امروزه در دنیای مدرن انسانها به بهرهوری وسواس پیدا کردهاند و عجیب نیست اگر در برنامههای روتین و حجم وسیع کارهای خود غرق شوند یا دیگر نتوانند بهخوبی شرایط را کنترل کنند. اضطراب زمانی بیش از احساسات لحظهای، استرس برای انجام کارها در زمان مشخص است. این نوع اضطراب، درواقع یک توهم احساسی است و زمان مفید و وقت شما را تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه شما کارهای مهم را به تعویق میاندازید و گاها با فرسودگی شغلی همراه میشوید. در تلاش برای متوقف کردن اضطراب زمانی، احتمال بروز نگرانی بیشتر در مورد آن وجود دارد.
در ادامهی این مطلب از بلاگ همراهتم با این نوع اضطراب و هرچه لازم است دربارهی آن بدانید آشنا میشویم.
مفهوم اضطراب زمانی
اضطراب زمانی یک احساس وحشتزا است که فرد در آن احساس میکند هرگز زمان کافی در اختیار ندارد و یا زمانی که در اختیار دارد برای تمام کردن کارهایش کافی نیست. برای متوجه شدن دلیل داشتن چنین احساسی، ابتدا رابطهی خود با زمان را درک کنید.
کودکی
در دوران کودکی، زمان معمولاً برای افراد اهمیت خاصی ندارد. در دوران کودکی با توجه به سن و تجربهی یک کودک از دنیای اطراف، روزهای طولانی و بدون نظام مشخص با بازی و یادگیری میگذرد.
نوجوانی
هنگامیکه نوجوانی فرا میرسد، زمان شروع به اهمیتیافتن میکند. تحصیل، ورزش و روابطی که وجود دارد وقت را پر میکند. علاوهبراین دائما اهمیت زمان را به فرد گوشزد میکنند و از تاثیر آن روی آینده حرف میزنند.
بزرگسالی
در بزرگسالی ناگهان زمان به منبعی مهم و کمیاب تبدیل میشود و فرد بهعنوان بزرگسال، دانشگاه، کار، خانواده و مسئولیتهای جدی و متنوع دیگری دارد که زمان و توجه کافی میطلبد و نیاز است برای هرکدام از آنها برنامهریزی درست و مدون داشته باشد. با افزایش بیشتر سن، زمان به موضوعی تبدیل میشود که باید آن را در تمام شرایط در نظر و تحت کنترل گرفت.
چند نوع اضطراب زمانی وجود دارد؟
سه نوع اصلی از اضطراب زمان حال و آینده را تحت تاثیر قرار میدهد:
نوع روزانه
این اضطراب در فرد احساسی به وجود میآورد که وقتی صبح از خواب بیدار میشود حس کند زمان کافی در روز برای انجام تمام کارها وجود ندارد و بهجای تمام کردن کارها، دچار سردرگمی شود و خود را غرق در اضطراب بیابد. در انتهای روز هم به علت اینکه روی کمبود وقت تمرکز کرده و مضطرب شده است، کاری را به پایان نرساند و این چرخه را فردا هم تکرار کند.
اضطراب زمان آینده
این اضطراب با پرسشی مانند «چه میشد اگر…؟» مغز شما را مغشوش میکند؛ با فکر کردن به همهی چیزهایی که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد یا نیفتد. با فکر کردن زیاد به زمان آینده، تمرکز بر زمان حال را از دست خواهیم داد.
اضطراب زمانی وجودی
این اضطراب به شکل کلی اتفاق میافتد و در ذهن ما خود را به این شکل نشان میدهد که ما زمان محدودی برای زندگی کردن داریم و مهم نیست چقدر جلو میروید و در کجا و چه موقعیتی از زندگی قرار دارید، تنها یک خط پایان وجود دارد. درک و تکرار مداوم این تعریف ذهنی شما را بیشتر منفعل میکند و زندگی را بیشتر پوچ جلوه میدهد. حتی در مواردی باعث میشود افراد از کوتاه بودن زمان در جهات منفی استفاده کنند و دست به کارهای خطرناک بزنند؛ چیزی که به سلامتی جسمی و روحی آسیب میزند.
چگونه اضطراب زمان را درمان کنیم؟
مقابله با معضل اضطراب زمانی به آگاهی، درک و در آخر عمل کردن منتهی میشود. نکته ای که میتوان در مورد اضطراب به صورت کلی به آن اشاره و توجه داشت، این است که این موضوع را بهعنوان وسواس فکری برای خود بزرگ نکنید و تصمیم بگیرید که تعریف زمان را برای خود تغییر دهید. اگر به درک درستی از زمان برسید و تصمیم بگیرید اضطراب زمانی را از بین ببرید تا احساس بهتری نسبت به گذراندن روز خود داشته باشید، در ادامه مواردی وجود دارد که میتوانید از آن بهره ببرید:
- مفهوم زمان را بهخوبی درک کنید و رابطهی خود با آن را مشخص کنید
- برای خود مشخص کنید زمانی که بهخوبی سپری میشود برای شما چه معنایی دارد
- برنامهریزی مفید و واقعبینانه داشته باشید
- کارهای خود را اولویتبندی کنید و برای موارد مهمتر زمان بیشتر بگذارید
کلام آخر
احساس اضطراب زمانی اغلب برای افراد پرمشغله که باید در زمان محدود کارهای زیادی انجام دهند آشنا است. مدیران، خانهداران، دانشجویان و افرادی که باید در زمان معینی پروژههای خاصی را تمام کنند و موفقیت یا عدم موفقیت آنها وابسته به استفادهی صحیح از زمان دارد ممکن است در زمانهای خاص به این اضطراب آزاردهنده دچار شوند.
ارسال پاسخ