تاثیر مهارت در قدرت تصمیم گیری

قدرت-تصمیم-گیری
قدرت تصمیم گیری

تصمیم‌گیری مهارت و قدرتی‌ست که همه‌ی ما کم‌و‌بیش آن را داریم و در زندگی از آن استفاده می‌کنیم. گاهی تصمیم‌هایی که می‌گیریم بسیار ساده و راحت هستند و گاهی هم بسیار سخت و مشکل. معمولا تصمیمات سخت، همان‌هایی هستند که می‌توانند مسیر زندگی ما را تغییر بدهند و برای آینده‌ی ما مسیر جدیدی باز کنند. برای رسیدن به اهداف کوچک و بزرگ لازم است که علاوه بر شناخت انواع تصمیم‌گیری، راه‌های ساده کردن این مهارت را هم بشناسیم.

مهارت تصمیم گیری در زندگی

هنگامی‌که نتوانیم برای زندگی‌مان تصمیمات درستی بگیریم، قطعاً نباید منتظر اتفاقات خوبی باشیم. گاهی افراد به‌دلیل تصمیمات اشتباهی که در گذشته گرفته‌اند، صدمات جبران‌ناپذیری به زندگی و آینده‌ی خود وارد می‌کنند. از این‌رو آشنایی با اصول تصمیم گیری درست و شناخت انواع مهارت‌های آن می‌تواند ما را از نتایج تلخ و جبران‌ناپذیر آن، دور نگاه دارد. در ادامه توصیه‌هایی را می‌خوانید که لازم است در حین تصمیم‌گیری به آنها توجه کنید:

پشت گوش نیندازید

پشت گوش انداختن

تصمیمات کوچک را در زمان کوتاهی بگیرید و خیلی برای آنها زمان صرف نکنید. زمان خود را به تصمیمات مهم اختصاص دهید. هرچه تصمیم شما مهم‌تر باشد، زمان بیشتری برای فکر کردن به آن نیاز دارید. بنابراین تصمیم‌گیری را پشت گوش نیندازید و برای انتخاب راه درست تعلل نکنید. هرچه دیرتر اقدام کنید، دیرتر به نتیجه می‌رسید. هر تصمیم را در زمان درست خود بگیرید.

احساسات را در تصمیم عاقلانه‌ی خود دخیل نکنید

گاهی خیلی سخت است که در تصمیم‌گیری پا روی دل‌مان بگذاریم و راهی را انتخاب کنیم که دوست نداریم. خیلی‌ها نمی‌توانند از پس تصمیمات عاقلانه بربیایند. کسانی که بین عقل و احساس خود توازن ایجاد نمی‌کنند، معمولا انتخاب‌های غلطی دارند. آنها هیجانی فکر و عمل می‌کنند. یکی از تکنیک‌های تعیین هدف، تصمیم‌گیری انتخاب عاقلانه است. زمانی که بتوانیم با فکر و سنجیده پیش برویم مسلما راهی را انتخاب خواهیم کرد که برای‌مان مفید خوهد بود.

بیشتر بخوانید:   برترین روش هدفگذاری: هفت گام تا خلق هدف ‌هایی بهتر

نگاهی تخصصی داشته باشید

فرقی نمی‌کند که قرار است برای چه چیزی تصمیم بگیرید. هر موضوعی بسته به اهمیتش برای تصمیم‌گیری به تخصص و دانش نیازمند است. درباره‌ی تصمیم خود مطالعه کنید. هرچه بیشتر به موضوع مسلط باشید، تصمیم بهتری خواهید گرفت. سعی کنید با کسانی در ارتباط باشید که در زمینه‌ی موضوع شما تجربه‌ی کافی داشته باشند تا بتوانید با آنها مشورت کنید.

اطلاعات خود را تحلیل کنید

تحلیل-اطلاعات

هرچه که اطلاعات دارید، در ذهن خود منسجم کنید. داده‌ها را پردازش کنید. حتی اگر اطلاعات کمی در این زمینه دارید، باز هم باید داده‌های موجودتان را تحلیل کنید. به تحلیل‌های خود اکتفا نکنید. برداشت دیگران را هم در نظر بگیرید. ببینید دیگران در این زمینه چه برداشت و تحلیلی دارند.

بدترین اتفاقات را تصور کنید

وقتی تصمیم مهمی می‌گیرید، خودتان را برای همه‌چیز آماده کنید. شما باید خیلی از مسائل را پیش‌بینی کنید. سعی کنید عواقب منفی تصمیم خود را در نظر بگیرید و برای آن از همین الان چاره‌اندیشی کنید. هرچه بیشتر آماده باشید، بهتر است.

آگاهی از شرایط

از آنجایی که تصمیم‌گیری بخش مهمی از زندگی‌ست و موضوعی‌ست که همیشه با آن موجه هستیم، بهتر است بهترین راه برای انجام آن را بدانیم.

اولین گام در انجام این کار، این است که بدانیم چه امکاناتی وجود دارد. زمانی تصمیم درستی می‌گیریم که از داشته‌های‌مان اطلاعات کافی داشته باشیم.

دومین گام این است که برای تصمیمی که می‌گیریم تخصص و آگاهی کاملی داشته باشیم. استفاده از دانش و تجربه‌ی دیگران می‌تواند به ما کمک زیادی بکند.

زمان مساله‌ی مهم دیگری‌ست که باید به آن توجه داشته باشیم. هر تصمیمی باید در زمان درستش گرفته شود. تصمیم‌های عجولانه یا دیرهنگام می‌توانند برای‌مان مشکل‌ساز شوند.

بیشتر بخوانید:   چگونه از کسی که در حال سوگ عاطفی است حمایت کنیم؟

میزان اهمیت موضوع را به خوبی بسنجیم و برای تصمیم‌گیری در چند زمینه اولویت زمانی قائل باشیم.

اهمیت قدرت تصمیم‌گیری

اهمیت-قدرت-تصمیم‌گیری

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که پیامدهای تصمیماتی که می‌گیریم چیست؟ پیامدهای مستقیم تصمیمات ما ممکن است آشکار باشد، اما علاوه بر این لازم است که به یاد داشته باشیم:

  • تصمیمات ما می‌تواند بر دیگران نیز تأثیرگذار باشد. تقریباً هر تصمیمی که می‌گیریم به نحوی بر افراد مختلف زندگی‌مان تأثیر می‌گذارد. مهم است که از تأثیر تصمیمات‌مان آگاه باشیم و بدانیم که هزینه‌ی انسانی آن چقدر است.
  • تصمیماتی که می‌گیریم ارزش‌های ما را نشان می‌دهد. اعمال ما قوی‌تر از حرف‌های‎مان، به اعتقادات‌مان گواهی می‌دهند. بنابراین بسیار مهم است که چه‌طور تصمیم می‌گیریم.
  • تصمیمات ما الگویی برای نزدیکان ما خواهد بود. کسانی که به ما علاقه دارند و یا اینکه ما را قبول دارند، از تصمیمات ما کپی‌برداری می‌کنند. انتخاب‌های‌مان برای کسانی که از ما پیروی می‌کنند الگو خواهد بود.
  • زمانی که با حساسیت و ریزبینی تصمیم می‌گیریم به دیگران گوشزد می‌کنیم که آینده‌ی خود و اطرافیان‌مان برای‌ما مهم است و عواقب تصمیمات و اعمال خود را بپذیریم.
  • تصمیم نگرفتن خودش یک تصمیم است.

همان‌طور که خواندید، قدرت تصمیم‌گیری در همه‌ی انسان‌ها به‌طور کم‌و‌بیش موجود است. موضوعی که می‌تواند در این قدرت موثر باشد، مهارت است. تلاش کنید مهارت‌های گفته شده را به کار ببندید تا توانایی تصمیم‌گیری خود را تقویت کنید.