چگونه شخصیتی قاطع داشته باشید؟

شخصیت-قاطع
داشتن شخصیت قاطع

حتما برای شما هم پیش آمده که در موقعیتی قرار بگیرید که نتوانید احساس و نظرتان را به راحتی ابراز کنید و یا از ابراز آن خجالت بکشید، گاهی حتی با اینکه حق با شما بوده، باز هم نتوانسته باشید با قاطعیت از حق خود دفاع کنید و یا به اصطلاح «حق خود را بگیرید» و یا اگر اعتراض کرده باشید هم، زود کوتاه آمده، حرف طرف مقابل را با همه سختی پذیرفته باشید. نتیجه این کار جز تحمل اجباری و زجر برای افراد نیست. حال فرض کنید نقش تربیتی در زندگی داشته‌باشید، مانند پدر و مادر یا معلم در این‌صورت رسالت و مسئولیت شما چندین برابر می‌شود. اما چاره کار چیست؟ راه‌حل این مشکل چیست؟ داشتن شخصیت قاطع و رک یکی از راهکارهای پیشنهادی است.

تعریف قاطعیت

فرد قاطع کسی است که برای زمان و خواسته‌های خود ارزش قائل است و بدون سلطه جویی و اجحاف در حق کسی، مانع از تحمیل نظرات دیگران بر خود می‌شود. به این معنی که تمام اختیار و کنترل زندگی خود را در دست دارد و اجازه دخالت بی‌مورد را به کسی نمی‌دهد.

چگونه قاطعانه برخورد کنیم

برخورد-قاطعانه

گاهی افراد قاطعیت را با پرخاشگری اشتباه می‌گیرند، که البته قاطعیت پرخاشگری نیست. طرز بیان خواسته به طور واضح و مشخص و بدون جنگ و دعوا و لحن بد، به برخورد قاطعانه کمک می‌کند. برخورد با خشم باعث می‌شود نتوانیم حق خود را آنگونه که شایسته است بگیریم. به این معنی که با برخورد منطقی و قاطعانه، دیگران نیز در پذیرفتن حقوق ما، مقاومت کمتری نشان می‌دهند.

بیشتر بخوانید:   فنگ شویی و اثرش بر محیط خانه

روش‌های پیشنهادی زیر می‌تواند در برخورد قاطعانه سازنده باشد:

    • احترام بگذارید: درصورت بروز بحث مودب باشید و به نظرات دیگران احترام بگذارید.
    • مستند صحبت کنید: هیچ‌گاه از روی حدس و گمان حرف نزنید و سعی کنید برای صحبت خود دلیل و سند بیاورید.
    • قبل از صحبت فکر کنید: سعی کنید قبل از اینکه کلامی را به زبان بیاورید آن را ارزیابی کنید زیرا پس گرفتن حرفی که با قاطعیت آن را عنوان کرده‌اید روی خوشی ندارد.
    • به راه حل فکر کنید: موضوع پیش آمده را یک‌طرفه قضاوت نکنید و پس از شنیدن حرف‌های طرف مقابل به یافتن راه‌حل فکر کنید و سعی کنید دوستانه موضوع را حل کنید.
    • بهانه‌گیری نکنید: با خود قاطع برخورد کنید و در مورد مسائل به دنبال بهانه‌گیری نباشید. اگر بتوانید قاطعیت را درونی کنید روی عملکرد شما با دیگران نیز تاثیر می‌گذارد.
    • روابط اشتباه را قطع کنید: در صورتی که احساس کردید در رابطه اشتباهی قرارگرفته‌اید بدون تعارف و ترس آن را قطع کنید و این را بدانید که دلیل ندارد بدون هیچ حد و مرزی در رابطه بمانید.
    • انتخاب کنید: در صورت نیاز به انتخاب، تردید نکنید و با قاطعیت دست به انتخاب بزنید. البته قبل از اینکه انتخاب خود را انجام دهید در مورد آن خوب فکر کنید و مقتدرانه راه‌حل درست خود را انتخاب کنید.
    • زمان را در اختیار بگیرید: درصورتی که باید پاسخی به درخواست دیگران بدهید، زمان مشخص کنید با این کار به دیگران می‌فهمانید برای خود و تصمیم خود ارزش قائل هستید و اگر قراراست در مورد موضوعی تصمیم بگیرید در مورد آن به اندازه کافی تمرکز کرده‌اید.
    • از کلمه «نه» استفاده کنید: در صورتی که جواب شما به درخواست دیگران «نه» است آن را به راحتی بر زبان بیاورید و از طفره رفتن بپرهیزید. گفتن نه باعث می‌شود شما از حاشیه مسائل دور بمانید و خود را درگیر مسائل بیهوده و زمان‌بر نکنید.
بیشتر بخوانید:   پایه ریزی و آموزش مدارا در زندگی مشترک از سنین پایین

گرفتن حق با آگاهی

  • آگاهی خود را از حق و حقوق خود بالا ببرید: فرض کنید بابت موضوعی به شرکت بیمه مراجعه می‌کنید، اگر از قبل اطلاعات کافی در مورد درخواست‌تان را جمع‌آوری کرده باشید، با صرف زمان کمتری به خواسته خود می‌رسید و حتی از اینکه کارشناسان بخواهند وقت شما را تلف کنند هم جلوگیری می‌شود.
  • احساسات خود را کنترل کنید: زمانی که بتوانید احساسات‌تان را کنترل کنید و تسلط کافی روی رفتار خود داشته باشید، می‌توانید تصمیم بهتری بگیرید.
  • در کارهای خود منضبط باشید: آشفتگی و به هم ریختگی در کارها باعث ایجاد استرس می‌شود و اجازه تفکر صحیح را از انسان می‌گیرد. نظم در کارها باعث می‌شود احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
  • روی قول و حرف خود بایستید: کسی که روی حرف خود می‌ایستد فرد قابل اعتمادی است و این اعتماد به مرور باعث اعتبار فرد می‌شود.
  • از برخورد و قرارگرفتن در موقعیت‌های جدید نهراسید: افرادی که از خود شناخت داشته باشند و بارها در موقعیت‌های مختلف توانسته باشند درست و قاطع تصمیم بگیرند، از قرارگرفتن در موقعیت‌های جدید ترسی ندارند و با روی باز از آن استقبال می‌کنند.

گاهی با رعایت کارهای ساده می‌توان حتی بزرگترین مشکل‌ها را هم حل کرد. موارد درج شده در این مقاله از مقالات سایت همراهتم، می‌تواند راه‌گشای شما باشد. البته باید یادآور شد دستیابی به هر هدفی در زندگی نیاز به تمرین و پشتکار دارد. اگر فکر می‌کنید تا امروز در مقابل مسائل از شخصیت قاطعی برخوردار نبودید، از همین امروز شروع کنید!