چگونه یک مشاور تحصیلی خوب انتخاب کنم؟

چگونه یک مشاور تحصیلی خوب انتخاب کنم؟

برای گرفتن هر تصمیم مهمی در زندگی بهتر است با افرادی که در آن موضوع و حوزه اطلاعات و تجربه‌ی کافی دارند مشورت کنیم تا درصد خطا به میزان قابل توجهی پایین بیاید، در موضوعات مربوط به تحصیل هم همینطور است و لازم است با افراد باتجربه‌ای که به آن‌ها مشاور تحصیلی گفته می‌شود، مشورت کنیم تا براساس تجارب زیاد در زمینه‌ی تحصیلی و آموزشی بتوانند در هر مرحله از تحصیل، نقش کمکی موثر داشته باشند. در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم به این سوال که «چگونه یک مشاور تحصیلی خوب انتخاب کنم؟» پاسخ خواهیم داد.

مشاور تحصیلی کیست؟ اهمیت حضور او در کنار دانشآموزان چیست؟

در زمانه‌ی حاضر موضوع مشاوره تحصیلی تفاوت‌های زیادی با گذشته کرده است؛ امروزه از طریق مدارس، کلینیک‌ها و یا به‌صورت شخصی مشاوران درسی که زمینه‌ی تحصیلی و کاری مرتبط دارند قدم‌های مثبتی برای پیشرفت درسی و جلوگیری از افت تحصیلی و حل مشکلات موجود در مدرسه و دانش‌آموزان برمی‌دارند.

البته لازم به ذکر است برای دانش‌آموزان کنکوری قضیه کمی پیچیده‌تر است و حضور مشاور به یک نیاز اساسی بدل شده است. چه در دوران تحصیل و چه برای موفقیت در کنکور، مشاور تحصیلی خوب، از ملزومات آموزش و پرورش به حساب می‌آید که بهتر است دانش‌آموزان و والدین آن‌ها به آن توجه مناسب و کافی داشته باشند. علاوه بر نقش والدین و خانواده‌ها در موفقیت فرزندان حین تحصیل و انتخاب شغل، داشتن یک مشاور تحصیلی نیز به همان مقدار مهم است، پس باید برای یافتن یک مشاور مناسب و تاثیرگذار شروع به تحقیق و پرس‌وجو کنید.

بیشتر بخوانید:   خطر استفاده از مواد مخدر برای نوجوانان

وظایف مشاوران تحصیلی چیست؟

اهمیت حضور مشاور تحصیلی در مدرسه یا  کنار دانش‌آموز بر هیچ‌کس پوشیده نیست. یک مشاور تحصیلی باتجربه می‌تواند به‌عنوان رابطی بین والدین و معلم عمل کند و در رفع کردن مشکلات درسی دانش‌آموزان قدم‌های خوبی بردارد. حتی می‌توان گفت کمک به حل مشکلات روحی و روانی دانش‌آموزان قسمتی از وظایف مشاور است.

وظیفه‌ی یک مشاور خوب استفاده از روش‌های علمی است که از افت تحصیلی دانش‌آموزان جلوگیری کند، مشکلات روحی دانش‌آموزان را بررسی کند و در جهت رفع آن‌ها بکوشد، برای موفقیت درسی آن‌ها تلاش کند و راه‌حل‌های موثر ارائه دهد، در انتخاب رشته و شغل به افراد کمک کند و با توجه به ویژگی‌های فردی و توانایی‌های هرکدام از دانش‌آموزان برای آن‌ها برنامه‌ی مدون درسی و منظم ارائه دهد.

دو ﻧﻘﺶ اصلی مشاور تحصیلی چیست؟

دو-ﻧﻘﺶ-اصلی-مشاور-تحصیلی-چیست؟-min

  1. ﮐﻤﮏ ﺑﻪ داﻧﺶ‌آﻣﻮزان جهت ﺳﺎزﮔﺎری ﺑﺎ ﻣﺤﯿﻂ، ﺣﻞ ﻣﺸﮑﻼت ﺷﺨﺼﯽ، ﻇﻬﻮر اﺳﺘﻌﺪادﻫﺎ و رﺷﺪ و ﺗﮑﺎﻣﻞ آن‌ها.
  2. ﮐﻤﮏ ﺑﻪ داﻧﺶ‌آﻣﻮزان در اﻧﺘﺨﺎب روش‌های مناسب انتخاب رﺷﺘﻪ‌ﻫﺎی ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ، اﻧﺘﺨﺎب شغل مناسب و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ‌رﯾﺰی و آﻣﺎدﮔﯽ ﺑﺮای زﻧﺪﮔﯽ.

نحوه انتخاب مشاور مناسب

غالبا در مدرسه دانش‌آموزان نقشی در انتخاب مشاور تحصیلی ندارند، اما با توجه به نیاز و شرایط، می‌توانند از مشاوران تحصیلی معتبر که تجربه‌ی کافی دارند در بیرون از مدرسه استفاده کنند. در این حالت والدین و دانش‌آموزان برای یافتن یک مشاور مناسب تلاش می‌کنند.

اﻫﺪاف کلی مشاوره ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ

  • ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺷﺨﺼﯿﺖ

ﻣﺸﺎور ﮐﻤﮏ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ:

  • داﻧﺶ‌آﻣﻮز ﺑﺮای ﺧﻮد ﺑﻪ‌ﻋﻨﻮان ﻋﻀﻮی از ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺣﺘﺮام قائل باشد
  • ﺑﺘﻮاﻧﺪ رواﺑﻂ و تعامل ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ در ﺟﺎﻣﻌﻪ برقرار کند
  • ﻣﺤﯿﻂ ﺳﺎﻟﻢ و مناسبی در جهت رﺷﺪ رواﻧﯽ داﻧﺶ‌آﻣﻮزان ایجاد شود
  • ارﺗﺒﺎط موثر و کافی ﺑﺎ واﻟﺪﯾﻦ برای اﯾﺠﺎد ﺷﻨﺎﺧﺖ رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ و ﻧﯿﺎزهای رواﻧﯽ داﻧﺶ‌آﻣﻮزان درست کند
  • ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻣﻬﺎرت‌های ﺷﻐﻠﯽ و ﺣﺮﻓﻪ‌ای

آﮔﺎهی دادن به داﻧﺶ‌آﻣﻮزان ﺑﺎ توجه به ﻓﺮﺻﺖ‌ﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد در جامعه و ﮐﻤﮏ ﺑﻪ آن‌ها ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺧﺖ توانایی‌ها در ﺣﺮﻓﻪ و ﺷﻐﻞ ﺧﺎص.

  • ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻗﻮای ﻋﻘﻠﯽ و فکری

اﯾﺠﺎد زﻣﯿﻨﻪ‌ی مناسب ﺑﺮای ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ، اﻧﺘﺨﺎب دروس، اﻧﺘﺨﺎب رشته ﺑﺮای اداﻣﻪ ﺗﺤﺼﯿﻞ و آﺷﻨﺎ ﮐﺮدن داﻧﺶ‌آﻣﻮزان ﺑﺎ اﺳﺘﻌﺪادﻫﺎ و ﺧﻼﻗﯿﺖﻫﺎی خود ﻫﺪف ﻫﺮ ﻫﺪاﯾﺖ ﻣﺸﺎور ﺗﺤﺼﯿﻠﯽدر جهت آن است که داﻧﺶ‌آﻣﻮز در دوران ﺗﺤﺼﯿﻞ ﻣﻮﻓﻖ عمل کند و درنهایت رﺷﺘﻪ و شغل ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ اﻧﺘﺨﺎب ﮐﻨﺪ. ﻫﺪاﯾﺖ ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ صحیح و آﮔﺎهانه ﺗﺎ ﺣﺪ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﯽ از به ﻫﺪر رﻓﺘﻦ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ‌ﮔﺬاری آﻣﻮزﺷﯽ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﻣﯽ‌ﮐﻨﺪ.

بیشتر بخوانید:   چطور از پس چالش های سال اول ازدواج برآییم؟

ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﻣﺸﺎوره تحصیلی

بهترین ﻣﺸﺎوره، مشاوره‌ای اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ داﻧﺶآﻣﻮز ﮐﻤﮏ ﮐﻨﺪ ﺗﺎ ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ فعلی ﺧﻮد را درك ﮐﻨﺪ و ﺑﺮای ﻫﺪف‌ﻫﺎی آﯾﻨﺪه‌ی خود تصمیم ﺑﮕﯿﺮد.

ویژگی‌های یک مشاور خوب

ویژگی‌های-یک-مشاور-خوب-min

  • در زمینه‌ی آموزشی و مشاوره‌ای تحصیلات کافی داشته باشد
  • در زمینه‌ی کنکور و برنامه‌ریزی درسی آن مناسب و با دروس هر رشته آشنا باشد
  • بتواند برای هر دانش‌آموز برنامه‌ی ویژه‌ای مطابق با توانایی‌های خودش ارائه کند
  • فرد پیگیری باشد و با تماس‌ و پیگیری‌های به‌موقع، برنامه‌ی درسی را کنترل کند
  • در زمینه‌ی روانشناسی اطلاعات به‌روز و مناسبی داشته باشد تا بتواند مشکلات روحی دانش‌آموزان را حل کند
  • روش‌های ایجاد انگیزه را بلد باشد
  • رابط خوبی بین دانش‌آموز و والدین او باشد
  • در مورد منابع کمک درسی اطلاعات داشته باشد تا در مواقع لزوم کمبودهای درسی دانش‌آموزان را جبران کند

کلام آخر

مهم‌تر از هرچیز این است که خود دانش‌آموز و والدین او با توجه به نیازها و شرایط، مشاور تحصیلی خود را انتخاب کنند، اما در این مطلب سعی کردیم ویژگی‌های یک مشاور تحصیلی خوب را برشماریم تا شما اطمینان پیدا کنید تصمیم مناسبی می‌گیرید. موفقیت هر محصل به داشتن یک مشاور خوب بستگی زیادی دارد و اگر احساس کردید مشاور ویژگی‌های مناسب را ندارد، بهتر است هر چه زودتر او را تغییر دهید و زمان و هزینه‌ی خود را هدر ندهید.