبیت عادات و روال روزانه
- افزایش اعتمادبهنفس به دلیل مشاهدهی بازخوردهای مثبت و سریع
- جلوگیری از آسیبدیدگیهای جسمی
فن پومودورو برای سلامتی مفید است
آنچه پومودورو را به تکنیکی کارا برای بهبود مدیریت زمان تبدیل میکند، استراحتهای مناسب و مداوم در بین انجام کارها است. در این شیوه، همین استراحتهای کوتاه ۵ دقیقهای، جلوی معضلات دائمی را میگیرد. هرکدام از این معضلات میتوانند مانعی بزرگ برای انجام هر کار باشند. بعضی از این معضلات که انسان همواره با آنها دست به گریبان بوده، در ادامه ذکر شده است:
تنبلی
یکی از مشکلات افراد در مواجهه با کارهای جدید، تنبلی است. گویی هربار که کار تازهای آغاز میشود، تجربیات قبلی که چندین ساعت به طور پیوسته روی موضوعی خاص تمرکز داشتهایم، از انجام کار جدید منصرفمان میکند. تمرکز کیفیت کار را بالا میبرد اما گاهی اشخاص را دودل میکند. بدین صورت به شکل ناخواسته آغاز انجام کارها به تأخیر میافتد.
فن پومودورو بهخاطر داشتن دورههای ۲۵ دقیقهای و استراحتهای ۵ دقیقهای، ذهن را مدام مرتب میکند و سطح تمرکز افراد را برای انجام کار بالا نگه میدارد.
یکجا نشستن مدام ممنوع
وقتی کاری با تمرکز شروع شود، نتایج خوبی در بر خواهد داشت. گاهی بدون اینکه بدانیم مدت زمانی طولانی در یکجا مینشینیم و به انجام کار میپردازیم. اما مشکل این است که وقتی پس از آن تمرکز طولانی از جای خود بلند میشویم، بدنمان خشک شده و استخوانها به صدا افتادهاند. از مزیتهای بسیار مهم تکنیک پومودورو این است که شما فقط ۲۵ دقیقه اجازه دارید بهصورت مداوم در یکجا بنشینید. این روش بدنتان را در کنار ذهنتان سالم نگه میدارد.
روشهای کمکی برای انجام پومودورو
در روش کلاسیک تکنیک پومودورو و با توجه به نسخهای که از خود فرانچسکو چیریلو به جا مانده است، از یک جدول کاغذی با عنوان جدول پومودورو برای برنامهریزی و تقسیم زمان استفاده میشود. اما امروزه با ظهور تکنولوژی دیجیتال و افزایش استفاده از تلفنهای همراه، اپلیکیشنهای پومودورو برای پیادهسازی هرچه بهتر این تکنیک در اختیار مخاطب قرار گرفتهاند. این اپلیکیشنها استفاده از روش پومودورو را راحتتر کردهاند و امکانات دیگری در کنار آن به کاربران ارائه میدهند. با استفاده از ابزارهای دیجیتال دیگر به خرید ساعت پومودورو (تایمر) نیازی نیست.
برخی از محبوبترین سایتها و اپلیکیشنهای پومودورو:
- اپلیکیشن Forest
- اپلیکیشن Focus ToDo
- اپلیکیشن KanbanFlow
- اپلیکیشن Pomotodo
- اپلیکیشن لینوکس Pomodoro
- اپلیکیشن لینوکس ++Time
- اپلیکیشن PomoDoneApp
- سایت پومودورو Tomato-Timer
- وبسایت Pomodoro-Tracker
- وبسایت Pomodor
- اپلیکیشن ClearFocus
- اپلیکیشن TimeDoser
- اپلیکیشن Clockwork Tomato
- اپلیکیشن Tomato Timer
- اپلیکیشن Focus Booster
کلام آخر
مدیریت زمان مسئلهای حیاتی است و میتواند تاثیر زیادی بر بازدهی هر کار داشته باشد. پومودورو تکنیکی بسیار محبوب برای کمک به مدیریت زمان است. نویسندگان، دانشجویان، طراحان، برنامهنویسان و تمام افرادی که بهصورت مداوم باید در کار خود ایدهپردازی کنند و خلاقیت به خرج دهند، میتوانند از این تکنیک استفاده کنند. تکنیک پومودورو برای کسانی که مجبورند چند پروژه را بهطور همزمان جلو ببرند هم مفید است.
ارسال پاسخ