ارزش و قدرت والدین در اعتباردهی به عواطف کودکان

ارزشمندی

آنچه کودکان بیش از همه از والدین خود نیاز دارند عشق نیست. اعتبار بخشیدن به عواطف کودکان، حس سالم ارزشمندی را در آنها تقویت می‌کند. به رسمیت شناختن عواطف کودکان یک جنبه‌ی ضروری برای پرورش رفاه عاطفی، تقویت انعطاف‌پذیری و ارتقای رشد سالم است. اهمیت اعتبار بخشیدن به عواطف کودکان در ایجاد یک محیط حمایتی نهفته است که در آن احساس می کنند درک شده، پذیرفته شده و ایمن هستند. همین موضوع پیچیدگی‌های چشم‌انداز عاطفی بچه‌ها را کمک می‌کنند. در ادامه‌ی این مقاله از سایت همراهتم از فواید اعتباربخشی به احساسات کودکان و ارجحیت داشتن آن نسبت به عشقی که نثارشان می‌کنیم، صحبت خواهیم کرد.

فواید اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان

کودکان هم مانند بزرگسالان، طیف وسیعی از احساسات را تجربه می‌کنند، از شادی و هیجان گرفته تا ناامیدی و غم. این احساسات بخش جدایی‌ناپذیر از سفر آنها به سوی درک خود و دنیای اطرافشان است. اعتبار بخشیدن به احساسات کودک شامل شناخت و پذیرش احساساتی می‌شود که آنها ابراز می‌کنند، بدون ابنکه قضاوت یا انکار شوند.

ایمنی عاطفی

یکی از مزایای  اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان، ایجاد یک پایه‌ی عاطفی ایمن است. هنگامی که کودکان بفهمند احساسات‌شان تایید و پذیرفته شده است، احساس امنیت عاطفی در آنها ایجاد می‌شود. این امنیت به عنوان یک دیوار دفاعی در برابر استرس و ناملایمات عمل کرده و کودکان را قادر می‌سازد تا به طور موثرتری با چالش‌های زندگی کنار بیایند و درواقع تاب‌آوری آنها در زندگی بیشتر شود. بزرگترها با اعتبار بخشیدن به احساسات آنها، به رشد انعطاف‌پذیری آنها کمک کرده تا در آینده خود را با مشکلات تطبیق دهند و در شکست‌ها عقب‌نشینی نکنند.

بیشتر بخوانید:   چند اختلال رایج در خواب کودکان: علل و درمان

ارزشمندی

به علاوه هنگامی که کودکان بدانند که احساسات آنها اهمیت دارد و جدی گرفته می‌شوند، این پیام را درونی به ایشان القا می‌شود  که یک فرد ارزشمند هستند. این موضوع باعث می‌شود آنها تصویری مثبت و قوی از خود در ذهن‌شان ایجاد کنند. کودکانی که چنین احساسی داشته باشند، بیشتر از همسن و سالان خود برای برقراری روابط مثبت با دیگران تلاش می‌کنند.

ارتقای ارتباط موثر

علاوه بر این، عمل اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان باعث ارتقای ارتباط موثر می‌شود. وقتی کودکان تشویق می‌شوند که احساسات خود را آشکارا بیان کنند، آنها یاد می‌گیرند که افکار و احساسات خود را بیان کنند. این توانایی آنها را برای برقراری ارتباط با دیگران، به اشتراک گذاشتن تجربیات آنها و جستجوی حمایت در صورت نیاز افزایش می‌دهد. مهارت‌های ارتباطی مؤثر برای ایجاد ارتباطات معنادار و هدایت تعاملات اجتماعی ضروری است، که هر دو جنبه‌های حیاتی رشد کودک هستند.

رشد همدلی و قدرت درک

رشد همدلی و قدرت درک

علاوه بر این، اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان به رشد همدلی و قدرت درک‌شان هم کمک می‌کند. هنگامی که ما بزرگترها احساسات کودک را تأیید می‌کنیم، رفتار همدلانه را به آنها می‌آموزیم. بچه‌ها با الگوبرداری از ما یاد می‌گیرند که احساسات دیگران را شناخته و درک کنند. بزرگسالانی که رشد شفقت و همدلی در آنها تقویت‌شده باشد، احتمالا عواطف‌شان در کودکی به خوبی درک شده است. این هوش عاطفی بچه‌ضامن موفقیت‌شان است. درواقع این الگودهی در درک عواطف، مهارت ارزشمندی است که نه تنها روابط بین فردی را تقویت کرده، بلکه اساس هماهنگی و همکاری اجتماعی را نیز قوی می‌کند.

بیشتر بخوانید:   چند راهکار برای کاهش اثر منفی طلاق بر فرزندان

رشد دلسوزی و همدلی در جامعه

با این حال، اهمیت اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان فراتر از رشد فردی آنها است. این مساله پیامدهای اجتماعی گسترده‌تری دارد. جامعه‌ای که برای احساسات جوان‌ترین اعضای خود ارزش قائل باشد و به آن احترام بگذارد، احتمالاً دلسوزتر و همدل‌تر خواهد شد. با آموزش به کودکان که احساسات آنها اهمیت دارد، به ایجاد نسلی در آینده کمک می‌کنیم که از نظر عاطفی باهوش ، با درک و قادر به ساختن دنیایی دلسوزتر و فراگیرتر خواهند بود.

کلام آخر

حرف دل بسیاری از بزرگسالانی که  احساسات ناخوشایندی درباره‌ی خود و زندگی‌شان دارند این است که می‌گویند: «با وجود اینکه والدین‌مان همیشه به ما ابراز احساسات می‌کردند، اما اگر به خوبی وقت می‌گذاشتند تا نشان دهند که ما را می‌شناسند، احساسات ما را جدی می‌گرفتند و به عواطف ما توجه می‌کردند می‌توانستند آینده‌ی بهتری را برای ما رقم بزنند.» بنابراین باید بگوییم اهمیت اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان قابل اغراق نیست. همین موضوع عنصر اساسی در پرورش رفاه عاطفی، تقویت انعطاف‌پذیری و ارتقای رشد سالم بچه‌ها  است. با شناخت و پذیرش عواطف کودکان، ما به ایجاد یک بنیان عاطفی ایمن در آنها ، افزایش احساس ارزشمندی، ترویج ارتباط موثر و پرورش همدلی‌شان کمک خواهیم کرد. در نهایت باید بدانیم اعتبار بخشیدن به احساسات کودکان مهم‌ترین سرمایه‌گذاری در هوش هیجانی جمعی جامعه است.