احساس همدلی چیست؟ چطور این مهارت را کسب کنیم؟

تابه‌حال خود را در موقعیت دیگران قرار داده‌اید تا درک کنید آن‌ها چه احساسی دارند؟ احساس همدلی درواقع توانایی درک عاطفی احساسات دیگران، دیدن چیزها از نگاه آن‌ها و تصور خود در جایگاه‌شان است.

در ادامه‌ی این مطلب از بلاگ همراهتم به شرح همدلی و انواع آن پرداخته‌ایم.

احساس همدلی چیست؟

همدلی به این معناست که خودتان را درست در جایگاه شخص دیگری قرار دهید و دنیا را از نگاه او ببینید. برای مثال وقتی شخص دیگری بعد از از از دست دادن یکی از عزیزان خود رنج می‌برد، فورا خود را در حال تجربه‌ی همان حس تصور و احساس کنید که در وجود او چه می‌گذرد.

شاید افراد به خوبی بتوانند با احساسات و عواطف خود هماهنگ شوند، اما ورود به ذهن دیگران کمی دشوارتر است. توانایی احساس همدلی به افراد این امکان را می‌دهد که به اصطلاح «با کفش دیگران راه بروند». این به افراد اجازه می‌دهد تا احساسات بقیه را به‌خوبی درک کنند.

نشانه‌های همدلی

برای بسیاری افراد، دیدن افراد دیگر در حال رنج کشیدن و پاسخ دادن به آن‌ها با بی‌تفاوتی یا حتی خصومت آشکار امری غیرقابل تصور است، اما این واقعیت که برخی افراد دقیقا چنین واکنشی نشان می‌دهند به وضوح مشخص می‌کند که همدلی نسبت به دیگران در همه‌ی انسان‌ها وجود ندارد.

اگر از خود می‌پرسید که آیا فردی همدل محسوب می‌شوید یا نه، در ادامه چند نشانه ذکر شده است که نشان می‌دهد این حس درون‌تان وجود دارد:

  • به‌خوبی حرف‌های دیگران را گوش می‌دهید
  • دیگران به‌راحتی از مشکلات خود با شما حرف می‌زنند
  • احساسات دیگران را خوب درک می‌کنید
  • غالبا به احساسات دیگران فکر می‎کنید و به آن اهمیت می‌دهید
  • بسیاری از افراد برای مشورت به شما مراجعه می‌کنند
  • احساس می‌کنید تحت تأثیر اتفاقات غم‌انگیز قرار می‌گیرید
  • همواره در تلاش برای هم‌دردی و رفع اندوه دیگران هستید
  • تشخیص می‌دهید چه زمانی طرف مقابل‌تان صداقت ندارد
  • تعین حد و مرز در روابط برای شما کار سختی است
بیشتر بخوانید:   هفت نکته ی کاربردی برای افزایش تمرکز ذهنی

انواع همدلی

انواع مختلفی از همدلی وجود دارد که ممکن است فرد تجربه کند. سه نوع همدلی وجود دارد که عبارتند از:

همدلی عاطفی

این نوع از همدلی شامل توانایی درک احساسات اشخاص دیگر و پاسخ مناسب به آن است. چنین درک عاطفی ممکن است منجر به احساس نگرانی در مورد رفاه شخص دیگر یا منجر به احساس ناراحتی شخصی شود.

همدلی جسمی

این نوع شامل داشتن یک واکنش فیزیکی در پاسخ به آن‌چه که شخص دیگری تجربه می‌کند است. گاهی اوقات افراد به صورت فیزیکی آن‌چه را که شخص دیگر احساس می‌کند تجربه می‌کنند. برای مثال وقتی می‌بینید فرد دیگری خجالت می‌کشد، خودتان سرخ می‌شوید یا معده‌درد استرسی می‌گیرید.

همدلی شناختی

این همدلی شامل توانایی درک وضعیت روانی فرد دیگر و آن‎چه ممکن است در پاسخ به موقعیت خود نیاز داشته باشد است. این امر مربوط به چیزی است که روانشناسان از آن به‌عنوان نظریه‌ی ذهن یا تفکر در مورد هرچه دیگران فکر می‌کنند نام می‌آورند.

مزایای احساس همدلی

تجربه‌ی همدلی کاربردهای مفید زیادی به دنبال دارد:

همدلی به شما این امکان را می‌دهد که با دیگران یک ارتباط اجتماعی سالم برقرار کنید. با درک افکار و احساسات دیگران، شما می‌توانید در موقعیت‌های اجتماعی واکنش مناسبی از خود نشان دهید. تحقیقات نشان داده است که داشتن ارتباطات اجتماعی برای رفاه جسمی و روانی بسیار حائز اهمیت است.

همدلی با دیگران به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید که احساسات خود را به‌خوبی تنظیم کنید. تنظیم عاطفی از این جهت مهم است که به شما امکان می‌دهد احساسات خود را مدیریت کنید؛ حتی در مواقع استرس شدید، بدون این‌که تحت فشار قرار بگیرید.

بیشتر بخوانید:   آیا استرس والدین به کودکان نیز سرایت می کند؟

همدلی همچنین باعث ترویج رفتارهای یاری‌دهنده می‌شود. نه‌تنها زمانی که با دیگران احساس همدلی می‌کنید احتمال بروز رفتارهای مفیدتان بیشتر می‌شود، بلکه افراد دیگر هم ترغیب می‌شوند بعد از تجربه‌ی همدلی، به شما و دیگران بیشتر کمک کنند.

معایب همدلی بیش از حد

داشتن همدلی بیش از حد باعث می‌شود به میزان غیرعادی نگران رفاه و شادی دیگران باشید. این امر همچنین به این معنا است که گاهی اوقات در فکر کردن زیاد به احساسات دیگران غرق و در ادامه فرسوده شوید یا حتی بیش از حد تحت تاثیر قرار بگیرید. این اتفاق درنهایت منجر به تجربه‌ی خستگی همدلی می‌شود.

خستگی همدلی چیست؟

خستگی همدلی به حالتی اشاره دارد که ممکن است پس از قرار گرفتن مکرر در معرض رویدادهای استرس‌زا یا آسیب‌زننده، هم از نظر احساسی و هم از نظر جسمی احساس می‌کنید. به‌علاوه ممکن است احساس بی‌حسی یا ناتوانی داشته باشید، خود را منزوی سازید و کمبود انرژی محسوسی را تجربه کنید.

خستگی همدلی در موقعیت‌های خاص، مانند زمانی که دائم مانند یک مراقب عمل می‌کنید نگران‌کننده است. مطالعات نشان می‌دهند که اگر کارکنان مراقبت‌های بهداشتی نتوانند احساسات خود تحت عنوان همدلی (به ویژه همدلی عاطفی) را متعادل کنند، می‌تواند منجر به خستگی شفقت شود.

تحقیقات دیگر سطوح بالاتر همدلی را با تمایل به منفی‌گرایی عاطفی مرتبط می‌دانند. این اتفاق حتی می‌تواند بر قضاوت شما تأثیر بگذارد و باعث شود براساس همدلی که برای شخص دیگری احساس می‌کنید، برخلاف اخلاقیات عمل کنید.

نکاتی برای تمرین مهارت همدلی

خوشبختانه همدلی مهارتی است که می‌توان آن را یاد گرفت و تقویت کرد. اگر مایل به تقویت مهارت‌های همدلی خود هستید، چند کار وجود دارد که می‌توانید انجام دهید:

  • گوش دادن به حرف‌های دیگران را تمرین کنید
  • به زبان بدن و انواع دیگر ارتباطات غیرکلامی توجه داشته باشید
  • سعی کنید افراد را درک کنید، حتی زمانی که با آن‌ها موافق نیستید
  • از افراد سوال بپرسید تا در مورد آن‌ها بیشتر بدانید
  • خود را به جای افراد دیگر تصور کنید
  • ارتباط خود با دیگران را تقویت کنید تا احساس آن‌ها را بیشتر درک کنید
  • سوگیری‌هایی که ممکن است داشته باشید و بر همدلی شما با دیگران تأثیر بگذارد را شناسایی کنید
  • درگیر تجربیات جدید شوید تا به شما بینش بهتری نسبت به احساس دیگران در موقعیت‌های متفاوت بدهد
  • در فعالیت‌های داوطلبانه که برای مسئولیت‌های اجتماعی راه می‌افتند مشارکت کنید
بیشتر بخوانید:   دوستی قبل از ازدواج؛ آری یا خیر؟

کلام آخر

درحالی‌که ممکن است برخی افراد مهارت همدلی را نداشته باشند، اکثر انسان‌ها در موقعیت‌های مختلف با دیگران همدلی می‌کنند. این توانایی دیدن مسائل از دیدگاه اشخاص دیگر و همدلی با احساسات دیگران است و نقش مهمی در زندگی اجتماعی ما ایفا می‌کند. احساس همدلی این امکان را فراهم می‌سازد که دیگران را درک کنیم و وادارمان می‌کند برای تسکین درد و رنج دیگران اقدامی انجام دهیم.