نقشهی ذهنی چیست؟
نقشههای ذهنی نوعی یادداشتبرداری مصور است که در مرکز آن ایده یا معضل شما قرار دارد و به وسیلهی شاخههایی که از آن منشعب میشود، گسترده میشود. از هرکدام از این شاخههای اصلی، شاخههای فرعیتری جدا میگردد و به همین شیوه مجموعهای برداری تشکیل میشود که میتوان با رنگبندیهای جذابی آن را چشمنوازتر کرد. این نقشه، راهنمای مسیری است که پیش روی شما گسترده است و عمقی بسیار فراتر از فهرست سادهی نظرات یادداشتشدهی شما را دارد. شما میتوانید در هر کاری با استفاده از نقشههای ذهنی به چشمانداز ویژهای اشراف پیدا کنید و از این راه، تمام امکانات و موانع موجود پیش پای خود را به راحتی پیدا کنید. با این کار نه تنها به سازماندهی خودتان و افکارتان میپردازید، بلکه به خاطر سپردن مواردی را که لازم است بدانید، آسانتر میکند. این کار در نهایت به تقویت حافظهی شما میانجامد.
از نقشههای ذهنی برای استخدام در یک شرکت و یا حل یک بحران بینالمللی میتوانید استفاده کنید. به عنوان مثال بعد از حادثهی 11 سپتامبر و فروریختن برجهای تجارت جهانی، شرکت کان ادیسون که تامین کنندهی برق و گاز شهر نیویورک بود، یک نقشهی ذهنی بزرگ که بر روی یک مانیتور عریض به نمایش درآمده بود، ایجاد کرد که شامل شبکهای از تمام اطلاعات و اسناد مهم و کلیدی بود. آنها توانستند به کمک این نقشه همهی مشکلات و راهحلهای لازم را طراحی کنند و بر مشکل غلبه کنند. در واقع نقشهی ذهنی به ما میآموزد که با فاصله گرفتن از مشکل و نگرش جامع به آن، اقدامات قابل قبولتری داشته باشیم.
ساخت نقشههای ذهنی
نقشههای ذهنی را میتوان برای کارهای روزمره در خانه و محل کار به کا برد.در هر زمینهای که شما دچار اضطراب و نگرانی میکند و یا برای برنامهریزی یک سفر تفریحی. این نوعی نگرش به پیشآمدهاست. نقشههای ذهنی مربوط به برخی از مسائل را به عنوان مثال مرور میکنیم:
*نقشهذهنی جهت استخدام در یک شرکت
-
خودتان را به صورت تصویر اصلی بکشید.
-
از شاخههای تککلمهای با ویژگیهای کلیدی که با خود به آن شغل میآورید، استفاده کنید.
-
هر یک از این ویژگیها را در شاخههای فرعی به صورت عمیقتر بررسی کنید.
-
برای برجسته تر کردن قسمتهای خاص، از تصاویر و رنگها استفاده کنید.
*نقشه ذهنی برای مشتریان مورد نظر خود
-
طرحی از مشتری مورد نظر خود را در مرکز نقشهی ذهنی خود ترسیم کنید. به آنها چنان فکر کنید که انگار میشناسیدشان. مثل شخصیت یک فیلم.
-
شاخههای اصلی را از تصویر اصلی جدا کنید و اطلاعات روشنی از جنسیت، وضعیت مالی، سبک زندگی، برتریها و ارزشها، سن و علایق خواهد بود.
-
در شاخههای فرعی به جزییات بیشتری بپردازید. به عنوان مثال در زیر وضعیت مالی به حقوق او اشاره کنید و در شاخه های فرعیتر به جزییات خرج کردن ان بپردازید.
-
نقشه ذهنی خود را با همکارانتان در میان بگذارید تا بتوانید با تغییراتی به مطلوبترین حالت آن را ارتقا دهید.
*نقشه ذهنی جهت رقابت در بازار
-
بعد از تحقیق و شناخت دقیق شرکت رقیب، آن را در مرکز نقشهی خود قرار دهید.
-
روی شاخههای اصلی خود، نحوهی مدیریت آن شرکت، کارکنان، مشتریان و محل شرکت را ضمیمه کنید. همینطور باید نقاط ضعف و قوت آن را در شاخههای فرعی اضافه کنید.
-
بر روی شاخههای فرعی و زیرشاخهها به جزییات بیشتر بپردازید. این کار نهتنها ایدهی شفافتری از رقابت را ارائه میدهد بلکه به شما کمک میکند با نگرشی جدید به حرفه و تجارت خود بنگرید.
ارسال پاسخ