راههای زیادی پیش روی شماست تا مهارتهای کلیدی خود را افزایش دهید. هر آنچه که در مدرسه و دانشگاه آموختهاید، مانند پایهی محکمیست که به آموزشهای بیشتر نیاز دارد؛ خیلی بیشتر! دوست دارید به شغل رویایی خود برسید، به جایگاه شغلی بالاتر بروید یا مدیری ردهبالا باشید؟ لازم است بهطور پیوسته و خستگیناپذیر مهارتهای کلیدی خود را تقویت کنید. در این نوشته از «همراهتم» قرار است راههای متنوعی را برای رسیدن به این هدف پیشنهاد کنیم.
چرا مهارتهای کلیدی مهم هستند؟
هیچ صنعتی از تغییر و تحول در امان نیست. تکنولوژی و سیاستهای بازار مدام در حال تغییر هستند. پس شما هم باید در حال توسعه، تقویت و بهبود توانایی و دانش شغلی خود باشید. هر سازمانی که شما را استخدام میکند، به لیست مهارتهایی که در رزومه نوشتهاید، توجه کرده. پس از استخدام، باید کارمندی تاثیرگذار و کارامد باقی بمانید. با کیفیت بالا کارها را ارائه کنید و سریع و خلاقانه واکنش نشان دهید.
هر چه بیشتر بیاموزید، با انگیزهی بیشتری کار میکنید و میزان رضایت شغلی بالاتر میرود. دیگر نگران امنیت شغلی نیستید، چراکه میدانید باوجود تواناییهایی که دارید، سازمانها مایل به همکاری با شما هستند. همچنین، با توسعهی مهارتها، گزینههای شغلی بیشتری پیش روی شما قرار خواهد گرفت و میتوانید به چند جایگاه شغلی فکر کنید.
انواع مهارتهای کلیدی کدامند؟
برای موفق شدن در نقش و جایگاهی که دارید، لازم است توانمند و ماهر باشید. شما مجموعهای از مهارتهای نرم و سخت دارید که در کنار هم، باعث موفقیت در جایگاه شغلی خواهند شد. مهارتهای نرم مانند توانایی حل مساله، رهبری، ارتباط با دیگران، تصمیمگیری یا تفویض اختیار، و تواناییهای سخت مانند تسلط به چند زبان یا توانایی کار کردن با ماشینآلات و نرمافزارهای مختلف.
مهارتهای کلیدی را بر اساس سه مشخصهی کلی تقسیم میکنند:
براساس نقش: مهارتهای اصلی که برای هر عنوان شغلی لازم است
براساس سازمان: سازمانها برای مهارتهای خاصی ارزش قائل میشوند و به کارکنان خود کمک میکنند با فرهنگ سازمانی آنها آشنا شوند.
براساس حرفه: هر صنعت و حوزهای به مهارتهای تخصصی خودش نیاز دارد. ویژگیهای کاری مهندس برق با گرافیست یکسان نیست.
اکنون ببینید راههای افزایش مهارتهای کلیدی و طلایی برای شما کدامند.
۱. در دورههای آموزشی شرکت کنید
یکی از سرراستترین روشهای بهتر کردن مهارتهای طلایی، شرکت در دورههای آموزشیست. قرار نیست بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه، با یادگیری خداحافظی کنیم. با داشتن مهارتهای بهروز، خیلی سادهتر میتوانیم به جایگاه شغلی موردنظرمان برسیم.
بعضی از سازمانها در پوشش همه یا بخشی از هزینههای آموزشی به کارکنان کمک میکنند. چراکه آن را بهچشم سرمایهگذاری میبینند. در بعضی از شرکتها دورههای کوتاهمدت یا کارگاههای آموزشی برگزار میشود. نباید چنین فرصتهایی را از دست داد.
درنهایت میتوانید برای شرکت در دورهها بودجهای کنار بگذارید و از انواع دورههای آنلاین رایگان بهره ببرید.
۲. از وبینار و دورههای آنلاین بهره ببرید
وبینار از محبوبترین روشها برای یادگیری بهنظر میرسد. در هر جایی که زندگی میکنید، امکان دسترسی به وبینارهای رایگان یا کمهزینه وجود دارد. وبینار در دوران پاندمی رونق گرفت و همچنان محبوب باقی مانده.
همچنین، پیدا کردن ویدیوهای آموزشی در اینترنت کار پیچیدهای نیست و دربارهی هر موضوعی به دانش بیشتری نیاز داشته باشید، با کمی جستوجو چندین ویدیوی آموزشی در آن زمینه خواهید یافت. دورههای آموزشی گوگل، لینکداین، یودمی و کورسرا هم از گزینههای رایگان یا کمهزینه بهشمار میروند.
۳. از منتور کمک بگیرید
توسعهی مهارتهای ارزشمند حرفهای مانند هر تغییر دیگری میتواند سخت یا استرسزا باشد. در هر صنعت و حوزهای که باشید، منتور کمک و راهنمای خوبی بهحساب میآید.. تفاوتی ندارد که چقدر تجربه و دانش داریم، همیشه راه برای پیشرفت و بهتر شدن باز است. منتور، مربی یا مشاور میتواند در زمینهی شغلی و مهارتهای فردی بهترین راهنما باشد.
۴. هر روز مطلب جدید بخوانید
شک نکنید مطالعه یکی از مفیدترین راهکارها برای افزایش مهارتهای مهم شغلی و شخصیست. راهکاری که جذاب است و شما را خسته نمیکند. با کتاب کاغذی یا ایبوک شروع کنید و مطالعهی روزانه را در روتین خود جا دهید. زمانی که مطالعه بهشکل عادت درآید، خواهید دید که منبعی الهامبخش و تمرینی جذاب برای مغز فراهم شده.
۵. ضعف و قوت خود را بشناسید
با شناخت ضعفها و تواناییها، عملکرد بهتری خواهید داشت. فهرستی از نقطه ضعفها و توانمندیها بنویسید تا گام بعدی را راحتتر پیدا کنید. با بررسی این فهرست، خواهید دانست روی کدام توانایی خود میتوانید سرمایهگذاری کنید و کدام بخش از عملکرد یا دانش شما به تقویت نیاز دارد. هیچکس کامل و بدون نقص نیست. اما همیشه گزینهی بهتر شدن پیش روی ماست.
۶. طرزفکر جویای دانش بسازید
داشتن طرزفکر (Mindset) جویای دانش و یادگیری یکی از مهارتهای کلیدی برای پیشرفت در کار بهحساب میآید. اگر علاقهای به یادگیری نداشته باشید، چه انتظاری هست که سراغ دورههای آموزشی، کتاب یا هر راه دیگری بروید؟
کافیست ببینید به چه موضوعهایی بیشتر علاقه دارید یا چه دانشی به پیشرفت شغلی کمک میکند. این همان نقطهی آغاز است. زمانی که مشتاق آموختن باشید، همیشه خود را در دانشگاه و مدرسه تصور میکنید و هیچ روزی را بدون آموختن نکتهای تازه، به شب نمیرسانید.
۷. از نقطهی امن خود بیرون بیایید
برای اینکه مهارتهای کلیدی خود را افزایش دهید، لازم است از منطقهی امن (Comfort Zone) خود بیرون بیایید. در روی ترسها، ناامنیها و نقطه ضعفها باز میشود. کار سادهای نیست! اما قرار هم نبوده رشد کردن فرایندی بدون دردسر باشد. مشکلاتی سر راه سبز میشوند و وسوسه میشوید از خیر آموختن بگذرید. درست همینجاست که باید رو به جلو حرکت کنید و باوجود چالشها، برای یادگیری بیشتر انگیزه داشته باشید.
۸. شبکهی ارتباطی قوی داشته باشید
شبکهی ارتباطی کمک میکند همیشه با دیگران در ارتباط باشید، از آنها بیاموزید و از فرصتهای آموزشی و شغلی تازه، باخبر شوید. از همکاران باتجربهتر، نکتههای مختلفی میآموزید، از راههای کنترل استرس در محیط کار تا نحوهی انجام مسوولیتهایی که تا اکنون تجربه نکردهاید.
شما نمیتوانید بهتنهایی و بدون برقراری ارتباط با دیگران، به پیشرفت شغلی برسید. اگر تاکنون شبکهی ارتباطی نداشتهاید، اکنون زمان مناسبیست که بهفکر باشید و مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید. توانایی ارتباط موثر با همکاران، سرپرستان و مدیران، به پیشرفت شما کمک خواهد کرد.
۹. پذیرای بازخورد دیگران باشید
ارزیابی مهارتها و تواناییهای خود، اگر غیرممکن نباشد، کار راحتی هم نیست. شما نیاز دارید فرد دیگری درمورد تواناییهای حرفهای شما، ارزیابی خود را ارائه کند. میتوانید از افرادی نظر بخواهید که صادقانه و با بیطرفی درمورد مهارتهای شما سخن بگویند. انتقادپذیری یکی از مهارتهای مهم بهشمار میرود. با انتقادپذیری میتوانید کاستیها را پیدا کرده و برای بهتر کردنشان تلاش کنید.
1دیدگاه