هر کاری که میکنیم آداب و قوانینی دارد که اگر آنها را به کار نگیریم، زندگی کردن سخت میشود. برای اینکه در اجتماع حضور موثری داشته باشیم، لازم است هنجارهای اجتماعی را رعایت کنیم. یکی از این هنجارها آداب میزبانی است. فرقی نمیکند مهمان شما چند نفر باشد یا اینکه در رستوران یا منزل شخصی میزبانی میکنید؛ به هر حال، بهتر است آداب میزبانی را بیشتر بشناسید.
رعایت این آداب نهتنها به شما کمک میکند تا تجربهای مثبت برای مهمانانتان ایجاد کنید، بلکه به تقویت روابط اجتماعی نیز کمک میکند. اگر احساس میکنید که در این زمینه نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، مشاوره روانشناسی آنلاین میتواند به شما کمک کند. این نوع مشاوره به شما این امکان را میدهد که با متخصصان در مورد چالشهای اجتماعی و مهارتهای ارتباطی خود صحبت کنید و به بهبود تواناییهای میزبانیتان بپردازید.
آداب میزبانی در منزل
حتما از چند روز قبل با مهمانها تماس بگیرید تا بتوانند تصمیمگیری کنند. وقتی دعوت شما را پذیرفتند آدرس و موقعیت منزل خود را برای آنها بفرستید تا بتوانند برای رسیدن به موقع برنامهریزی کنند. بهتر است از آنها بپرسید که به چیزی حساسیت دارند، محدودیت غذایی دارند یا خیر. سعی کنید مدیریت زمان داشته باشید. اگر مهمانی شما بزرگ باشد، حتما کارهای زیادی برای انجام دادن دارید. کارهای خود را روی یک برگه بنویسید و تا روز مهمانی کمکم به آنها رسیدگی کنید. اگر احتیاج به کمک دارید بهتر است از یک نفر درخواست کمک کنید.
چند ساعت قبل از ورود مهمانها کارهایتان را تمام کنید و کمی استراحت کنید. استراحت کردن قبل از شروع مهمانی شما را سرحالتر میکند. به علاوه نیروی شما برای پذیرایی کردن را برمیگرداند. حتما تمام خانواده برای خوشآمدگویی تا دم در بیایند. از همان کودکی به فرزندان خود یاد دهید که برای استقبال از مهمانها باید در کنار در ورودی حضور داشته باشد.
اگر مهمان ناآشنایی در جمع هست، او را به باقی افراد معرفی کنید. به علاوه حواستان باشد که او را تنها و اصطلاحا غریب نگذارید.
اگر مهمانهای شما خودمانی نیستند، درست نیست که از آنها کار بکشید، اما اگر با آنها صمیمی هستید و میبینید که تمایل دارند کمکتان کنند، بپذیرید.
مراقب باشید دربارهی کسی که در جمعتان حضور ندارد، حرفهای خوبی زده شود. هیچوقت اجازه ندهید که در منزل شما پشت سر کسی بدگویی شود. بهتر است در جمعهای خانوادگی بحث سیاسی نکنید. از مهمان خود سوالات شخصی نپرسید. دربارهی آخرین تغییرات ظاهری او نظر منفی ندهید. لازم نیست از او تعریف و تمجید کنید. اما لازم است که تا از شما دربارهی ظاهرشان نظر نخواستند، حرفی نزنید.
اگر تعداد کودکان مهمانها زیاد است، بهتر است یک اتاق برای بازی و سرگرمی آنها در نظر بگیرید. مطمئن شوید که در اتاق وسایل خطرناک وجود ندارد و تمام پنجرهها بسته است. نوشیدنیهای الکلی را در حضور بچهها سرو نکنید. اگر از یک کودک تعریف میکنید، باید به باقی کودکان حاضر در جمع هم توجه کنید. همین بیتوجهی شما باعث میشود آنها تا سالیان سال و سن بزرگسالیشان نسبت به شما خوشبین نباشند.
سرما، گرما و نور محیط میزبانی را متعادل نگاه دارید. اگر میخواهید مهمان شما برای تمام شدن این مهمانی لحظهشماری نکند، باید راحتی چند ساعتهی او را درنظر بگیرید.
همانطور که برای ورود مهمانها لازم است تمام میزبانها حضور داشته باشند، برای خداحافظی و مشایعت هم حضور همهی خانواده لازم است. بدرقه کردن یکی از اصول اساسی در آداب میزبانیست. خداحافظی کردن را طول ندهید و اگر مهمان دیگری در منزل دارید بهتر است یکی از افراد در سالن پذیرایی بماند تا مهمانها احساس تنهایی نکنند. حتی زمان آماده کردن غذا و چیدن میز درست نیست که تمام خانواده در آشپزخانه حاضر شوند و مهمانها را ترک کنند.
آداب میزبانی در رستوران
رستورانی را انتخاب کنید که فاصلهی زیادی از محل زندگی مهمانها نداشته باشد. حتما قبل از رزرو میز مهمانهای خود را دعوت کنید. مطمئن شوید که غذاهای رستوران، جزو محدودیتهای غذایی مهمان شما نباشد. برای مثال: اگر مهمان شما فشار خون بالا داشته باشد، انتخاب غذاهای نمکدار اشتباه است. اگر با آنها صمیمی باشید حتما از ذائقهی آنها باخبر هستید.
از همان روزی که دعوتشان میکنید، آدرس و موقعیت رستوران را برایشان ارسال کنید. چون در رستوران میزبان هستید، ساعت دقیق پذیرایی را به آنها بگویید تا بتوانند خود را برسانند. شما هم بهتر است نیم ساعت تا یک ساعت قبل از زمان اعلام شده در آنجا باشید تا اگر کسی زودتر رسید، از او پذیرایی کنید. قبل از ورود مهمانها وسایل پذیرایی و میز و صندلیها را چک کنید تا مشکلی نداشته باشند.
اگر تعداد مهمانهای شما کم باشد، کارتان کمی راحتتر است. میتوانید منو را در اختیارشان قرار دهید تا آنچه را که دوست دارند سفارش دهند. بعد از اتمام سفارش آنها شما هم غذایی را انتخاب کنید از نظر هزینه با مهمان برابری کند. یعنی نهخیلی گرانتر از غذای او و نهخیلی ارزانتر از چیزی که او سفارش داده است.
مسئولیت رسیدگی به نیازهای مهمان بر عهدهی شماست. باید برای افرادی که غذا را سرو میکنند، مشخص باشد که شما میزبان هستید. اگر سفارش مهمان شما ابتدا رسید، از او بخواهید شروع کند، اما اگر سفارش شما ابتدا رسید، منتظر رسیدن سفارش مهمان خود باشید.
اگر مشکلی با رستوران دارید، آن را بهصورت خصوصی با مدیر در میان بگذارید. به هیچ وجه در حضور مهمان از مشکلات پیشآمده در پذیرایی صحبت نکنید.
در یک صبحانه، شام، یا نهار کاری، سعی کنید بعد از صرف غذا دربارهی کار صحبت کنید.
اگر مهمانی شما یک جشن است، بهتر است در گوشهای از سالن میز رزرو کنید تا مزاحم دیگر مشتریها نشوید. اگر در جشن شما کیک سرو میشود، حتما از خدمهی سالن بخواهید، یک برش کیک
برای میز کناری شما هم بفرستند.
آداب میزبانی در سالن پذیرایی
در جشنها و مراسمی که که یک سالن به طور کامل در اختیار شما و مهمانان شما هست، نظارت شما برای پذیرایی باید بیشتر باشد. حتما بین میزها سر بزنید و بدون اینکه مهمان شما متوجه شود، از خدمه بخواهید نیازهای میز را رفع کند. سر هر میز چند دقیقهای بنشینید و با مهمانها گپ بزنید. آنها فقط برای صرف غذا دعوت شما را نپذیرفتهاند. لازم است در طول مراسم چند دقیقهی کوتاه سر هر میز بنشینید.
در پایان مراسم حتما مهمانها را بدرقه کنید و از اینکه دعوت شما را پذیرفتند تشکر کنید. اصلا از جملات منفی مثل: «ببخشید اگر بد گذشت» یا «باز هم یک شب بد بگذرانید استفاده نکنید». به جای آن از اینکه چند ساعت خوب در کنار آنها بودید ابراز خوشحالی کنید.
هر انسان بالغی باید آداب میزبانی را بلد باشد. کسانی که با روی باز از مهمانهای خود پذیرایی میکنند، همیشه به حسن رفتار مشهور میشوند. اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید که دیگران را مهمان کنید، با روی گشاده برخورد کنید تا خاطرهی شیرینی از خود در ذهن دیگران بسازید.
ارسال پاسخ