با معایب و مزایای هوش مصنوعی آشنا شوید

این روزها همه جا سخن از هوش مصنوعی  (Artificial Intelligence)و اثری‌ست که در آینده‌ی زندگی ما خواهد داشت. همه‌ کنجکاو شده‌ایم که بدانیم معایب و مزایای هوش مصنوعی کدامند و باید از این هیاهو خوشحال باشیم یا ناراحت!

تحقیقی که انجام شده، نشان می‌دهد بازار جهانی AI هر سال تا ۵۴ درصد رشد خواهد کرد. دنیای صنعت، بازاریابی، مهندسی و پزشکی از پیشرفت تکنولوژی بسیار سود خواهند برد. کمتر شغلی‌ست که باوجود این فناوری متحول نشود. در این نوشته از «همراهتم» می‌خواهیم ببینیم معایب و مزایای هوش مصنوعی کدامند و بیشتر با آن آشنا شویم.

مزیت‌های هوش مصنوعی کدامند؟

۱. فرایند بدون خطا

ماشین‌ها برای انجام کاری مشخص برنامه‌ریزی می‌شوند. هر قدر بهتر طراحی شده‌ باشند، دقت بالاتری دارند. استفاده از AI ریسک خطای انسانی را از بین می‌برد. همیشه احتمال خطای انسانی وجود دارد، حتا در متخصص‌ترین کارشناسان. اما AI براساس اطلاعات جمع‌آوری شده و برمبنای مجموعه‌ای از الگوریتم‌ها تصمیم می‌گیرد و به همین دلیل احتمال خطا را به صفر نزدیک می‌کند.

نقش این فناوری در انجام جراحی، از دستاوردهای جذاب آن به‌شمار می‌رود. سیستم جراحی رباتیک می‌تواند روش‌های جراحی پیچیده را با دقت انجام دهد و بیمار را از احتمال خطای انسانی مصون نگه دارد. همچنین در انواع مراقبت‌های بهداشتی، ایمنی بیمار را تضمین می‌کند.

۲. برداشتن بار ریسک از دوش انسان

با توسعه‌ی ربات هوش مصنوعی می‌توانیم محدودیت‌های خطرناکی را دور بزنیم که بر سر راه انسان وجود دارد. این ربات به‌جای ما کارهای خطرناک و پرریسک را انجام می‌دهد. به‌سوی مریخ می‌رود، بمب خنثا می‌کند، راهی عمیق‌ترین نقطه‌های اقیانوس می‌شود، استخراج نفت را به‌عهده می‌گیرد و در بلایای طبیعی، نقش موثری بازی می‌کند. در هر شرایطی که مداخله‌ی انسان می‌تواند خطرناک باشد، از ربات کمک می‌گیریم و مشکلات را پشت سر می‌گذاریم.

۳. دردسترس بودن ۲۴ ساعته

نیروی کار انسانی حدود ۷ تا ۸ ساعت در روز کار می‌کند. ما باید تعادل میان کار و زندگی را حفظ کنیم. به استراحت، خواب شبانه و زمان کافی برای تجدید قوا و بازگشت به کار نیاز داریم. این‌جاست که تکنولوژی AI از راه می‌رسد تا ۲۴ساعته و ۷ روز هفته درخدمت ما باشد. چت ربات‌های مبتنی بر AI گزینه‌ای عالی برای بخش خدمات مشتریان به‌شمار می‌روند. به این ترتیب هر ساعتی که کاربر وارد سایت ما می‌شود، دست پر از آن برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید:   جیمز وب، دریچه‌ای جدید به علم نجوم

۴. انجام وظیفه‌های تکرارشونده

کارایی انسان در زمان انجام کارهای تکراری کاهش پیدا می‌کند. از سوی دیگر، بهره‌وری و خلاقیت در تکرار کار مشابه، جایگاهی ندارد. انسان‌ با رها شدن از کارهای خسته‌کننده و تکراری، زمان بیشتری برای رسیدن به ایده‌های خلاقانه خواهد داشت.

ماشین‌های مبتنی بر AI به کمک ما می‌آیند تا انجام کارهای تکراری را برای مدت طولانی و با حفظ سرعت به‌عهده بگیرند. تولیدکنندگان برای تولید کالا و کسب سود بیشتر به‌سراغ این تکنولوژی می‌آیند. برای مثال، بانک‌ها می‌توانند روند تایید سند و مدرک را به ماشین‌ها بسپارند و کارکنان خود را از این کار تکراری، رها کنند. سرعت بررسی سندها بالا می‌رود، رضایت مشتری به‌دست می‌آید و کارکنان بانک زمان کافی برای پرداختن به کارهای مهم‌تر را خواهند داشت.

۵. دستیار دیجیتال

دستیار دیجیتال

در بسیاری از سازمان‌ها، دستیار دیجیتال به کمک نیروی انسانی می‌آید تا وظیفه‌های ماشینی را انجام دهد. بعضی از دستیارهای دیجیتال می‌توانند برای ما وب‌سایت طراحی کنند؛ بعضی دیگر صنعت بهداشت و سلامت را متحول کرده‌اند. اکنون پزشکان به کمک دستیار دیجیتال می‌توانند از بیمارانی مراقبت کنند که از نظر مکانی بسیار دور از آنها هستند.

دستیار دیجیتال در زندگی روزمره هم نیروی کمکی به‌حساب می‌آید. از گوگل مپس (Google Maps) برای پیدا کردن بهترین مسیر بهره میبریم. از الکسا(Alexa)  سوال‌های خود را می‌پرسیم و به کمک گرامرلی (Grammerly) متن انگلیسی را که نوشته‌ایم، ویرایش می‌کنیم. هنگام نوشتن در بسیاری از پلتفرم‌ها مانند پیام‌رسان یا محیط نرم‌افزارهای آفیس، از ویرایش خودکار (Auto correct) سود می‌بریم تا نوشته‌ی درست‌تری را تهیه کنیم. همه‌ی این‌ موارد از مزایای هوش مصنوعی و کاربردهای جذاب آن به‌شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید:   آثار روانشناختی استفاده از هوش مصنوعی

۶. تصمیم‌گیرنده‌ی دقیق و سریع

AI هیچ احساسی ندارد. همین ویژگی به مزیت آن تبدیل شده تا به‌سرعت و بی‌طرفانه تصمیم بگیرد. ماشین بسیار سریع‌تر از ما قادر به بررسی جنبه‌های گوناگون یک موضوع است. این بررسی ممکن است زمان‌بر باشد یا مسائل احساسی کار تصمیم‌گیری را برای ما سخت کند.

کسب‌وکارها می‌توانند خیلی سریع رقبای خود را تحلیل کنند و اقدام مناسب را تشخیص دهند. اگر تجربه‌ی بازی شطرنج با کامپیوتر را داشته باشید،‌ حتما دیده‌اید که شکست دادن کامپیوتر به‌هیچ‌ وجه کار ساده نیست و تقریبا غیرممکن است. چراکه، ماشین می‌تواند در کوتاه‌ترین زمان، بهترین تصمیم را بگیرد.

۷. نوآوری

یکی دیگر از مزیت‌های هوش مصنوعی، امکان نوآوری برای حل مشکلات است. با کمک این تکنولوژی می‌توانیم برای مشکلات پیچیده راه‌حل پیدا کنیم. برای مثال، پزشکان موفق شده‌اند ابتلا به سرطان سینه را با استفاده از فناوری پیشرفته‌ي  AIدر مراحل اولیه‌ تشخیص دهند.

۸. دراختیار داشتن دیتای بیشتر

AI می‌تواند داده‌های فراوانی را به‌سرعت جمع‌آوری و استخراج کند. درک حجم زیادی از داده‌ و تفسیر آنها را در زمان کوتاهی انجام داده و نتیجه را دراختیار ما قرار می‌دهد.

هر تکنولوژی تازه‌ای در کنار مزیت‌ها، ایرادهایی دارد. ماشین مجهز به AI هم استثنا نیست.

معایب هوش مصنوعی کدامند؟

معایب هوش مصنوعی کدامند؟

۱. هزینه‌ی بالای تولید

تولید ماشین‌های مجهز به AI هزینه‌ی بالایی دارد. پروژه‌های بزرگ به میلیون‌ها دلار بودجه نیاز دارند. از این‌رو، پیاده‌سازی AI برای کسب‌وکارهای کوچک کار راحتی نیست. میزان هزینه‌ی توسعه‌ی پروژه‌های AI به نرم‌افزار و سخت‌افزار مورداستفاده‌ی شرکت‌ها هم بستگی دارد. این سخت‌افزار و نرم‌افزار به‌روز رسانی مداوم و منظم لازم دارد. نگهداری قطعات به تلاش و هزینه نیازمند است.

بیشتر بخوانید:   تکنولوژی لباس‌های هوشمند چیست و چه محصولاتی دارد؟

با این‌همه، هر روز ابزار تازه‌ای ساخته می‌شود و پیشرفت تکنولوژی می‌تواند هزینه‌ی تولید و نگهداری ماشین‌های AI را پایین آورد.

۲. بالا بردن آمار بی‌کاری

شکی نیست که AI توانسته بسیاری از صنعت‌ها را متحول کند؛ اما در کنار این پیشرفت، نیروی انسانی بی‌کار به‌جا می‌گذارد. به‌تدریج سازمان‌ها ربات‌‌ها را جایگزین نیروی انسانی می کنند تا کارهای مشابه را با دقت و سرعت بالاتری انجام دهند. به این‌ ترتیب، بسیاری از شغل‌ها نصیب الگوریتم‌ها و ربات‌ها می‌شود. شاید بتوان گفت بیکاری بزرگ‌ترین نگرانی‌ کارکنان سازمان‌ها به‌حساب می‌‌آید.

۳. ماندن در چارچوب تعریف شده و بدون خلاقیت

ماشین‌ها با جمع‌آوری داده‌ها، فرایندها را به انجام می‌رسانند. دقت ماشین به میزان هوشمندی و خلاقیت الگوریتم‌هایی بستگی دارد که سازنده برای آن طراحی می‌کند. ماشین AI نمی‌تواند چیزی را اختراع کند، بلکه وظیفه‌ای را انجام می‌دهد که برای آن برنامه‌ریزی شده. به همین دلیل است که این تکنولوژی توان عمل خارج از چارچوب برنامه‌ریزی شده را ندارد.

با معایب و مزایای هوش مصنوعی آشنا شوید

نداشتن عاطفه و احساس یکی از معایب هوش مصنوعی به‌شمار می‌رود. تکنولوژی AI سریع، بادقت و مداوم کار می‌کند. رویکرد آن کاملا منطقی‌ست و احساس جایی در تصمیم‌های او ندارد. این فناوری نمی‌تواند ارتباط انسانی واقعی بسازد. استراتژی بازاریابی دیجیتال بدون دخالت احساس، در برقراری ارتباط با مشتری دچار مشکل می‌شود. باوجود این، بعضی از سیستم‌های AI در حال توسعه‌ی امکانات برای پاسخگویی به احساسات انسانی هستند.

شما چه نظری درمورد کاربردهای هوش مصنوعی دارید؟ برای ما و خوانندگان «همراهتم» در کامنت بنویسید.