چالش‌های ارتباط با فرزندان در فصل تابستان

چالش‌های ارتباط با فرزندان در فصل تابستان

برنامه‌ریزی و سرگرم کردن فرزندان در فصل تابستان برای والدین کمی دشوار است. در تعطیلات تابستان چالش و تنش بیشتری بین فرزندان و بقیه‌ی اعضای خانواده وجود دارد که تبعات منفی برای هردو گروه در پی خواهد داشت. چطور می‌توان این وضع را بهبود بخشید؟ در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم به چالش‌های ارتباط با فرزندان در فصل تابستان و نحوه مواجهه با آن خواهیم پرداخت.

چرا فصل تابستان برای والدین چالش‌برانگیز است؟

با تعطیل شدن مدارس و افزایش تعداد ساعاتی که فرزندان در خانه حضور دارند، ممکن است مشکلات جدیدی میان والدین و فرزندان بروز کند. از دعواهای خواهران و برادران با یکدیگر تا افزایش ساعات تماشای تلویزیون و استفاده از تلفن ‌همراه و تبلت گرفته تا به‌هم‌ریختن ساعت‌های خواب و… . در ادامه به چالش‌های شایع و تکنیک‌هایی برای مقابله با آن پرداخته‌ایم.

افزایش ساعات مواجهه فرزندان با یکدیگر و بروز تنش

بهتر است در تابستان برای فرزندان خود برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشید و کلاس‌های متنوع برای آن‌ها در نظر بگیرید. کلاس‌هایی برای آموزش مهارت و ورزش‌های جدید از جمله شنا انتخاب خوبی برای پرکردن اوقات فراغت فرزندان است. اگر تعداد فرزندان در خانواده زیاد باشد، حضور جداگانه‌ی هریک در کلاس‌های تابستانی باعث می‌شود تعداد ساعات مواجهه‌ی آن‌ها باهم کمتر شود و تنش‌هایی که در ادامه‌ی ارتباط آن‌ها ایجاد می‌شود.

راه حل: در نظر گرفتن فعالیت‌های مناسب برای فرزندان

والدین می‌توانند برای کودکان جلسات کتاب‌خوانی برگزار کنند، انواع بازی‌های فکری، کارهای دستی و نقاشی را برای تخلیه هیجانات، اجتناب از اضطراب و پرخاشگری برای آن‌ها در نظر بگیرند و فرصت فعالیت‌های خلاقانه را همواره برایشان فراهم کنند. در مواقع مناسب بهتر است والدین فرزندان را به خارج از خانه ببرند. ارتباط کودکان با هم‌سن‌وسالان خود در بیرون از منزل در تقویت هوش اجتماعی‌شان موثر است.

بیشتر بخوانید:   کودکان لوس قربانی محبت بی‌چهارچوب والدین

افزایش وقت‌گذرانی در فضای مجازی، تماشای تلویزیون و بازی‌های رایانه‌ای

افزایش-وقت‌گذرانی-در-فضای-مجازی،-تماشای-تلویزیون-و-بازی‌های-رایانه‌ای-min

توصیه این است که ساعات مشخصی برای تماشای تلویزیون و یا استفاده از فضای مجازی و بازی‌های رایانه‌ای در تابستان در نظر گرفته شود. کودکانی که ساعات طولانی را صرف این فعالیت‌ها می‌کنند، دچار علائم افسردگی و اضطراب خواهند شد. کم‌تحرکی، پرخوری و اضافه‌وزن از دیگر عوارض وقت‌گذرانی پای تلویزیون و استفاده‌ی بیش از جد از ابزار دیجیتال است.

راه حل: برنامه‌ریزی و درنظر گرفتن جایگزین مناسب

لازم است والدین برای اوقات طولانی تابستان فرزندان خود برنامه‌ریزی داشته باشند. استفاده از استخرهای عمومی شنا یکی از روش‌های مناسب است. با توجه به علاقه‌ی کودکان می‌توان کلاس‌های متنوع نظیر ژیمناستیک، فوتبال، اسکیت و… را برای آن‌ها در نظر گرفت.

اختلال در ساعات خواب

اختلال-در-ساعات-خواب-min

کودکان اغلب در تابستان تا دیروقت بیدار می‌مانند و تا ظهر می‌خوابند. بعد از بیدار شدن ممکن است بیشتر وقت آن‌ها پای تلویزیون و بازی‌های رایانه‌ای بگذرد. برای این‌که ساعات خواب فرزندان در فصل تابستان به هم نریزد و وقت‌شان به‌درستی سپری شود، توصیه این است که صبح‌ها در کلاس‌های ورزشی حضور یابند تا زمان خواب مناسب آن‌ها تنظیم شود و در بعدازظهر نیز زمان کافی برای بقیه‌ی فعالیت‌ها در اختیار داشته باشند.

برقراری ارتباط با افراد نامناسب

ممکن است به دلیل وجود داشتن زمان بیشتر، آشنایی‌های موقتی و نامناسبی ایجاد شود که مورد تایید خانواده نباشد. این آشنایی‌ها اگرچه گذرا و مخصوص فصل تابستان است، اما ممکن است آثار مخرب برای آینده در پی داشته باشد. نکته‌ای که حائز اهمیت بسیار است، توجه والدین به فرزندان و عدم رها کردن آن‌ها است. لازم است رفتارها و ارتباطات فرزندان و دوست‌های آن‌ها توسط والدین زیر نظر گرفته شود. وقتی کودکان را به فضاهای عمومی مانند پارک می‌برید، لازم است در مورد مسائل امنیتی مراقب باشید.

بیشتر بخوانید:   افسردگی دوره‌ی نوجوانی چیست؟

راه حل: آموزش مناسب به کودکان

علاوه بر این‌که لازم است والدین مراقب فرزندان خود باشند تا از جلوی چشم‌شان دور نشوند، ارائه‌ی آموزش‌های لازم در مورد صحبت کردن با غریبه‌ها، شیوه‌ی جواب دادن به سوالات آن‌ها، نگرفتن خوراکی از آن‌ها و… به صورت کافی و مناسب لازم است. باید به کودک آموزش داده شود که با غریبه‌ها ارتباط برقرار نکند و همراه آن‌ها جایی نرود. این امکان وجود دارد که غریبه‌ها قصد آزار جنسی و یا آدم‌ربایی داشته باشند.

کلام آخر

منظور از گذراندن اوقات فراغت در فصل تابستان این است که کودک زمان خود را هرچه مناسب‌تر به انجام فعالیت‌هایی اختصاص دهد که از آن لذت می‌برد،  به آن علاقه دارد و از آن می‌آموزد. برنامه‌ریزی برای این زمان برای هرکسی متفاوت است و به سلیقه، نیازهای روحی، سن و توان مالی والدین فرزندان بستگی دارد.