داشتن همکار ناسازگار از مهمترین چالشهایی است که ممکن است افراد در محل کار با آن مواجه شوند. رفتار حرفهای و محترمانه کارمندان در محل کار امری لازم است و به بهبود کیفیت محیط کمک میکند. اما گاهی بعضی از افراد به دلیل کمتجربگی و یا مشکلات رفتاری قوانین را رعایت نمیکنند و شرایط را برای دیگران پیچیده میکنند. لازم است افراد در محل کار با همکاران خود ارتباط موثری داشته باشند و به یکدیگر احترام بگذارند. اما چگونه با همکار ناسازگار تعامل داشته باشیم؟ در ادامهی این مطلب از بلاگ همراهتم به شیوههای مناسب برای برخورد با همکاران ناسازگار خواهیم پرداخت.
تعامل با همکار ناسازگار به چه معنا است؟
همکاران درواقع تبدیل به خانواده دوم افراد میشوند و محل کار، خانه دیگر افراد به حساب میآید. ممکن است با حضور همکاران ناسازگاز به مرور فرسودگی شغلی ایجاد و علاقه به حضور در محل کار کمرنگ شود. وجود این افراد تمرکز دیگر کارکنان را کاهش میدهد و مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت. هر شغلی مشکلات خود را دارد و افراد سمی در هر شغل وجود دارند.
همکاران ناسازگار چه رفتارهایی از خود بروز میدهند؟
برای برخورد درست و موثر با همکار ناسازگار ابتدا باید او را بهخوبی شناسایی کنیم. فردی که نتواند خود را با شرایط و قوانین محل کار تطبیق دهد، ممکن است مواردی که در ادامه ذکر شده است را از خود نشان دهد:
-
اجتناب از همکاری با جمع
همکاران ناسازگار اغلب با تصمیمات جمعی همراه نمیشوند. در محل کار افراد باید باهم و در هر زمینه همکاری کنند و فردگرا نباشند؛ بهخصوص در کارها و مسئولیتهای گروهی. افراد ناسازگار معمولا خودرای هستند.
-
عدم پیروی از قوانین
همکاران ناسازگار از قوانین سازمان پیروی نمیکنند و همهچیز را به تمسخر میگیرند. کارکنان در محل کار باید به مقررات سازمان پایبند باشند و آنها را رعایت کنند. همیشه افرادی هستند که قانون را جدی نمیگیرند و رفتارهای ناهنجار از خود نشان میدهند.
-
دارا بودن خصوصیات اخلاقی نامناسب
قطعا یک همکار ناسازگار صفات اخلاقی نامناسب دارد. او مدام به دیگران غر میزند، رفتارهای پرخاشگرانه دارد، انتقاد نمیپذیرد و نمیتوان راحت با او گفتوگو کرد. این فرد صبور نیست و به مرزهای آدمها احترام نمیگذارد. در کارهای محوله مسئولیتپذیر نخواهد بود و وظایف خود را به درستی انجام نمیدهد. غرور و خودخواهی هم جزو صفات دیگر همکاران ناسازگار است.
چگونه با همکار ناسازگار خود رفتار کنیم؟
اگر پس از مدتی رفتارهای همکار تداوم پیدا کرد و در روند کار جمعی مشکلاتی ایجاد شد، باید به شیوهی مناسبی با او برخورد کرد. اما چطور؟
مشورت با سرپرست و همکاران دیگر
در ابتدا با همکاران دیگرتان صحبت کنید و مطمئن شوید برداشت شما از رفتارهای ناسازگار همکارتان درست بوده است. شاید رفتارهای او فقط محدود به شرایط و افراد خاصی باشد. از طرف دیگر برای پیداکردن روش مناسب برخورد با او، با مدیر مشورت کنید و از او کمک بگیرید. بهترین روش برخورد با چنین افرادی، از جانب مدیر و کارفرما است.
چیزی را شخصی نکنید
واکنش همکار ناسازگار را به خودتان نسبت ندهید. او احتمالا با افراد دیگر هم همینطور برخورد میکند. با ربط دادن همهچیز به خود، فقط اوضاع را پیچیده خواهید کرد.
زبان بدن را به کار بگیرید
اگر بحث با همکار یا روشهای دیگر بیاثر باشد، شاید با زبان بدن نشان دهید که از همکاری با فرد احساس خوبی ندارید. البته ممکن است با این کار او از نقطه ضعف شما استفاده کند و رفتارهای خود را شدت ببخشد. اما با خنثی کردن زبان بدن وقتی در مقابل او هیچ واکنشی نشان ندهید، همکار به آرامش ترغیب میشود. بهتر است از گرفتن حالت دفاعی یا اجتنابی در ارتباط با او خودداری کنید.
مرز و فاصله خود را حفظ کنید
همیشه نباید شرایط را تحمل کرد و در کنار همکار ناسازگار بیتفاوت ماند. گاهی باید بتوانید راحت فکر یا کار کنید. حضور این افراد در محل کار، بازدهی شما را کاهش خواهد داد. به همین علت سعی کنید بین خود و او مرز لازم را برقرار کنید.
نقاط اشتراک را بشناسید
در محل کار، نقطه اشتراک بین افراد، هدف مهم سازمان است. برای ایجاد انگیزه و برقراری ارتباط با همکار ناسازگار، به نظرات مشترک توجه کنید. برای اینکه بتوانید اوضاع را کنترل کنید، از نقاط مشترک صحبت کنید.
سخن پایانی
قطعا هیچ فردی از کارکردن با همکار ناسازگار لذت نمیبرد. همکاران ما انتخاب خودمان نیستند و ما موظف به درست انجام دادن کار خودمان هستیم. لازم است از ایجاد حواشی اجتناب کنیم. بهتر است در مواجهه با این مورد صبورانه برخورد کنید و یا از یک روانشناس کمک بگیرید.
ارسال پاسخ