چگونه جرات ورزی در حل مسائل به ما کمک می‌کند؟

جرات-ورزی
جرات ورزی (Assertiveness) یک سبک رفتاری است.

حتما برای شما هم پیش آمده که بارها و بارها با خودتان گفته‌اید ای کاش حرفتان را به موقع می‌زدید و سکوت نمی‌کردید، ای کاش از خودتان تمام‌قد دفاع می‌کردید و با برخوردی قاطعانه در برابر رفتارهای اشتباه اطرافیان‌تان می‌ایستادید.

این دقیقا تعریف جرات ورزی است. توانایی گفتن مطلبی که باید آن را بیان کنید. این ابراز وجود برای افراد احساساتی کمی سخت است، اما وقتی به نتایج مثبت استفاده از جرات ورزی فکر کنید، حتما برای رسیدن به اهداف و خواسته‌هایتان از آن، بهره می‌گیرید.

داشتن جرات ورزی در برخورد با مسائل، خیلی کار سخت و پیچیده‌ای نیست. کافی‌ست نکاتی را که در این مقاله از سایت همراهتم با شما به اشتراک گذارده‌ایم، در برخورد با مسائل پیاده کنید.

طعم شیرین نفوذ، احترام و عزت نفسی که جرات‌مندی برای شما به ارمغان می‌آورد، شما را تبدیل به انسانی شاد و مثبت‌نگر می‌کند. انسانی که اطمینان دارد با بیان قاطعانه و صریح افکار، احساسات و نیازهای خود تواما هم به حقوق خود و هم به حقوق دیگران احترام می‌گذارد.

تاثیرات مثبت جرات ورزی

جرات ورزی (Assertiveness) یک سبک رفتاری است. این سبک رفتاری در ارتباطات‌مان نمود پیدا می‌کند و زمانی که مسئله‌ی ایجاد روابط، مذاکره در مورد مسئولیت‌ها و دفاع از خود و حقوق‌مان مطرح است ، بسیار به‌ کارمان می‌آید. از جمله تاثیرات مثبت جرات ورزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به برقراری ارتباط بهتر
  • افزایش اعتماد به نفس
  • کمک به تصمیم‌گیری قاطع و بدون شک
  • افزایش احترام دیگران نسبت به خودمان
  • افزایش وفاداری ما به باورها و اهداف‌مان
  • کاهش استرس
  • تاثیر مثبت در بهبود افسردگی
  • تاثیر مثبت در کاهش اثرات بیماری‌های روانی جدی همچون اسکیزوفرنی

دو مزیت‌ خیلی مهم ابراز وجود کردن

اغلب اوقات صحبت از جرات ورزی و ابراز وجود، بسیاری از ما را به یاد کسانی که می‌خواهند رئیس بودن خود را با کمی زورگویی نشان بدهند، می‌اندازد. قاطع بودن به روشی که بدون توهین به دیگران، خواسته‌های خودمان را مطرح کنیم و کسی این سبک از ابراز وجود را با پرخاشگری اشتباه نگیرد، بسیار احترام‌‌برانگیز است.

بیشتر بخوانید:   چطور عزت نفس پایین را ارتقا دهیم؟

زمانی‌که سبک رفتاری خود را تغییر می‌دهید، انتظار نداشته باشید که دیگران به‌ راحتی پذیرای آن باشند. شاید حتی با موضع‌گیری‌های عجیب اطرافیان و دوستانتان روبه‌رو شوید.

با این وجود این تغییر رفتار، نه تنها پس از مدتی پذیرفته می‌شود بلکه مورد تمجید و تشویق اطرافیان نیز قرار می‌گیرید؛ چرا که شما با قاطعیت واقعی، هم به خودتان و هم به طرف مقابل‌تان احترام می‌گذارید.

ابراز وجود، اعتماد به نفس ایجاد می‌کند

ابراز-وجود-کردن

زمانی که حرف درستی را کاملا محترمانه مطرح می‌کنید، نگاه‌های تحسین‌برانگیز دیگران را به سمت خودتان برمی‌گردانید. نظر خود را ابراز می‌کنید و نشان می‌دهید که شما و نظرتان مهم‌اند. تمام‌قد ابراز وجود می‌کنید؛ یعنی من اهمیت دارم و نیاز دارم که دیدگاه و احساسات من را در نظر بگیرید.

اگر خودتان را اثبات نکنید، ممکن است احساس ناامیدی گریبان‌گیر شما شود. همه زمان‌هایی که بله گفتید یا سکوت کردید، زمانی که می‌خواستید نه بگویید و به خاطر خجالت بله گفته‌اید و بعد از آن زمان زیادی را به سرزنش کردن و زیر سوال بردن خودتان تلف کرده‌اید، همگی حاصل به موقع ابراز وجود نکردن است.

ابراز وجود، عزت نفس شما را بالا می‌برد

تمام قد ایستاده برای خود، نشان می‌دهد که شما برای خودتان ارزش بالایی قائل هستید. اینکه به دیگران بگویید چه نیازی یا چه احساسی دارید، به‌طرز آشکاری نشان‌دهنده عزت نفس و احترام به خودتان است.

نترسیدن از نگاه‌های دیگران و با جرات ورزی هر چه تمام‌تر در جمع افرادی که دوستشان دارید، بایستید و به‌ راحتی نظرات خود را بیان کنید. این باعث می‌شود آنها نیز متقابلا احساس خوبی نسبت به شما داشته و احساس کنند که نظرات آنها هم شنیده می‌شود.

زمان درست به‌کارگیری مهارت جرات ورزی، چه زمانی است؟

اگر در موقعیتی قرار گرفتید که فکر کردید اکنون زمان نشان دادن مهارت جرات ورزی‌تان است، حتما نکات زیر را به یاد داشته باشید:

بیشتر بخوانید:   ۶ راهکار برای ملاقات با کودک درون

اعتماد-به-نفس

  • بدانید که می‌خواهید بحث را به کجا بکشانید؛ یعنی هدف‌تان چیست و می‌خواهید به چه نتیجه‌ای برسید.
  • لحظه‌ای را انتخاب کنید که احساسات خود را به کنترل درآورده‌اید و آرام هستید.
  • با خودتان کمی تمرین کنید، بعد شروع به صحبت با طرف مقابل کنید.
  • در جایی مستقر شوید که راحت باشید و بتوانید مستقیم به فردی که با او صحبت می‌کنید، نگاه کنید.
  • برای توضیح احساسات خود در موقعیتی که قرار گرفته‌اید از ضمیر اول شخص؛ یعنی «من» استفاده کنید. به عنوان مثال از شروع جمله با ضمیر شما و به ین شکل خودداری کنید: شما همیشه بدون مشورت با من، برای سفر برنامه‌ریزی می‌کنید. به‌جای آن به این صورت جمله را شروع کنید: وقتی بدون مشورت با من برای سفر برنامه‌ریزی می‌کنید، احساس می‎کنم من را نادیده می‌گیرید!
  • در مورد احساسات، اهداف ونیات خودتان، صادق باشید.
  • به درخواست‌های نامعقول، نه بگویید. نیازی به عذرخواهی و بهانه آوردن نیست، اگر نیازی به توضیح بود، جهت رفع سوء برداشت، توضیح مختصری نیز بدهید.

تکنیک‌های به‌کارگیری جرات ورزی برای حل مسائل

مهارت حل مسئله و مهارت جرات مندی دو مهارت بسیار مهم و در عین حال مرتبط به یکدیگر هستند.

تکنیک-های-جرات-ورزی

کسانی که با کنجکاوی به دنبال یافتن راه‌حل‌هایی برای حل مسئله هستند و پس از یافتن جواب‌ها، با جرات ورزی پاسخ‌های خود را با طرف مقابل در میان می‌گذارند، به نحو احسن مشکلات را پشت سر خواهند گذاشت.

یافته‌های دانشمندان بیانگر ارتباط تنگاتنگی بین قدرت حل مسائل و جرات‌مندی است. به گروهی از پرستاران مهارت‌های جرات‌مندی آموزش داده شد. این پرستاران در فرآیندهای تصمیم‌گیری و مدیریتی قرار گرفتند. رفتار قاطعانه به بهترین شکل، توانایی حل مسئله آنها را افزایش داد و به آنان کمک کرد مشکلات را بهتر حل کنند، در عین حال که قاطعانه برخورد می‌کنند.

بیشتر بخوانید:   اختلال زبان رشدی در کودکان: علائم و مقابله

از این‌رو باید روش‌ها و نگرش‌های منتهی به جرات ورزی را یاد بگیریم و با قدرت هر چه تمام برای داشتن احساس و حال خوب، آنها را در زندگی‌مان پیاده کنیم.

فهرستی از کارهای موفق روزانه و حتی سالانه‌ی خود را تهیه کنید و این فهرست را آن‌قدر با خود تکرار کنید تا تمرکز درونی‌تان بر روی موفقیت بالا برود. همچنین، فهرستی از علت‌هایی که دوستان و اعضای خانواده ممکن است برای وقت گذراندن با شما مطرح کنند، بنویسید؛ زیرا یافتن این علت‌ها به شما در دستیابی به ارزش‌های‌تان کمک می‌کند.

باورها و افکار منفی که از درون شما نشأت می‌گیرند و به انتقادهای نادرست دامن می‌زنند را مرور کنید و تشخیص دهید که کدام‌شان بی‌فایده است. مدیریت انتقادها اصلاً آسان نیست. اگر انتقاد سازنده و خوبی ارائه نکنیم یا ارزیابی‌مان ناملایم به نظر برسد، این می‌تواند به عزت نفس و خودباوری ما آسیب بزند.

انتقادی را که به سمت شما روانه می‌شود، با آرامش بررسی کنید. آیا انتقادی سازنده است؟ اگر این‌طور است، خوب است که از آن به عنوان فرصتی برای یادگیری، بهبود و تغییر خود استفاده کنید. به ارزش‌ها، نیازها و اهداف خود فکر کنید. بدانید چه می‌خواهید، به دیگران بگویید چه می‌خواهید و آنچه را که می‌خواهید با پشتکار و ارتباطی صریح و روشن به‌دست آورید.

برای کسب راهنمایی‌های بیشتر در این زمینه، می‌توانید از خدمات تراپیست آنلاین بهره‌مند شوید. این نوع مشاوره به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های جرات‌مندی و مدیریت احساسات خود را بهبود بخشید و به اهداف‌تان نزدیک‌تر شوید.