من همراهتم! مقالات خوب رو در همراهتم دنبال کنید.

7 عادت نوجوانان موفق

نوجوانان موفق

امروزه نوجوانان برای موفقیت در زندگی آینده خود علاوه بر تحصیلات باید فاکتورهای دیگری را نیز در نظر بگیرند. یکی از این موارد عادات است، نوجوانان موفق عاداتی دارند که در بسیار از موارد باهم مشترک است.

زندگی ما انسان‌ها در عادات پیدا و پنهان‌مان خلاصه شده‌است. عادات؛ این افعال تکراری ِما که گاهی خود از وجود برخی از آن‌ها بی‌خبریم. آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که ما عادات خوب، متوسط و بد داریم و می‌شود عاداتی برگزید تا زندگی ما را در مسیر موفقیت قرار دهد؟

نوجوانان موفق با شناخت عادت‌هایشان به آدم‌های خوشحال‌تر و موفق‌تری تبدیل شده‌اند. با این مقاله از سایت آکادمی هفت همراه باشید تا هفت عادت نوجوانان موفق را برای شما بگوییم.

عادت چیست؟
(عادت چیست؟)

عادت چیست؟

همه ما در طول روز کارهایی را انجام می‌دهیم که این کارها به صورت کاملا خودکار و تکراری انجام می‌شوند و ما هیچ آگاهی نسبت به آن‌ها نداریم. به این مجموعه اعمال عادت گفته می‌شود.

اگر بخواهیم عادت را به صورت ساده‌تری بیان کرد می‌توان آن را به عنوان شکلی از یادگیری یاد کرد. عادت نیازی به توجه آگاهانه ما ندارد و پاسخ خودکار ما به موقعیت‌های خاص است.

عادت فقط در اعمال ما وجود ندارد بلکه می‌تواند افکار ما را نیز دربرگیرد. همه ما در زندگی عادات خوب و بد زیادی داریم. اما دسته ای از عادات هستند که می‌توانند ما در مسیر موفقیت راهنمایی کنند و نوجوانان موفق از این عادات در زندگی روزمره خود استفاده می‌کنند.

برداشتت از زندگی را اصلاح کن

پیش از آن که به عادات نوجوانان موفق بپردازیم بهتر است به اصلاح برخی از برداشت‌های اشتباهمان از زندگی بپردازیم. در ادامه به این اشتباهات پرداخته ایم

  • سعی کنید دوستان‌تان را محور اصلی زندگی خود قرار ندهید. چون ممکن است در آینده هر کاری که قصد انجامش را دارید منوط به نظر و خوشایند آن‌ها کنید و این جلوی پیشرفت شما را خواهد گرفت.
  • آموزش و مدرسه رفتن نباید زندگی‌تان را تحت‌الشعاع قرار دهد. یادتان نرود که هدف از مدرسه، آموزش دیدن و یاد گرفتن بوده‌است.
  • والدین‌تان را دوست بدارید و مهرتان را از آن‌ها دریغ نکنید اما راضی نگه‌داشتن آنها را مبنای زندگی خویش قرار ندهید.
حساب بانکی احساسی
(حساب بانکی احساسی)

 حساب بانکی احساسی

برای آنکه بتوانید همانند نوجوانان موفق قدم در راه تغییر بگذارید ابتدا لازم است که اعتماد به نفس لازم برای تغییر را به دست آورید. احساسات ما درباره‌ی خودمان، بانک شخصی ما را تشکیل میدهند. 

به عنوان مثال وقتی اندیشه، گفتار و رفتارمان مثبت باشد، سپرده‌هایی به حساب‌مان واریز کرده‌ایم و اگر منفی باشد، از سپرده‌هایمان برداشت کرده‌ایم. اگر به صورت مصداقی‌تری بخواهیم نام ببریم چند نمونه از کارهایی که باعث پر شدن و یا خالی شدن حساب بانکی شخصی‌مان میشود را می‌توان به صورت زیر معرفی کرد:

اعمال و احساساتی که بانک احساساتی شما را تخلیه می‌کنند

  • به راحتی تسلیم فشارهای دوستان همسال خود می‌شوید.
  • احساس افسردگی یا خودکم‌بینی دارید.
  • بیش از اندازه نگرانید که دیگران در مورد شما چه فکر می‌کنند.
  • به موفقیت دیگران حسادت می‌کنید.

اعمال و احساساتی که بانک احساساتی شما را تخلیه می‌کنند

  • روی پای خود می‌ایستید و تسلیم فشار دوستان همسال نمی‌شوید
  • نگران مشهور شدن نیستید.
  • به خودتان اعتماد می‌کنید.
  • از موفقیت دیگران شاد می‌شوید.

خبر خوش این است که شما نیز با انجام دادن کارهایی می‌توانید حساب خالی‌تان را پر کنید. به عنوان مثال محبت ورزیدن به دوستان و خانواده. داشتن آرامش در کارها و صداقت در زندگی که جدا از پرکردن حساب شخصی‌تان، شما را به فردی قوی تبدیل می‌کند.

در ادامه به بررسی هفت عادت نوجوانان موفق پرداخته ایم.

عامل باشید

این عادت اولین عادت از عادات نوجوانان موفق است. در دنیا دو نوع آدم داریم. آدم‌های عامل و آدم‌های واکنش یا انفعالی. انسان‌های عامل افرادی هستند که مسئولیت زندگی‌شان را به عهده می‌گیرند و دیگری کسانی‌که دیگران را سرزنش می‌کنند.

عامل‌ها انتخاب می‌کنند که چه رفتاری را پیشه کنند، اما واکنشی‌ها منتظرند ببینند چه اتفاقی برایشان می‌افتد تا رفتاری از خود بروز دهند. آن‌ها معمولاً خود را قربانیان حوادث و جامعه و کارفرمایان خود می‌پندارند.

آن ها مدام در حال گله و شکایت هستند و هرگز به این نمی‌اندیشند که خود را مقصر در شکستی بدانند. برعکس، عامل‌ها می‌دانند همه چیز در کنترل آن‌ها نیست، پس شکایت و گله‌ای از دنیا ندارند و تنها بر قدرت و انتخاب‌های خود متکی هستند. نوجوانان موفق جزو دسته اول از این گروه هستند.

برخی از کارهایی که به شما کمک می‌کند تا بتوانید عامل بودن را برای خود به یک عادت تبدیل کنید عبارتند از صرف فعل توانستن و مکث کردن در امور. در مسائل پیرامون خود دقیق شوید تا دریابید روی کدام یک از کارها منتظر حرکت دیگران مانده‌اید و خود را از کنش باز داشته‌اید؛ من می‌توانم را بر روی آن کارها به اجرا درآورید و راه را بر خود هموار کنید. 

مکث کردن بر روی مسائل نیز قدرت زیادی به شما خواهد داد. با این کار می‌توانید از خود فاصله گرفته و به ندای وجدان درون خود گوش دهید و در نهایت با کمک ابزارهایی که در اختیار دارید، بهترین انتخاب را انجام دهید. این کاری است که افراد واکنشی به دلیل عجله در واکنش نشان‌دادن، هرگز یاد نگرفته‌اند.

به نتیجه کار خود توجه کنید

 نوجوانان موفق همیشه نتیجه اعمال خود را در نظر می‌گیرند. در نظر گرفتن هدف به این معنی است که اگر طبق عادت شماره 1 رانندگی اتومبیل زندگی خود را پذیرفته‌اید، حال باید نقشه و مقصدی نیز برای ادامه‌ی مسیر در نظر گرفته باشید.

 برای داشتن چنین نقشه‌ای پیشنهاد می‌شود نقشه‌ی ماموریتی برای خود تدارک ببینید. ابتدا نقاط قوت و استعدادهای قابل اتکای خود را شناسایی کنید و سپس برای ماموریت خود بیانیه‌ای بنویسید. می‌توانید از نقل قول‌های بزرگان استفاده کنید و یا از تراوشات ذهنی خود کمک بگیرید. 

بعد از تعیین بیانیه، هدف‌هایتان مشخص‌تر از قبل می‌شود و به شما امکان می‌دهد ماموریت خود را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید. در ادامه می‌تواند با پنج نکته برای هدف گذاری نوجوانان موفق آشنا شوید.

پنج نکته هدفگذاری برای نوجوانان موفق

  • برای اینکه در اواسط راه از ادامه مسیر نا امید نشوید، ابتدا هزینه‌ها را به درستی تعیین کنید.
  • هدف‌هایتان را مکتوب کنید. این کار ده برابر قدرت بیشتری برای رسیدن به هدف به شما می‌دهد.
  • تردید و دودلی را کنار بگذارید و دست به کار شوید.
  • از لحظات و مناسبت‌های خاصی برای شروع استفاده کنید. مثل: سالگرد تولد، فارغ‌التحصیلی و…
  • از تمام دوستان و اعضای خانواده و هر شخصی که می‌توانید کمک بگیرید تا طناب‌تان بلندتر باشد و و امکان موفقیت‌تان بیشتر شود.

 توجه به اولویت‌ها

نوجوانان موفق همیشه الویت بندی مشخصی برای خود دارند. در عادت شماره 2، موارد و موضوعات مهم زندگی‌تان را تشخیص دادید و حالا در عادت شماره 3 باید اولویت هرکدام را مشخص سازید. 

بله می‌توانیم هدف‌ها و نیات خوبی داشته باشیم، اما اولویت قائل شدن برای کارها موضوع ساده‌ای نیست، باید به آنچه مهم است جواب آری و به آنچه مهم نیست جواب نه بدهید.

مهم‌ترین کاری که برای تعیین اولویت‌های خود باید بکنید، تقسیم‌بندی کارهای پیش روی خود به چهار دسته هستند:

  • کارهای مهم و اضطراری(امتحان فردا، خراب شدن اتوموبیل)
  • کارهای مهم و غیراضطراری(ورزش، تهیه گزارش هفتگی)
  • کارهای کم‌اهمیت و اضطراری(تلفن‌های بی اهمیت، فشار دوستان همسال)
  • کارهای کم‌اهمیت و غیراضطراری(تماشای بیش از اندازه تلویزیون، پرسه زنی در فروشگاه‌ها)

چیزی که نباید فراموش کرد این است که نباید به بهانه‌ی کارهای اضطراری، کارهای مهم را به بعد موکول کرد. با خود فکر کنید که بیشتر زمان روزمره‌تان را در کدام یک از بخش‌ها می‌گذرانید. 

یک مثال زیبا برای اولویت‌بندی وجود دارد که اگر بخواهید سطلی را با چند سنگ بزرگ و کوچک پرکنید دو را پیش پایتان وجود دارد. اگر بخواهید ابتدا سنگ‌های کوچک را پر کنید، دیگر جایی برای سنگ‌های بزرگ باقی نمی‌ماند، اما اگر ابتدا سنگ‌های بزرگ را قرار دهید، می‌بینید که در لابلای آن‌ها به قدر کافی جا برای سنگ‌های ریز وجود خواهد داشت. این سنگ‌های بزرگ را به مثابه اولویت‌های مهم زندگی خود در نظر بگیرید.

یکی از مهم‌ترین مسائلی که شما در اجرای اولویت‌های مهم با آن دست و پنجه نرم می‌کنید، موانعی است که دوستان و خانواده بر سر راه شما قرار می‌دهند. از این رو گام نهادن در مسیر اولویت‌ها و هدف‌‌هایتان شجاعت بسیاری می‌خواهد تا بر اصول خود پافشاری کرده و به بیراهه نروید. یادتان باشد این دشوارترین عادتی است که خواهید آموخت.

تفکر برنده برنده
(تفکر برنده برنده)

 برنده ـ برنده بیندیشید

نوجونان موفق همیشه تفکر برنده برنده دارند. این نگرش به ما می‌گوید چگونه می‌توان در عین رقابت، با دیگران کنار آمد. شما می‌بایست تمام افراد را همچون دوستان صمیمی خود به حساب آورید. آیا در یک رابطه‌ی دوستانه برایتان مهم است که شما یا دوست‌تان برنده باشد؟ برای اینکه دقیقاً بدانیم روش برنده ـ برنده چیست، ابتدا به مدل‌های دیگری از انواع برد و باخت می‌اندازیم:

برنده ـ بازنده 

نگرشی که خواهان سهم‌خواهی هرچه بیشتر در کار و زندگی است. با غرور اداره می‌شود و دیگران را حد عمله‌ی خود، خوار می‌کند و بدون در نظر گرفتن منافع و زیان دیگران به راه خود ادامه می‌دهد. هیچ کدام از نوجوانان موفق از این روش استفاده نمی‌کنند.

بازنده ـ برنده

به این نگرش سندروم « فرش زیر پا » نیز می‌گویند. این ذهنیت به دلیل ضعف وجودی اشخاص، اجازه می‌دهد همه بتوانند از او سواستفاده کرده و او برای برهم‌نخوردن آرامش، کاری به نفع خود انجام ندهد. این روش هم موانه پیوشتن شما به گروه نوجوانان موفق خواهد شد.

بازنده ـ بازنده

این نگرش در واقع زمانی به وقوع می‌پیوندد که دو نفر با نگرش من برنده، تو بازنده با هم روبرو شوند و حتا اگر خود را در حال سقوط ببینند، دوست دارند دیگری نیز سقوط کند. جنگ‌ها مثل بارزی از این گونه نگرش است.

دو  راه برای رسیدن به نگرش برنده ـ برنده

  • رسیدن به امنیت خاطر و موفقیت شخصی
  • اجتناب از تومورهای دو قلوی رقابت و مقایسه

رقابت زمانی سالم است که شخص با خود رقابت کند و یا شرایطی را فراهم سازد که شما از توان و امکانات خود استفاده بیشتری بکنید. اما اگر رقابت سببی باشد تا شما ارزش خود را با آن اندازه بگیرید، این رقابت سالم و سازنده نیست.

نگرش برنده ـ برنده یک نگرش واگیردار است و به محض اینکه افراد مقابل، مدل رفتاری برنده ـ برنده را در اعمال شما ببینند، همچون مغناطیسی به سوی شما گرایش می‌یابند و احساس مثبتی از بودن در کنار شما پیدا می‌کنند. نگرش‌های برنده ـ بازنده و بازنده ـ برنده همیشه احساسی منفی در طرفین به وجود می‌آورند.

 ابتدا بفهمید، بعد بفهمانید

این عادت از دیگر عادات نوجوانان موفق است. معنی آن ساده است. ابتدا نظر دیگران را بدانید و بعد شما نیز اعلام نظر کنید. در واقع توجهی که شما به دیگران می‌کنید، بیش از دانش شما برای دیگران ارزشمند است.

 برای این کار ابتدا باید یاد بگیریم خوب گوش بدهیم. چیزی که به ظاهر ساده اما در واقع مشکل است و اغلب اشتباهاتی در گوش دادن داریم. یا حواس‌مان جای دیگری است و یا تظاهر به گوش دادن می‌کنیم. برخی اوقات روی برخی کلمات گوینده زوم می‌کنیم و از منظور اصلی کلام گوینده غافل  می‌شویم. 

در مواردی نیز دوست داریم گوینده حرف‌های مورد قبول ما را بگوید برای همین به سه طریق به آن واکنش نشان می‌دهیم:

قضاوت کردن

کسی که در ذهن خود در حال داوری و قضاوت دیگران است، مطمئناً نمی‌تواند به حرف‌های دیگران به درستی گوش دهد. آن‌ها مترصد فرصتی هستند که حرف خود را بزنند. نوجوانان موفق هیچوقت دیگران را قضاوت نمی‌کنند.

راهنمایی کردن

 برخی از بزرگ‌ترها به جای اینکه به صحبت‌های کوچک‌ترها گوش دهند، بلافاصله شروع به پند و نصیحت می‌کنند و با «وقتی به سن تو بودم» جواب گوینده را می‌دهند.

کاوش کردن

این نوع گوش دادن به این صورت ادامه می‌یابد که بلافاصله شروع به پرسیدن سوالاتی می‌کنیم که گوینده آمادگی بیان آن‌ها را ندارد و نوعی جاسوسی در حریم او به شمار می‌آید. کاری که معمولاً مادرها در مقابل بچه‌هایشان انجام می‌دهند.

برای خوب گوش دادن، سعی کنید با تمام وجود گوش دهید و از طرفی خود را به جای آن‌ها تصور کنید. آیا دوست دارید در حین صحبت‌های شما واکنش آن‌ها به شما چگونه باشد؟ 

پس همان راه را برای گوش دادن به آن‌ها نیز به کار گیرید. کسی که خوب گوش می‌دهد، همچون آینه‌ای برای طرف مقابلش می‌شود، به نحوی که حتی در دلش کلمات و احساسات او را با خود تکرار می‌کند. نوجوانان موفق همیشه شنوندگان خوبی هستند.

قابلیت کار گروهی
(قابلیت کار گروهی)

 هم‌کوشی

هم‌کوشی به شرایطی گفته می‌شود که نتیجه‌ی یک همکاری یک گروه، به جای تلاش انفرادی آن گروه به راه‌حل‌های بهتری ختم شود. در واقع در اینجا حرف و راهکار من یا شما مطرح نیست، بلکه راهکار مطلوب مورد نظر است. 

مهم‌ترین چیزی که می‌تواند به هم‌کوشی بیشتر در ما بینجامد، استقبال از تفاوت‌هاست. ما بایستی یاد بگیریم که از تفاوت‌ها اجتناب نکنیم، آن‌ها را تحمل نکنیم و بلکه از آن‌ها استقبال کنیم. 

این به معنی پذیرفتن هر نوع دیدگاهی نیست بلکه فرایندی است که در آن بهترین دیدگاه‌ها خود را بروز می‌دهند. معمولاً جهل، تعصب و قرارگیری در گروه‌های بسته ما را از دیدگا‌ه‌های نو برحذر می‌دارد و نیاز به هم‌کوشی را از بین می‌برد.

یک تیم خوب معمولا از چندین عضو مختلف تشکیل می‌شود که در عین تفاوت، می‌توانند در به سرانجام رساندن کارها مطلوب واقع شوند. این اعضا را اینچنین بر می‌شماریم:

  • آهسته‌روها: مطمئن و آرام به کار می‌چسبند تا آن را تمام کنند.
  • پیروها: از مدیران حمایت می‌کنند و پیروی می‌کنند.
  • نوآورها: افراد خلاقی که راه‌های نو پیش پا می‌گذارند.
  • هماهنگ کنندگان: به وحدت و انسجام گروه توجه دارند و شرایط هم‌کوشی را فراهم می‌کنند.
  • نمایشی‌ها: کارکردن با آن‌ها لذت‌بخش  و در مواقعی دشوار است. اما به هر صورت آن‌ها نیز در موفقیت تیمی نقش موثری دارند.

اینها همانند نوازندگان سازهای مختلف در یک ارکستر موسیقی هستند. سازهای هر یک به تنهایی اثر بزرگی بر جا نمی‌گذارد اما در ترکیب همدیگر به یک موسیقی زیبا تبدیل می‌شود. نوجوانان موفق همیشه روحیه کارگروهی بالایی دارند.

اره را تیز کنید(نونوار شوید)

برای ایستادگی و آمادگی در برابر مشکلات و اتفاقات نو در زندگی، می‌بایست خود را از طریق چهار بعد جسمانی، ذهنی، احساسی و معنوی تقویت کنید. البته ایجاد تعادل میان این چهار بعد نیز مهم‌تر از هر کاری است. 

به عنوان مثال برخی ساعت‌هایی متمادی از وقت‌شان را صرف ورزش و بدنسازی می‌کنند و از لحاظ ذهنی و احساسی چیزی بر ارزش‌های خود نمی‌افزایند. مطالعه و خواندن کتاب یکی از بهترین روش‌های تقویت ذهن به حساب می‌آید. 

برخی تصور می‌کنند مطالعه را فقط در دوران مدرسه و دانشگاه باید جست اما لازم است بدانید که مدارس منبع کوچکی از دانش و اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهد. پس اگر می‌خواهید جزو گروه نوجوانان موفق باشید این عادت مهم یادگیری و تیزکردن اره را همیشه و در همه حال ادامه بدهید.

عادات موفقیت
(عادات موفقیت)

 سخن آخر

نوجوانی دوران سرنوشت‌سازی در زندگی هر انسانی است. تحصیلات، دوستان مناسب و هدف‌گذاری برای آینده در این دوره از زندگی اتفاق می‌افتند. نوجوانان موفق به این دوره از زندگی خود توجه ویژه‌ای دارند.

پس اگر عاداتی منفی و ناکارآمد داشته باشیم، تا سال‌های زیادی قربانی آن عادات می‌شویم و مسیر آرزوها و خواسته‌های خود را گم می‌کنیم. شون کاوی در این کتاب به این قشر بهترین عاداتی که یک نوجوان موفق می‌تواند کسب کند تا سررشته‌ی موفقیت‌ها را در دست بگیرد، به او می‌آموزد.

پس اگر شما هم تمایل دارید تا جزو گروه نوجوانان موفق باشید عادات ذکر شده در این مطلب را در زندگی خود بکار ببرید. ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.

منبع: 7 عادت نوجوانان موفق نوشته شون کاوی