از افسردگی ماژور چه می‌دانید؟

ممکن است تمام افراد در بازه‌ای از زندگی خود احساس ناراحتی ‌کنند و حتی ممکن است مبتلا به افسردگی شوند. ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که انگیزه‌ای برای انجام فعالیت‌های روزانه‌‎ی خود نداشته باشید یا احساس بی ارزش بودن کنید. افسردگی با ناراحتی‌های روتین که پیش می‌آید متفاوت است و انواع متعددی دارد. در صورتی که افسردگی ادامه‌دار شود به افسردگی ماژور ختم می‌شود و ابعاد بیشتری پیدا می‌کند.

برای آشنایی با نحوه‌ی تشخیص این نوع افسردگی و روش‌های درمان آن تا انتها این مطلب از بلاگ همراهتم را دنبال کنید.

افسردگی ماژور چیست؟

افسردگی به طور کلی به عنوان یک اختلال خلقی تک‌قطبی شناخته می‌شود که باعث ایجاد خلق پایین می‌شود. افسردگی ماژور یا عمده همان اختلال خلقی است که به صورت مزمن بروز پیدا می‌کند و معمولا از چند هفته بیشتر به طول می‌انجامد.  این اختلال شایع و بسیار جدی است و می‌تواند ابعاد مختلفی از زندگی را دربر بگیرد. افسردگی عمده موجب بروز علائم شدیدی در فرد می‌شود و بر تفکر، عواطف و رفتار او اثر مستقیم دارد.

این نوع از افسردگی یک سری علائم مشخص دارد که لازم است حداقل دو هفته در فرد وجود داشته باشد. این علائم براساس دفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM 5) که توسط انجمن روانپزشکان آمریکا منتشر شده است طبقه‌بندی می‌شود.

چه افرادی در معرض افسردگی ماژور قرار دارند؟

دقیقا مشخص نیست که چه چیزی موجب ایجاد افسردگی ماژور می‌شود اما مشخص شده است که برخی فاکتورها می‌تواند در آن دخیل باشد. عواملی مانند وراثت، اختلالات هورمونی، بیماری‌های جسمی، میزان ناقل‌های عصبی مغز و بعضی عوامل دیگر بر آن تاثیر دارد. تحقیقات نشان داده است که افسردگی عمده گروهی از افراد را بیشتر هدف قرار می‌دهد. در ادامه مهم‌ترین ویژگی‌های افرادی که تحت خطر افسردگی از این نوع قرار دارند، آمده است:

  • افرادی که در سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی قرار دارند ممکن است بیشتر در معرض باشند
  • افرادی که تجربه‌ی رویدادهای آسیب‌زا مانند از دست دادن عزیزان، روابط عاطفی سمی و دشوار، معضلات مالی و… را دارند
  • زنان بیشتر از مردان در خطر ابتلا قرار دارند
  • افرادی با سابقه‌ی افسردگی، اختلالات روانی، اعتیاد و خودکشی
  • افرادی که اختلالات اضطرابی، اختلال خواب یا اختلال استرس پس از سانحه را تجربه کرده‎اند
  • افرادی که بیماری حاد یا مزمن دارند
  • اشخاصی که از برخی داروها مثل داروهای ضد فشار خون یا خواب استفاده می‌کنند
بیشتر بخوانید:   پیشگیری از خودکشی از راه تشخیص علائم

البته توجه داشته باشید که داشتن یک یا چند عامل باعث ابتلا به افسردگی ماژور نمی‌شود؛ بلکه براساس تحقیقات انجام‌شده، این عوامل ریسک را بالا می‌برند.

علائم ابتلا به افسردگی عمده

افسردگی اختلالی جدی با علائم واضح و قابل مشاهده و نشانه‌های آن در افراد مختلف متفاوت است. شدت علائم افسردگی عمده به اندازه‌ای هست که محسوس باشد و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. مهم‌ترین علائم عبارتند از:

احساس غم و اندوه پیوسته

از شایع‌ترین علائم افسردگی احساس غم و اندوه درونی است و اگرچه در بازه‌های زمانی مختلف شدت متفاوتی دارد، اما مدام است و با رسیدن یک خبر خوب یا برطرف شدن مشکل از بین نمی‌رود. این علائم ممکن است همراه با یاس و نا امیدی باشد و حتی دردهای فیزیکی بی‌دلیل ایجاد کند. البته احساس ناراحتی اغلب درونی است و ممکن است افراد قادر نباشند به راحتی این نشانه را تشخیص دهند.

بی‌میلی به علایق و لذت‌ها

افرادی که به افسردگی عمده مبتلا می‌شوند،‌ از علایق و سرگرمی‌هایی که قبلا آن‌ها خوشحال می‌کرد دیگر لذت نمی‌برند. این افراد معمولا انرژی کمتری دارند و انگیزه‌ای برای ایجاد لذت در خود ندارند. فرد حتی ممکن است احساس گناه کند و لذت بردن از زندگی را شایسته‌ی خود نداند.

اختلال در خواب

از دیگر علائم اصلی افسردگی ماژور کم‌خوابی یا خوابیدن زیاد است که همین عامل بر تشدید افسردگی تاثیرگذار شناخته شده است. درواقع افسردگی با تغییر سطح ناقل‌های عصبی باعث افزایش یا کاهش محسوس ساعات خواب و در یک سیکل معیوب همین عامل باعث تشدید افسردگی می‌شود.

اختلال در اشتها

افزایش یا کاهش اشتها یکی دیگر از علائم افسردگی ماژور است. افرادی که دچار افسردگی می‌شوند ممکن است افزایش اشتها را تجربه کنند و یا کم‌اشتها شوند؛ حتی ممکن است به صورت دوره‌ای این اشتها کم و زیاد شود.

بیشتر بخوانید:   آیا مشکلات سلامت روان ارثی هستند؟

تحریک‌پذیری

تحریک‌پذیری و طغیان خشم می‌تواند در اثر ابتلا به افسردگی عمده بروز کند و بر رفتار فرد با دیگران اثر بگذارد. فرد به دلیل تحمل اضطراب ممکن است بی‌قرار شود و نتواند منتظر ماندن، بحث یا شرایط سخت را مانند قبل تحمل کند.

مشکل تمرکز

مشکل در تمرکز، فکر کردن، یادگیری و تصمیم‌گیری نشانه‌های دیگری از افسردگی ماژور است. البته عوامل متعددی ممکن است باعث اختلال تمرکز شود، اما در صورتی که این علامت با سایر نشانه‌ها همراه شود قابل توجه می‌شود.

تشخیص و درمان افسردگی ماژور

خوشبختانه افسردگی عمده درمان‌پذیر است و با همکاری فرد و نزدیکان او امکان‌پذیر می‌شود. مراجعه به افراد متخصص و استفاده از متدهای جدید تنها راه تشخیص و درمان قطعی این افسردگی است. تشخیص افسردگی به کمک معاینات جسمانی، تست‌های آزمایشگاهی، ارزیابی روانپزشکی و بررسی علائم انجام می‌شود.

لازم است درمان افسردگی به کمک تکنیک‌های روان‌درمانی و دارودرمانی صورت گیرد و اصلا نباید به‌صورت خودسرانه اتفاق بیفتد.

کلام آخر

افسردگی ماژور یک بیماری جدی تلقی می‌شود که مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد و زندگی او را به‌طور کلی مختل می‌کند. برای کمک به افرادی که به این افسردگی مبتلا هستند، بهتر است آگاهی خود را از این بیماری بیشتر کنید و علائم افسردگی را به‌خوبی بشناسید. هچنین با تشویق فرد به درمان و گفتگوی بیشتر می‌توانید در جهت درمان مناسب گام بردارید. توجه کنید که همواره مراجعه به یک روانشناس خوب بهترین راهکار برای شروع درمان این عارضه است.