از دغدغه های اصلی هر پدر و مادر میتوان به بلوغ زودرس فرزندان اشاره کرد. بلوغ زودرس در فرزندان در جوامع امروزی بیشت از گذشته دیده میشود. بلوغ زودرس امروزه بسیاری از نوجوانان و والدینشان را درگیر کرده است و نیازمند کنترل و مدیریت است. البته این امر با چالشهای زیادی همراه است. در ادامهی این مطلب از بلاگ همراهتم به شما کمک میکنیم با کسب اطلاعات بیشتر از این اتفاق، بتوانید هرچه بهتر بر آن تسلط داشته باشید.
بلوغ زودرس در فرزندان چیست؟
بلوغ زودرس جنسی (PPR) در افراد وضعیتی است که در آن ویژگیهای جنسی ثانویه زودتر از حد و زمان معمول در کودک ظاهر میشود. علائم بلوغ زودرس در دختران زیر 8 سال و در پسران زیر 9 سال مشاهده میشود. این مسئله توسط متخصص غدد اطفال و سایر متخصصان بررسی و مشخص میشود. بلوغ زودرس فرزندان در دسته اختلالات غدد درونریز قرار دارد و در دختران بیشتر شایع است. آسیبهای ناشی از ترشح زودرس هورمون جنسی با عملکرد نادرست برخی از مراکز در مغز و یا اندامهای غدد درونریز همراه میشود.
به شکل معمول، ساختاریافتگی ویژگیهای جنسی ثانویه در دختران نباید زودتر از سن 10 تا 12 سال و در پسران قبل از 10 تا 13 سالگی شروع شود. بلوغ طبیعی غالبا بین سنین 11 تا 12 سالگی بروز میکند. با این حال، بلوغ زودرس حالتی است که در آن، کودک در سن حدود 7-8 سالگی از نظر عاطفی و جسمی به بلوغ میرسد. پیامدهای روانشناختی و سلامتی زیادی از جمله افسردگی در ادامهی بلوغ زودرس کودکان اتفاق میافتد.
علائم بلوغ زودرس فرزندان دختر
بروز علائمی که در ادامه آمده است، در سنین حدود 9 تا 14 سالگی، میتواند نشانهی بلوغ زودرس باشد.
-
رشد زیاد سینهها
رشد بیرویهی سینهها نشانه شروع بلوغ واقعی در دختران است.
-
افزایش زیاد قد و وزن
دختران با افزایش قد و وزن نشانههای بلوغ را نشان میدهند. برخی از دختران با افزایش قد، بلوغ را تجربه میکنند. این گروه در دوران بلوغ در نتیجه تجمع چربی در بازوها، رانها و قسمت بالایی کمر، دچار افزایش وزن میشوند. در این دوره استخوانهای لگن گردتر و پهنتر میشود.
-
موهای زائد
در برخی از دختران، رشد مو ممکن است آغاز فرآیند بلوغ در نظر گرفته شود.
-
عادت ماهانه
از علائم شایع بلوغ زودرس در دختران، شروع عادت ماهیانه است. بسیاری از دختران اولین قاعدگی خود را در سنین 12 تا 13 سالگی تجربه میکنند. دردهای قاعدگی توسط ترشح هورمونهای مرتبط با تولیدمثل در بدن ایجاد میشود. در ادامه نمونههای این موارد آورده شده است:
- درد در رانها
- درد در بالا و پشت بدن
- نفخ در شکم
- احساس اسهال و استفراغ
- اضطراب
- حساس شدن، تحریکپذیری و بدخلقی
- مشکلات خواب
علائم بلوغ زودرس در فرزندان پسر
از نشانه های اولیهی بلوغ در پسران، بزرگ یا سفت شدن آلت تناسلی است. در صورتی که علائم این اتفاق زودتر از 11 سالگی بروز کند، فرزند پسر دچار بلوغ زودرس شده است.
سایر علائم بلوغ زودرس پسران:
- هیبریداسیون صدا
- تعریق زیاد بدن
- بدبو بودن عرق
- افزایش ترشح هورمون رشد در سنین زیر 11 سالگی
- بلندشدن قد
- پهنشدن شانه
- بزرگشدن دست و پاها
- انزال در زمان خواب شبانه
- رشد موهای صورت
- پدیدآمدن جوش و آکنه روی پوست
مشکلاتی که بلوغ زودرس در افراد ایجاد میکند
-
اضطراب و استرس فراوان
مشکلات زیادی به دلیل عدم تعادل هورمونی در بدن فردی که دچار بلوغ و بهویژه بلوغ زودرس شده است ایجاد میشود. ممکن است کودک به دلیل تفاوتهای محسوس نسبت به همسالان خود، در محیط مدرسه احساس انزوا کند و با ا افزایش سن این وضعیت بدتر شود.
-
قد کوتاه و رشد کم
بلوغ زودرس در فرزندان با رشد سریع و تفاوت اولیه قد مشخص میشود. با این حال، به دلیل بلوغ زودهنگام، استخوانها زودتر از حد طبیعی رشد میکند. در ادامه فرد بزرگسال ممکن است کوتاهتر از حد متوسط باشد زیرا رشد قد بعد از بلوغ متوقف میشود.
-
مشکلات عاطفی و اجتماعی
از جنبههای جسمانی که بگذریم، به مسائل روحی و روانی مرتبط با بلوغ زودرس کودکان میرسیم. هنگامی که پسران و دختران زودتر از همسالان خود به بلوغ برسند و به تغییرات بدن خود ناآگاه باشند، احتمالا عزت نفس نوجوانی آنها آسیب میبیند و افسردگی و مصرف مواد مخدر در آنها شایعتر میشود. به همین علت لازم است والدین نسبت به علائم بلوغ زودرس در فرزندان هشیار باشند.
-
تغییرات در رفتار
به علت تحریکپذیری، بدخلقی و نوسانات خلقی ایجاد خواهد شد. پسران ممکن است رفتار خشونتآمیز و به سن میل جنسی نامناسبی نسبت به سن خود تجربه کنند.
-
فعالیت جنسی زودهنگام
از جمله علائم شایع بلوغ زودرس در نوجوانان افزایش میل جنسی است. افزایش میل جنسی در بلوغ زودرس فرزندان به دلیل ناآگاهی ممکن است باعث بارداری ناخواسته شود.
-
افسردگی
لازم است والدین با آگاهی بدخلقی و عصبی بودن در هنگام بلوغ زودرس کودکان خود را مدیریت کنند. بلوغ زودرس فرزندان را منزوی میکند و باعث میشود حس طرد شدن داشته باشند.
کلام آخر
علائم بلوغ زودرس در فرزندان به خودی خود خطرناک نیست و اگر در زمان مناسب شناسایی و برای درمان آن برنامهریزی شود، قابل کنترل است. بلوغ زودرس از مهمترین دغدغههای ذهنی برای والدین است. لازم است در نظر بگیرید که مدیریت روانشناختی کودکان و نوجوانان در این زمان وظیفهی والدین برای مقابله با این عارضه شمرده میشود.
ارسال پاسخ