تجربه فومو: ترس عقب افتادن از دیگران

تجربه فومو: ترس عقب افتادن از دیگران

احتمالا تابه‌حال در شبکه‌های اجتماعی با مجموعه‌ای از عکس یا ویدیوها مواجه شده‌اید که دوستان یا آشنایان‌تان منتشر کرده‌اند و در سفر، مهمانی یا شرایطی قرار دارند که بدون شما بسیار خوش می‌گذرانند. شاید از خود بپرسید: «چرا من را دعوت نکردند؟» و یا «خوش به حال آن‌ها که چنین تجربه‌ای دارند.» سپس ذهن شما درگیر می‎شود و فکر می‎کنید کاش چنین شرایطی برای شما هم اتفاق می‌افتاد. در این حالت شما تجربه فومو داشته‌اید؛ در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم درباره فومو صحبت خواهیم کرد.

مفهوم تجربه فومو چیست

ترس از دست دادن شرایط یا عقب افتادن از دیگران، فومو (fear of missing out) نام دارد. احساس این‌که افراد در حال تفریح، تجربه‌های جدید و از دیدگاه شما زندگی بهتر هستند. جالب است بدانید فومو بیشتر هنگام دیدن یا درک این موضوع در افرادی که باهم صمیمیت دارید و مورد علاقه‌تان هستند رخ می‌دهد. البته وقتی می‌بینید افرادی که نمی‌شناسید اما در شبکه‌های اجتماعی دنبال‌شان می‌کنید کارهای جالبی انجام می‌دهند که تمایل دارید شما هم انجام دهید، همان تاثیر  را بر احساس شما نسبت به خودتان خواهد  گذاشت.

مثال‌هایی از فومو

ممکن است فرد در شبکه‌ی اجتماعی خود ورزشکاری را دنبال کند که به‌طور مرتب و با توجه به شرایط چهار تا پنج روز در هفته در باشگاه به شکل منظم تمرین می‌کند. احتمالا بیننده استرس مرتبط با این باور را تجربه می‌کند که قادر نیست برای زمان خود متعهدانه تصمیم بگیرد و یا استانداردهای مناسبی را رعایت کند، یا کسی که اهل فیلم و سینما یا کتاب‌خوانی است، با دیدن فردی که زمان و شرایط مناسب برای تماشا و خواندن تعداد زیادی از آثار را دارد احساس کند که به اندازه کافی در این زمینه خوب عمل نمی‌کند.

بیشتر بخوانید:   چگونه سوءتفاهم را رفع کنیم؟

نوع دیگر از تجربه فومو زمانی پیش می‌آید که افراد در صفحات مجازی در مورد یک موضوع که سر و صدا به پا کرده است مدام خبر و پست منتشر می‌کنند و فرد برای این که احساس عقب ماندن از جمع نداشته باشد، به دنبال موج، در مورد آن موضوع مطلب انتشار می‌دهد. حتی ممکن است از موضوع انتشاریافته اطلاعات کاملی هم وجود نداشته باشد، اما با این حال فرد با دیگران همراه می‌شود.

دلیل بروز فومو چیست؟

دلیل-بروز-فومو-چیست؟-min

تجربه فومو ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد، اما داشتن یک مشکل زمینه‌ای سلامت روان یا سطح پایین عزت نفس افراد را بیشتر در معرض خطر ابتلا به FOMO قرار می‌دهد.

چیزی که نگران‌کننده است، وجود افراد مستعد ابتلا به اختلالات عاطفی چون اضطراب و افسردگی است، این گروه معمولا از موقعیت‌ها دوری می‌کنند و تنها راه ارتباط با دیگران را رسانه‌های اجتماعی می‌دانند.

روش‌های مقابله با فومو

آیا راه حل برای مقابله با فومو دوری از رسانه‌های اجتماعی است؟ خیر! تنها کاری که نیاز است انجام دهیم برقرار کردن محدودیت‌های مناسب و ارزیابی اهداف از حضور در چنین بسترهایی است. در ادامه برخی از روش‌ها برای کنترل و مقابله با تجربه فومو شرح داده شده است.

  • تمرکز خود را از موارد منفی بردارید

به جای تمرکز بر کمبودها، بر آن‌چه در اختیار دارید متمرکز شوید. موارد نامناسب را از شبکه‌های اجتماعی خود حذف کنید و  به‌جای آن هرچه باعث می‌شود احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید جایگزین کنید.

  • سم‌زدایی دیجیتال را جدی بگیرید

گذاشتن زمان زیاد برای برنامه‌ها در شبکه‌های اجتماعی امکان تجربه فومو را افزایش می‌دهد. سم‌زدایی دیجیتالی هنگامی است که فاصله‌ی مناسب از دستگاه‌های دیجیتالی و شبکه‌های اجتماعی حفظ می‌شود و ممکن است کمک کند تا بدون مقایسه‌های مداوم بیشتر بر زندگی خود تمرکز داشته باشید.

  • یادداشت‌های روزانه داشته باشید

یادداشت‌های-روزانه-داشته-باشید-min

یک دفتر خاطرات شخصی از عملکرد و خاطرات خود داشته باشید و چه آنلاین و چه روی کاغذ، روزنگاری کنید. این یادداشت‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا تمرکزتان را از تایید عمومی به قدردانی از خودتان که باعث شده است کیفیت زندگی‎تان بهبود یابد تغییر دهید. تغییر گاهی اوقات به شما کمک می‌کند تا از چرخه خراب فومو خارج شوید.

  • ارتباطات واقعی داشته باشید

زمانی که احساس افسردگی یا اضطراب می‌کنید، به دنبال ارتباط سالم و واقعی بگردید. احساس تنهایی و طرد شدن روشی است که مغز با آن به دنبال ارتباط بیشتر با دیگران می‌گردد و احساس تعلق خود را افزایش می‌دهد. رسانه‌های اجتماعی همواره راهی برای ایجاد ارتباط نیست؛ ممکن است از یک موقعیت بد به موقعیت بدتر فرار کنید.

بیشتر بخوانید:   تخیل کلید نوآوری و موفقیت است

ملاقات با دوستان، برنامه‌ریزی برای یک گردش گروهی یا انجام مسئولیت‌های اجتماعی که شما را از منزل و تنهایی خارج می‌کند، می‌تواند تغییر خوبی برای مقابله با تجربه فومو باشد و می‌تواند به شما کمک کند تا این احساس که چیزی را از دست داده‌اید، از بین ببرید.

کلام آخر

در این مقاله ابتدا به شرح تجربه فومو پرداختیم و این‌که چطور می‌تواند روی انسان اثر بگذارد را مورد بررسی قرار دادیم. اگر در مواجهه با فومو احساس درماندگی می‌کنید و نیاز دارید کمک بیشتری بگیرید، مشورت با روانشناس می‌تواند به شما در طی این فرآیند کمک کند.