8 شاهکار ادبیات فرانسه

ادبیات فرانسه
8 شاهکار ادبیات فرانسه

آیا به دنبال فهرستی از بهترین کتاب‌های فرانسوی در تمام دوران هستید؟ بهترین آثاری که در میان فرانسویان و کل دنیا محبوب شده‌اند، کتاب‌هایی هستند که در قرن نوزدهم و کمی قبل یا بعد آن منتشر شده‌اند. مقاله‌ای که می‌خوانید، قصد دارد 8 شاهکار ادبیات فرانسه که عموما مربوط به قرن نوزدهم میلادی یا همان عصر طلایی ادبیات فرانسه است را معرفی کند. این 8 اثر بهترین و محبوب‌ترین آثار فرانسوی در میان کشورهای مختلف است.

8 تا از شاهکار ادبیات فرانسه

عاشق اثر مارگاریت دوراس

رمان عاشق

مارگریت دوراس (Marguerite Duras) یکی از بهترین و مشهورترین نویسندگان زن فرانسوی‌ست. «عاشق» معروف‌ترین اثر دوراس است و باید بگوییم که این رمان یک اتوبیوگرافی‌ست. مسیر داستان در ویتنام مستعمره‌ی فرانسه می‌گذرد و از دیدگاه یک دختر 15 ساله روایت می‌شود که با یک تاجر چینی مسن درگیر رابطه شده است. این اثر در خیلی مواقع با رمان لولیتای ناباکوف (Nabokov) مقایسه شده است، حتی برخی آن را به عنوان اثری ضدِ لولیتا هم توصیف کرده‌اند.

قهرمان داستان دختر یک مادر مجرد است که روی پول و موقعیت خود در جامعه حساسیت زیادی به خرج می‌دهد. او از دخترش و رابطه‌اش با این تاجر پولدار به نفع خودش استفاده می‌کند. مرد مسن عاشق این دختر 15 ساله می‌شود، اما آن دختر حس خاصی به او ندارد. هر دوی این شخصیت‌ها در این رمان بی‌نام هستند و هویت‌شان مشخص نیست، اما همانطور که قبل‌تر هم گفتیم، این کتاب یک اتوبیوگرافی‌ست و درواقع مارگاریت دوراس پانزده سالگی غم‌بار خود را نوشته است.

مادام بواری اثر گوستاو فلوبر

رمان مادام بواری

مادام بواری یکی از مشهورترین رمان‌های فرانسوی‌ست که تا کنون نوشته شده است. این اثر اولین رمان گوستاو فلوبر (Gustave Flaubert) بود که در دهه‌ی 1850 منتشر شد. شخصیت اصلی مادام بواری، زنی زیاده‌خواه است که رمان‌های عاشقانه‌ی فرانسوی زیادی خوانده است. او دائماً در تلاش برای به دست آوردن موقعیت اجتماعی بالاتر و حتی دارایی و اشیای زینتی بیشتر است.

شاید شما هم با خواندن این اثر، شخصیت این زن را نپسندید، اما باید بگوییم که او معرف شخصیت زنانی‌ست که در آن زمان بسیار رایج بوده‌اند و اکنون نیز رایج‌اند. فلوبر یکی از مهم‌ترین رمان‌نویسان فرانسوی و در واقع یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان تاریخ به نظر می‌رسد که مادام بواری را هم با بینشی شگفت‌انگیز از جامعه‌ی فرانسه در قرن نوزدهم ارائه کرده است.

بیشتر بخوانید:   چرا کتابخوانی و مطالعه روزانه مفید است؟

کاندید اثر ولتر

رمان کاندید

کاندید به نوعی شبیه نسخه‌ی بزرگسالان شازده کوچولو است. این کتاب یکی از تأثیرگذارترین آثار فیلسوف فرانسوی، ولتر (Voltaire) است. درست است که در ظاهر این اثر داستانی ماجراجویانه از عشق است، اما در واقع تفسیری جدی بر جامعه‌ی فرانسه در قرن هجدهم میلادی‌ست. داستان‌های کوتاه، مانند کاندید، در این دوره به یک ژانر ادبی جدی تبدیل شد، زیرا نویسندگان مقاصد آموزشی و فلسفی خود را در پشت قاب داستان کوتاه پنهان کردند.

ولتر در کاندید، از یک مسافر به عنوان قهرمان خود استفاده می‌کند تا دو دنیای متفاوت را با هم مقایسه کند و اجازه دهد تا در مورد ایده های ناآشنا، سوال‌های اساسی پرسیده شود. درواقع این خواننده است که انتخاب می‌کند از این اثر به عنوان یک داستان کوتاه سرگرم کننده لذت ببرد، یا اینکه به آن عمیق‌تر نگاه کند و انتقاد جدی ولتر از جامعه را کشف کند.

اگر برای شروع مطالعه‌ی ادبیات فرانسه خیلی مطمئن نیستید، بهتر است با این اثر جذاب شروع کنید تا با حس‌و‌حال ادبیات این کشور آشنا شوید.

غریبه یا بیگانه اثر آلبر کامو

رمان بیگانه

شاید برای‌تان جالب باشد که رمان غریبه به عنوان بخشی از برنامه‌درسی ادبیات فرانسه در این کشور تدریس می‌شود. این کتاب یکی از بهترین رمان‌های مدرن فرانسوی و البته از معروف‌ترین کتاب‌های این کشور در کل دنیاست. داستان کوتاه کامو (camus) داستانی فلسفی درباره‌ی مردی‌ست که با مرگ مادرش زندگی عادی اش مختل می‌شود. او تحت تأثیر مرگ مادر، قرار نمی‌گیرد و حتی گریه نمی‌کند، اما جامعه او را به خاطر این عدم واکنش بسیار قضاوت می‌کند و این مساله بعدها سرنوشت او را جور دیگری رقم می‌زند. غریبه مثال کامو از فلسفه‌ی پوچی است.

به قول خود کامو، قهرمان کتاب به این دلیل محکوم می‌شود که بازی را آن‌طور که دیگران برای او چیده‌اند، انجام نمی‌دهد. او برای جامعه بیگانه است. کامو هم از این شخصیت برای انتقاد از هنجارهای اجتماعی و طرد افراد ناهماهنگ با جامعه، به درستی استفاده کرده است. اگر هنوز این کتاب را نخوانده‌اید، باید بگوییم که ممکن است آن را بیش از یک بار مطالعه کنید و اصلا جای تعجب نیست. این رمان کوتاه پر از سوالاتی‌ست که دیدگاه شما را کم‌کم نسبت به جامعه و عدالت به چالش می‌کشد.

بیشتر بخوانید:   فیلم طعم گیلاس: بازیابی یک زندگی

جنس دوم اثر سیمون دوبووار

رمان جنس دوم

جنس دوم، به عنوان کتاب مقدس فمینیسم مدرن غربی در نظر گرفته می‌شود. باوجود دخل‌و‌تصرف‌هایی که در ترجمه‌های این اثر در زبان‌های مختلف دیده می‌شود، اما جنس دوم همچنان در میان نسل‌های مختلفی از زنان در سراسر دنیا محبوبیت دارد. این اثر غیرداستانی که در دو جلد منتشر شده است، رفتار با زنان در طول تاریخ را بررسی می‌کند.

این کتاب بسیار حجیم است اما به دلیل گستره‌ی وسیعی از زوایا و دوره‌های تاریخی که مورد بررسی قرار داده است، ارزش خواندن دارد. سیمون دوبووار ما را از یونان باستان و روم به قرن بیستم می‌برد و جایگاه زن را در تاریخ، خانه، ادبیات و غیره بررسی می‌کند.برخی از بخش‌های این کتاب کاملاً انتزاعی هستند، اما باقی آن از تحقیقات دوبووار در علم زیست‌شناسی و بیولوژی زنان تشکیل شده است.خواندن این کتاب برای هر کسی که خود را فمینیست می‌داند و برای برابری جنسیتی مبارزه می‌کند امری کاملا ضروری ‌ست.

بابا گوریو اثر آنوره دو بالزاک

رمان بابا گوریو

آشفتگی سیاسی مشخصه‌ی فرانسه‌ی قرن نوزدهم بود. بنابراین تغییرات تاریخی و سیاسی نقش مهمی در اکثر آثار ادبی مهمی که در این زمان در فرانسه تولید شدند، ایفا می‌کند. آنوره دو بالزاک (Honore de Balzac) در آن زمان نویسنده‌ای برجسته بود که الان به عنوان یکی از بنیانگذاران رئالیسم ادبی از او یاد می‌شود. پس از سقوط ناپلئون بناپارت در سال 1815، رمان‌های او بارها و بارها به دلیل بازنمایی او از جامعه مورد ستایش قرار گرفته‌اند.

بابا گوریو به عنوان مهم‌ترین رمان بالزاک در نظر گرفته می‌شود که سه داستان مجزا را به هم پیوند زده است. یک داستان شامل اوژن دو راستیناک، مردی‌ست که در آغاز جوانی یاد می‌گیرد چگونه راه خود را در جامعه‌ی پاریس باز کند. ماجرای بعدی داستان واترین، یک جنایتکار چهل ساله است و در نهایت سومین شخصیت اصلی کتاب، باباگوریو، پیرمردی‌ست که در فقر می‌میرد و دو دخترش مورد بی‌مهری زیادی قرار می‌گیرند. علاوه‌بر غم‌زدگی کتاب، بالزاک تصویری تیره و تار از جامعه‌ی فرانسه را نشان می‌دهد. این اثر به دلیل نقد اجتماعی مفصل آن زمان و تاریخ فرانسه، ارزش خواندن دارد.

دیو درون یا جانور انسانی اثر امیل زولا

رمان دیو درون

دیو درون یا جانور انسانی، مانند بسیاری از رمان‌های دیگر این فهرست در قرن نوزدهم می‌گذرد، اما رویکرد و سبک زولا (zola) این سبک روان‌شناختی رمان را از بقیه متمایز می‌کند. این اثر هفدهمین رمان امیل زولا از مجموعه آثار بیست‌گانه‌ی اوست.

بیشتر بخوانید:   سبک پاپ آرت چیست؟

این رمان پرتنش و تاریک است. جنون ارثی لانتیه، شخصیت اصلی این اثر تنها زمانی برانگیخته می‌شود که به قتل زنان فکر می‌کند و این اجبار طولانی مدت او به قتل در قطاری از پاریس به لوآور آشکار می‌شود. این کتاب یکی از خشن‌ترین رمان‌های زولا‌ست که در مورد سیاست فرانسه، صنعتی شدن و سیستم حقوقی نیز موضوعات زیادی برای مطرح کردن دارد، اما تصویر زولا از ذهن جنایتکار شخصیت اصلی داستان همان چیزی‌ست که شما را جذب خواهد کرد.

ایندیانا اثر ژرژ ساند

رمان ایندیانا

ژرژ ساند، با نام واقعی آمنتین دوپین، در تاریخ ادبیات به عنوان یک چهره متمایز و پیشرو شناخته می‌شود. او نه تنها با آثارش بلکه با رویکردی که در برابر محدودیت‌های اجتماعی زمان خود داشت، به الگویی الهام‌بخش تبدیل شد. رمان «ایندیانا» آغازگر مسیری بود که در آن او به نقد هنجارهای اجتماعی، اشتیاق به عشق و طبقات اجتماعی پرداخته و صدای زنان را در ادبیات تقویت کرد.

در قرن نوزدهم، ادبیات فرانسه تحت تأثیر تحولات اجتماعی و سیاسی عمیق، شاهکارهای بسیاری را به وجود آورد. اگر به دنبال کشف آثار ادبیات روسیه نیز هستید، می‌توانید با مراجعه به مقاله‌ای در سایت همراهتم، با این دنیای ادبیات آشنا شوید.

در کنار این کاوش‌های ادبی، اگر شما هم احساس می‌کنید که نیاز به پشتیبانی عاطفی یا مشاوره دارید، می‌توانید از خدمات تراپیست آنلاین استفاده کنید. این خدمات به شما این امکان را می‌دهند که در فضایی امن و راحت، به مسائل و احساسات خود پرداخته و راهکارهای مناسبی برای مدیریت آن‌ها بیابید. این نوع مشاوره به شما کمک می‌کند تا در کنار لذت بردن از آثار ادبی، به سلامت روانی خود نیز توجه ویژه‌ای داشته باشید.