دلایل زیادی وجود دارند که ما را بیانگیزه میکنند. مهمترین آنها عدم اعتمادبهنفس، خجالتی بودن، باور نداشتن به تواناییهای خود، ترس از شکست، استرس بیش از حد، ناامیدی و خودخوریهای همیشگیست.
با این حال بیانگیزگی مشکل غیر قابل حلی نیست. با خودشناسی و کنار گذاشتن تنبلی، میتوانید احساس قدرت و نشاط را پیدا کنید. امروز، در این مطلب از بلاگ همراهتم با دلایل بیانگیزگی و راهحلهای این مشکل آشنا میشوید.
چرا بیانگیزه میشویم؟
جواب این سوال مشخص است. وقتی شما ندانید که دقیقا چه میخواهید، دچار بیانگیزگی میشوید. هدفها راه شما را روشن میکنند. وقتی شما رویاهای مبهمی داشته باشید، آنها را ننویسید یا با خودتان مرورشان نکنید؛ فراموششان خواهید کرد. تکرار و یادآوری هدفها بسیار مهماند. این تکرار باعث میشود به جزئیات هدف، دقت بیشتری کنید و با همین دقت بیشتر، مسیرهای جدیدی برای رسیدن به خواستههایتان پیدا میشود. زمانی که جزئیات مسئلهای را بررسی میکنید و به همهی سختیهایش توجه میکنید میتوانید مشکلات احتمالی را شناسایی کنید و در مواجهه با سختیها، تاب بیاورید و بیانگیزه نشوید.
شاید ناامید شده اید
حتما برای شما هم پیش آمده که با کوچکترین کار اشتباهی خودتان را سرزنش کنید و از جملههای منفی استفاده کنید. جملههایی مثل «چقدر نادانم!» علت ناامیدی شما همینجاست.
این کار اشتباه است. شما نباید خودتان را محکوم کنید. با سرزنش کردن خودتان، چیزی درست نمیشود. به جای برچسبهای منفی که به خودتان میزنید، مشکل را حل کنید. ببینید چه اشتباهی داشتهاید، آن را برطرف کنید. برچسب زدن به خود میتواند شما را از اهداف دیگرتان دور کنند. در این مواقع برعکس عمل کنید. به خودتان انرژی بدهید. پیگیر اهدافتان باشید. آنها را فراموش نکنید. به طور منظم حرکت کنید. وقتی با برنامه جلو بروید احساس رضایتمندی در شما تقویت میشود. برنامهریزی میتواند مسیر زندگی شما را عوض کند.
مثل یک برنده رفتار کنید
تا به حال به این فکر کردهاید که یک فرد باانگیزه، چهطور به نظر میرسد؟ چهطور مینشیند؟ چطور راه میرود؟ سرش را بالا میگیرد یا نه؟ ادای برندهها را دربیاورید. از آنها تقلید کنید. مثل آنها راه بروید. مثل آنها حرف بزنید.
سراغ اهداف بزرگ بروید
وقتی اهداف کوچکی داشته باشیم آنقدرها هم تلاش نمیکنیم. اما زمانی که اهدافمان بزرگ و بلندپروازانه باشد، احساس قدرت بیشتری داریم. به همین خاطر برای رسیدن به آنها تمام تلاشمان را میکنیم.
اهداف بزرگ، هیجانانگیزند. آنها تمام توان ما را به کار میگیرند تا بالاخره به آنها برسیم. راه رسیدن به هدفهای بزرگ قانون 0X است. وقتی شما یک هدف بزرگ را انتخاب میکنید تازه روی پلهی اول ایستادهاید. پلهی دوم این است که ده برابر مقداری که برای رسیدن به آن هدف انرژی لازم است، تلاش کنید. وقتی تلاش ده برابری داشته باشید، مطمئنا نتایج رضایتبخشی هم خواهید داشت.
شاید مضطرب هستید
آیا تا به حال شده بهقدری استرس داشته باشید که به طور کامل از هدفتان منصرف شوید؟ یکی از راهحلهای مقابلهی مغز با استرس رها کردن موضوع است. تا وقتیکه از شکست خوردن بترسید، ذهنتان سعی میکند شما را از هدفتان منصرف کند. اما خب میدانید که پا پس کشیدن، اشتباه است. روی کارتان تمرکز کنید و فراموش نکنید که چرا میخواستید این کار را انجام دهید. به جای اینکه برای رسیدن به چندین هدف تلاش کنید، روی هدف بزرگتان تمرکز کنید.
تنبلی میکنید
اگر فکر میکنید آدم تنبلی هستید طبق این الگو رفتار کنید: هرکاری را که میخواهید بعدا انجام دهید، همین حالا انجام دهید. تنها راه نجات شما از ناامیدی و تنبلی همین است. هرکاری را همان لحظه انجام دهید. چون کارهای تلنبار شده میتوانند شما را دلسرد کنند.
راه حل و درمان بی انگیزگی
دو روش برای درمان بیانگیزگی وجود دارد که روش اول بر اساس درمان شناختی رفتاری (CBT) و روش دوم مصاحبه انگیزشی (MI) است.
درمان شناختی-رفتاری
در روش درمانی شناختی-رفتاری، افکار و شخصیتتان بررسی میشود تا دیدگاهتان را تغییر دهند. این کار سطح انگیزه را بالا میبرد.
مصاحبه انگیزشی
در این روش درمانگر به شما کمک میکند تا آمادگی، توانایی و اعتماد به نفستان را ارزیابی کنید و خودتان را به چالش بکشید تا بتوانید از بیانگیزگی نجات پیدا کنید. درمان بیانگیزگی به روش MI کمی زمانبر است.
هفت راهکار برای بالا بردن انگیزه
۱. از رخت خواب بلند شوید
بلند شدن از رختخواب میتواند یک پیروزی بزرگ باشد. از جایتان بلند شوید و لبخند بزنید. چند جملهی انگیزشی پیدا کنید و آنها را یادداشت کنید و به آینهی اتاقتان بچسبانید. جملاتی مثل «بله، من میتوانم این کار را انجام دهم»، «هر سفر طولانی با اولین قدم شروع میشود» یا «هرگز تسلیم نشو!». مغز به راحتی میتواند این جملهها را باور کند. پس همیشه یک جملهی انگیزشی را در ذهن خود تکرار کنید.
۲. پیاده روی کنید
ورزش به بدن شما کمک میکند تا اندورفین، نورپینفرین، دوپامین و سروتونین ترشح کند. این هورمونها روحیهی شما را تقویت میکنند. تنها سی دقیقه در روز ورزش کردن، میتواند ناامیدی را درمان کند.
۳. خاک بازی کنید
با خاکبازی روحیهتان را بهتر کنید. خاک نوعی باکتری (Mycobacterium Vaccae) دارد که ترشح سروتونین را زیاد میکند. این هورمون ناامیدی را از بین میبرد و تاثیر مثبتی روی عملکرد مغز میگذارد. باکتریهای موجود در غذاهای تخمیر شده همچون ماست هم میتوانند در کاهش اضطراب، ناامیدی و افسردگی موثر باشند.
۴. کمتر منفی بافی کنید
مغز شما به راحتی فریب میخورد. پس برای درمان بیانگیزگیتان سراغ فکرهای مثبت بروید. مثلا در شبکههای خبری، دنبال خبرهای امیدوار کننده بگردید. با افراد منفیباف همکلام نشوید. مشکلات قدیمی را فراموش کنید. سعی کنید خوشبین باشید و خوشبینانه فکر کنید. مطالب مفید بخوانید و با مثبت اندیشها معاشرت کنید.
۵. به کارهای روزانه پایبند بمانید
انجام کارهای روزانه میتوانند احساس رضایتمندی را در شما تقویت کند. لیستی از کارهای روزانهی خود تهیه کنید و آنها را به دیوار بچسبانید. تمام کردن کارهای کوچک میتواند شما را امیدوار کند تا قدمهای بلندتر و جسورانهتری بردارید. به نتیجه رساندن همین کارهای کوچک شما را به انجام کارهای بزرگتر تشویق میکند.
۶. رفت و آمد کنید
با کسانی معاشرت کنید که به شما انگیزه میدهند. این افراد با انرژی مثبتی که به شما میدهند، ناامیدی را از شما دور میکنند.
۷. به اندازه کافی بخوابید
کمخوابی میتواند انرژی شما را کاهش دهد و خواب زیاد هم شما را کرخت میکند. پس به اندازه و مفید بخوابید و ساعت خوابتان را تنظیم کنید. تقریباً همهی مردم به هشت ساعت خواب در شبانهروز احتیاج دارند. پس برای خوابتان برنامهریزی کنید.
یادمان باشد که مهمترین نکته برای از بین بردن بیانگیزگی، داشتن عادتهای خوب و مثبت است. برای ایجاد عادتهای مثبت، توجه به چند نکته ضروری است: اول انگیزه، دوم پیگیری و تلاش، و سوم پاداش. انگیزهها دلایل کوچک و بزرگی هستند که رفتارهای ما را میسازند.
ما برای شروع هر کاری به انگیزه احتیاج داریم. لازم نیست همهی انگیزهها بزرگ باشند. انگیزههای کوچک هم میتوانند شما را از ناامیدی نجات بدهند. مثلاً هر روز صبح به بهانهی نوشیدن یک لیوان شیر گرم یا با تصور بوی قهوه، از رختخواب بیرون بیایید. همهی نتایجی که به دست میآورید میتوانند پاداشی برای تلاشها و زحمات شما باشند.
سادهترین و مؤثرترین راه برای ایجاد یک عادت جدید، نوشتن یک برنامه است. پس حتماً برنامههایتان را بنویسید و به آنها پایبند باشید.
اگر به حمایت و راهنمایی بیشتری در ایجاد عادتهای مثبت و مدیریت خواب نیاز دارید، میتوانید از مشاوره آنلاین بهرهمند شوید. این نوع مشاوره میتواند به شما کمک کند تا به اهدافتان دست پیدا کنید و به زندگی سالمتری برسید.
ارسال پاسخ