
مهارت گفتگو: لزوم تحکیم بنیان خانواده
تاریخنگاران باور دارند که خانواده کهنترین نهاد اجتماعی است که بر اساس نیازهای طبیعی، عاطفی و روانی انسان شکل گرفته و سابقهای به قدمت تمدن بشری دارد. جلسات تراپی میتواند به تحکیم این نهاد حیاتی کمک کند. انسان به عنوان موجودی اجتماعی ناگزیر از زندگی در جمع است و همین نیاز درونی باعث شکلگیری اجتماع کوچکی به نام خانواده شده است.
مشاوره آنلاین روانشناسی این امکان را فراهم میآورد تا خانوادهها در هر شرایطی بتوانند از حمایتهای تخصصی بهرهمند شوند. این شیوه مشاوره به ویژه در دنیای پرسرعت امروز که زمان و مکان محدودیتهای بسیاری ایجاد کردهاند، میتواند به حفظ و تقویت بنیان خانواده کمک شایانی کند.
در ادامهی این مطلب از بلاگ همراهتم به مهارت گفتگو بهعنوان رکن اصلی تحکیم بنیان خانواده میپردازیم.
لزوم همصحبتی اعضای خانواده با یکدیگر
گفتگو عنصری اساسی و حیاتی در استحکام خانواده به شمار میرود. بنیان خانواده مستحکم در حالی ایجاد میشود که اعضای آن صحبت کردن باهم را دوست دارند و از همنشینی و همصحبتی با یکدیگر لذت میبرند و هیچ جمع و کار دیگری را به کنار هم بودن ترجیح نمیدهند. خانواده جایگاهی برای ارتباط است و گفتگو در خانواده باعث ایجاد ارتباط میشود. قطع ارتباط کلامی در خانواده یا کم شدن رابطه با افزایش ناراحتیهای روحی در بین افراد خانواده همراه است. در گذشته افراد خانواده با توجه به اهمیت این موضوع این همراهی و همنشینی را با مجالس شبنشینی فامیلی به وجود میآوردند اما امروزه این کار کمرنگتر شده است و لزوم پاسداشت سنتهای قدیمی ایرانی بیشتر حس میشود.
گفتگو عنصری مهم در تحکیم بنیان خانواده
سخن گفتن اعضای خانواده با یکدیگر استحکام خانواده را به وجود میآورد. در دنیای مدرن امروز و در ادامهی پیشرفت وسایل ارتباطی گفتگو در میان اعضای خانواده به حداقل رسیده است. افراد در این فرایند ماشینی و درونگرا شدهاند و در نتیجه کمتر با یکدیگر صحبت میکنند. این در حالی است که هیچ نهادی جایگاه خانواده را برای انسان پر نمیکند و فرد در زمانهای دشوار زندگی نیازمند همان افرادی خواهد شد که از گفتگو با آنها محروم شده است و امروزه در شرایط بحرانی نمیتواند ارتباط برقرار کند. خانواده در فرایند زندگی اجتماعی، کاردکردهای بسیار بااهمیتی دارد و از این رو به نفع اجتماع است تا از این نهادهای کوچک اما مهم به طور مؤثر حمایت کند.
لزوم همنشینی برای پرورش مهارت گفتگو
قطع ارتباط کلامی در میان اعضای خانواده یا کم شدن آن ارتباط معناداری با افزایش معضلات روحی در میان آنها دارد. در گذشته و فرهنگ غنی ایران خانوادهها با توجه به اهمیت این موضوع همراهی و همنشینی را با مجالس شبنشینی و دورهمیها به بهانههای متفاوت از جمله شب یلدا، عید نوروز و… به وجود میآوردند؛ چیزی که امروزه بسیار کمرنگ شده است. بسیاری از خانوادهها در حال حاضر از ناتوانی در مهارت گفتگوی موثر رنج میبرند و راه حل مناسبی برای مشکل خود نمییابند. بنابراین لازم است برای اصلاح این فرهنگ معیوب، اعضای خانواده به ویژه والدین بکوشند از کودکی فرد را با محیط گرم گفتگوی خانوادگی مأنوس کنند.
سردی روابط اعضای خانواده با گسترش ارتباطات در فضای مجازی
گسترش ارتباطات و توسعهی فضای مجازی یکی از مهمترین عوامل به وجود آمدن دوری و سرد شدن روابط بین اعضای خانواده است. کاهش اشتراکات میان اعضای خانواده به تفاوت در نوع نگاه و دیدگاه آنها دامن میزند و در نتیجه هرکدام از آنها زندگی را از دید خود تحلیل و چه بسا مسیری متفاوت طی میکنند. ایجاد سوءتفاهم و سرد شدن رابطه یکی از نتایج و پیامدهای منفی شبکههای مجازی به حساب میآید. در ادامهی تحولات اجتماعی به وجود آمده در جامعه، به دلایل متعدد از جمله اشتغال والدین به امور خارج از منزل، حضور کمتر افراد خانواده در کنار هم و گذاشتن وقت کمتر برای تعامل، مسیرهای جبران این نیاز در انسانها به سمت مجازی شدن پیش میرود. پیدایش شبکههای اجتماعی مجازی آسانتر، ارزانتر و همیشه در دسترس است. به همین دلیل استفاده از این فناوریهای جدید موجب کمبود ارتباطات میانفردی در جامعه و برطرف کردن آن با فضای مجازی شده است.
همنشینی خانوادهها فضای مناسب برای گفتگو ایجاد میکند
در هر دورهمی یا همنشینی مانند تولد یا تعطیلات آخر هفته میتوان فرصت گفتگوی موثر را یافت، با افزودن کمی چاشنی خلاقیت، حس هیجان و شادی نیز به جمع خانوادگی تزریق میشود.
حال اگر این دورهمیها در سایهی سنتهای کهن و یا سنت خانوادگی قرار بگیرد، بسیار ارزشمندتر تلقی خواهد شد و اجرای تکنیکهای متنوع و توجه به علایق هرکدام از اعضای خانواده فرصت مناسبی برای شناخت عمیقتر افراد از یکدیگر خواهد بود.
کلام آخر
یکی از ارکان مهم که نقش اساسی در شناخت افراد خانواده از یکدیگر دارد گفتگو و تعامل میان آنها است و در حل مشکلات زندگی و تقویت بنیان خانواده حائز اهمیت بسیاری است. زمانی که چنین ارتباطی در خانواده بهدرستی شکل نگیرد، قطعا اعضای خانواده در رسیدن به اهداف دچار مشکل خواهند شد. همنشینیهای خانوادگی تا حد زیادی به تقویت مهارت گفتگو میان اعضای خانواده کمک خواهد کرد.