نقش پدر در سه مرحله از زندگی دختر

رابطه پدر با دخترش به او کمک می‌کند تا شخصیت خود را شکل دهد. همواره به روابط پدر و دختری به عنوان جنبه‌ی مهمی از سازگاری روانشناختی توجه ویژه می‌شود. دلبستگی عاطفی با پدر باعث می‎شود دختران در تمام طول زندگی سلامت روانی داشته باشند و در جایگاه‌های متفاوت در زندگی موفق و موثر عمل کنند. نقش پدر در فرآیند رشد دختر بسیار مهم و موثر است.

در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم به تاثیر پدران در مراحل مختلف زندگی دختران می‌پردازیم.

مرحله اول: نقش پدر در دوران کودکی

مرحله اول که به‌عنوان مرحله‌ی شاهزاده خانم پدر و قهرمان زندگی دختر شناخته می‌شود، یک مرحله‌ی مهم و اساسی است، جایی که پدر ابرقهرمان است و دخترش، شاهزاده خانم کوچک و عزیز او. اما در این سن چگونه پدر بر دختر خود تأثیر می‌گذارد؟

  1. رشد ذهنی و عاطفی

مشارکت پدران در مراحل اولیه از زندگی دختران به رشد ذهنی و عاطفی آن‌ها بسیار کمک می‌کند. تحقیقات نشان داده است كودكانی كه در کنار پدر و مادر خود احساس امنیت داشته باشند، در حل مشكلات بهتر عمل می‌کنند. آن‌ها قادرند با حضور پدران در خانه، استرس ناشی از حضور در مدرسه را بهتر مدیریت کنند. دختران با عشق و محبت پدر حتی به موفقیت‌های علمی می‌رسند. دختران اگر به پدر خود احساس نزدیکی داشته باشند، رفتارهای اضطرابی و ترس از خود نشان نمی‌دهند.

روانشناسان بر روابط اولیه‌ی پدر و دختر به عنوان جنبه‌ی روانشناختی مهمی در مراحل بعدی زندگی متمرکز هستند. داشتن ارتباط عاطفی با پدران در طول زندگی فواید بسیار زیادی برای دختران به همراه دارد.

  1. احساس امنیت

مردان در خانه منبع قدرت و حمایت برای خانواده محسوب می‌شوند. امنیت برای دختران امری بسیار حیاتی است و اگر این محافظت را از پدرشان دریافت کنند، امکان پیشرفت در محیط‌های ایمن در آینده نیز برایشان فراهم می‌شود.

مرحله دوم: نقش پدر در دوران نوجوانی

به‌عنوان یک پدر، ممکن است شما از مرحله‌ی دوم چندان لذت نبرید زیرا دخترتان تقریبا با هر چیزی که می‌گویید مخالفت خواهد کرد. این مرحله اغلب از یازدهمین سال تا بیست و یکمین سال زندگی دختر ادامه دارد.

بیشتر بخوانید:   تئوری جوجه تیغی: پاسخی برای روابط شکست خورده

مرحله‌ی دوم خیلی گیج‌کننده است، اما بسیار هم مهم است زیرا دختر جهان و خودش را کشف می‌کند. برخی پدران ترجیح می‌دهند در این جایگاه عقب‌نشینی کنند، اما به‌جای آن باید به افزایش عزت نفس دختر خود کمک کنید. از مهم‌ترین نکاتی که باید در این مرحله به دخترتان بیاموزید، در مورد مردان و دنیایی که در آینده‌ی نزدیک با آن روبرو خواهند شد است.

  1. راهنمایی اخلاقی

ارتباط والدین با دختران در تصمیم‌گیری‌های عاقلانه‌شان بسیار کمک‌کننده است. اغلب نوجوانان به سمت محرک‌های بد و منفی جذب می‌شوند. بعضی از دختران ممکن است شروع به امتحان کردن رابطه‌ی جنسی قبل از ازدواج و استعمال الکل یا مواد مخدر کنند. پدر دلسوزترین راهنما برای دخترش در سال‌های نوجوانی است.

  1. تصویر بدنی

طبق مطالعات، دخترانی که با پدر خود رابطه‌ی خوبی دارند، کمتر از افسردگی و عزت نفس پایین رنج می‌برند. از عادات غذایی سالم و جلوگیری از اختلالات خوردن گرفته تا تحسین و قدردانی پدر از ظاهر دخترش، او در ادامه راجع به تصویر بدن اعتمادبه‌نفس بیشتری خواهد داشت.

  1. اعتمادبه‌نفس

پدران نقش اساسی در بهبود اعتمادبه‌نفس دختران خود دارند. پدرانی که نسبت به دختران کوچک خود محبت به کار می‌برند، احساس ارزشمندی به آن‌ها می‌دهند. اگر پدران دختران‌شان را نادیده بگیرند یا با آن‌ها بدرفتاری کنند، دختران بدبین می‌شوند و احساس بی‌ارزشی می‌کنند. عدم وجود یا محبت پدر منجر به عزت نفس پایین در دختران نوجوان می‌شود.

  1. آموزش

طبق مطالعاتی که توسط وزارت آموزش و پرورش ایالات متحده انجام شده است، دخترانی که پدرشان به‌طور فعال با تحصیلات آن‌ها درگیر هستند، بیشتر از دخترانی که پدران‌شان به آن‌ها توجه نمی‌کنند موفقیت تحصیلی داشته‌اند. این دختران مهارت‌های کلامی و عملکرد روشنفکرانه‌ی بهتری داشته‌اند.

بیشتر بخوانید:   داستان‌گویی چه تاثیری روی فرزندانمان دارند؟

عدم وجود پدر در زندگی دختر می‌تواند منجر به بروز مشکل در روند یادگیری شود. دخترانی که پدرهای غایب دارند، معمولا در مدرسه عملکرد ضعیفی از خود نشان می‌دهند.

فاز سوم: نقش پدر در دوران بزرگسالی

این مرحله به‌عنوان مهم‌ترین و بزرگترین مرحله شناخته می‌شود. در این مرحله پدر و دختر می‌توانند ارتباط مناسبی برقرار و یکدیگر را درک کنند. این زمانی است که پدر باید دختر خود را در کار، عشق و ازدواج راهنمایی و همراهی کند.

  1. شغل

پدرها به دختران خود کمک می‌کنند منطقی فکر کنند، مشکلات را حل کنند، رقابت سالم داشته باشند و هدف‌گرا شوند. یک مرد می‌تواند به دخترش کمک ‌کند تا به خودش اعتقاد داشته باشد و او را ترغیب کند تا به دنبال رویاهای خود برود.

  1. رابطه عاشقانه

دختران می‌آموزند که با مشاهده‌ی رفتارها و اعمال پدران، چه چیزی را در یک رابطه عاشقانه جستجو کنند. آزمایشات ثابت کرده است که اگر یک دختر با پدر خود پیوندی سالم و صمیمی برقرار کند، در مرحله بعدی که پیدا کردن همسر مناسب است، راحت‌تر عمل خواهد کرد. پدر برای دخترش استاندارد تعیین می‌کند و او براساس آن معیارها مردان را در زندگی خود داوری خواهد کرد.

اگر پدر و مادر دائما مشکلات زناشویی داشته باشند، دخترشان مضطرب، ناامن و پرخاشگر خواهد بود.

  1. مدیریت استرس

بین نحوه‌ی برخورد دختران با استرس و نوع پیوندی که در دوران رشد با پدران داشته‌اند، پیوندی جالب توجه وجود دارد. زنی که با پدر خود رابطه‌ی خوبی ندارد، سطح کورتیزول صبحگاهی‌اش بالاتر از حد معمول است.

کورتیزول همچنین به‌عنوان هورمون استرس شناخته می‌شود. سطح بالای کورتیزول باعث می‌شود فرد در مواجهه با وضعیت استرس‌زا حساس و بیش از حد واکنش‌دهنده باشد. در دخترانی که پدرهای پشتیبان دارند، سطح کورتیزول کمتری مشاهده شده است.

روش‌های بهبود رابطه پدر و دختر

وقتی او یک دختر کوچک است:

  • سریع به گریه‌های کودک پاسخ دهید، او را در آغوش نگه دارید و با او صحبت کنید
  • او را ستایش کنید؛ مهم نیست که چقدر کوچک است
  • باهم در فعالیت‌ها، به‌ویژه ورزشی و هنری شرکت کنید
  • با او در فعالیت‌های مدرسه، پروژه‌ها و آمادگی در آزمون درگیر شوید
  • با دوستانش ملاقات کنید
بیشتر بخوانید:   تاثیر موسیقی بر حافظه

وقتی او یک نوجوان یا بزرگسال است:

  • هیچ کیفیتی بدون کمیت وجود ندارد؛ شما باید با او وقت بگذرانید
  • با او بیرون بروید، فقط شما دو نفر باهم؛ مثلا رانندگی یا پیاده‌روی کنید
  • دختران نوجوان به فضا و حریم خصوصی خود احتیاج دارند؛ فضای مورد نظر را برای او فراهم کنید اما در دسترس باشید تا زمانی که احساس می‌کنید ممکن است دچار دردسر شوند به کمک‌شان بروید
  • به او اعتماد کنید
  • همواره با تشویق صحبت کنید و بازخورد مثبتی به او بدهید. انتقاد زیادتر از حد از او فقط اعتمادبه‌نفس او را مختل می‌كند
  • احساسات خود را با او در میان بگذارید تا او نیز احساسات خود را با شما به اشتراک بگذارد
  • وقتی با او هستید، کاملا به او توجه کنید. به زندگی و مشکلات او علاقه نشان دهید و نسبت به نیازهای او حساس باشید
  • قواعد مقدماتی مناسب را تنظیم كنید و هرازگاهی آزادی مناسب را به او بدهید

کلام آخر

پدر سرپرست خانواده است و فرزندان از او حمایت و راهنمایی می‌خواهند. رابطه پدر و دختر در سه مرحله‌ی مختلف زندگی بسیار اهمیت دارد. با این‌که برخی آسان و سرگرم‌کننده است و برخی دشوار، اما به‌صورت‌کلی نقش پدر بسیار مهم تلقی می‌شود.