من همراهتم! مقالات خوب رو در همراهتم دنبال کنید.

ایست! ورود تصمیم گیری اکیدا ممنوع!!

ایست!!!، ورود تصمیم گیری اکیدا ممنوع!!!!!

نویسنده : حانیه فتاحی

 

شناسایی زمان های نامناسب برای  تصمیم گیری:

مطمئناً پیش آمده که تصمیمی گرفتید اما بعداز مدتی خودتان  پشیمان شدید و با خود گفتید واقعا این تصمیم را من گرفتم ؟چرا چنین  فکری کردم؟

اما دیگر دیر شده ممکن است ضرر مالی کلانی بدهید یا مشکلی در روند کارتان پیش بیاید.

زمانی که یک ضرر مالی  به شما وارد می شود و یا وقتی که از دست کسی ناراحت هستید و یا زمانی که احساس سرخوردگی می کنید احساسات تان به شما اجازه نمی دهند که یک تصمیم منطقی و درست داشته باشید. بهترین تصمیمات زمانی حاصل می شوند که شما یک تعادل درست بین احساسات و منطقتان پیدا کرده باشید. در ادامه به عواملی که باعث تصمیم گیری غلط می شود می پردازیم.

 

1.وجود هیجان افراطی

 

زمانی که هیجان زده هستید و یا بیش از حد احساس خوشحالی می کنید ریسک پذیری شما به حد افراطی بالا رفته و دیگر خطرات احتمالی را در نظر نمی گیرید. هیجانات شما را سرحال و امیدوار می کنند اما همین عوامل می توانند شما را از یک تصمیم گیری عاقلانه دور کنند.هنگام تصمیم‌گیری لازم است که اجازه ندهید هیجاناتتان فرمان کنترل شما را به دست بگیرند، بلکه باید بتوانید با استفاده از واقعیت‌های پیش رو نسبت به تصمیم‌گیری اقدام کنید. به این منظور تلاش کنید تا تمام گزینه‌های پیش رو در تصمیم‌گیری‌تان را در نظر بیاورید و ببینید انتخاب هرکدام از آن‌ها چه تفاوتی در زندگی شما ایجاد می‌کند و جنبه‌های منفی کدام یک از گزینه‌ها بیشتر امکان دارد که شما را درگیر خود کند.برای آن‌که بتوانید از تصمیم‌های احساسی بپرهیزید لازم است که علائم هیجاناتتان را بشناسید و به موقع آن‌ها را در خود تشخیص دهید. هر هیجان با علائم جسمانی و شناختی مربوط به خود همراه است و می‌تواند در هر فردی با دیگری متفاوت باشد. برای مثال ممکن است خشم با احساس انرژی در دستان، گر گرفتن، احساس گرما و تنش در بدن همراه باشد. شناخت این علائم و تشخیص به موقع آن‌ها به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید برای مدیریت آن‌ها اقدام کنید و در نتیجه در حالت‌های هیجانی چه مثبت و چه منفی اقدام به تصمیم‌گیری نکنید.

 2.اضطراب بیش از حد در خصوص یک موضوع خاص

 

اگر شما نگران یک موضوع خاص باشید و این نگرانی از حد خود فراتر برود ممکن است در تصمیم گیری شما اثر سو بگذارد. اگر نگران سلامت دیگران هستید و یا اینکه در خصوص نتیجه ی یک کار مدام اضطراب دارید ممکن است تصمیم گیری های دیگر شما تحت تاثیر قرار گرفته و نتوانید تصمیمات درستی داشته باشید.

به پژوهشی که در این مورد شده دقت کنید:

دانشگاه هاروارد با ۸۴ مدیرعامل و سایر مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ مصاحبه کرد. آن‌ها برخی از سخت‌ترین تصمیماتی را که در نقش‌هایشان با آن‌ها روبرو شده بودند، توصیف کردند. به‌طورکلی ۱۷۴ داده در مورد تصمیمات بزرگی مانند موارد مربوط به خرید، راه‌اندازی محصولات جدید، ورود به بازارهای جدید خارجی و بازآرایی استراتژی و ساختار شرکت‌هاجمع‌آوری شد. سپس با تحلیل محتوا سعی بر این شد تا ارزیابی شود که نگرش و ادبیات مدیران بیشتر بر فرصت‌ها متمرکز است یا تهدیدها. سپس با افرادی که آن‌ها را بهتر می‌شناختند مثل همسر، دوستان، خانواده نزدیک و یا همکاران (مدیر ارشد مالی، مشاوران عمومی و غیره) برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد زندگی شخصی آن‌ها و چگونه اتخاذ تصمیمات سخت مصاحبه شد. درنهایت این داده‌ها را با اطلاعات بایگانی شده در مورد مشاغل، رقبا و صنایع آن‌ها ترکیب کردند. سرانجام با پیگیری از کارکنان سطوح پایین این سازمان‌ها سعی شد تا میزان اضطراب آن‌ها را در مقایسه با مدیران ارشد سازمان مقایسه کنند.

 

این مطالعه ثابت کرد که رهبرانی با سطح اضطراب بالا نسبت به مدیرانی با استرس پایین‌تر ریسک‌های استراتژیک کمتری را می‌پذیرند. ضررهای احتمالی اضطراب شغلی علیرغم مزیت‌هایش، جذابیت فرصت‌های بزرگ استراتژیک را برای شرکت کاهش می‌دهد.

 

البته این اضطراب لزوماً چیز بدی نیست، زیرا پذیرش بیش‌ازحد خطرات می‌تواند شرکت‌ها را به سمت ویرانی سوق دهد اما ریسک‌های حساب‌شده و هوشمندانه هم برای رشد شرکت‌ها مهم هستند. نتایج این تحقیق نشان داد که اضطراب مدیران ممکن است باعث تمرکز بالا بر تهدیدهای موجود شود و لذا فرصت‌های استراتژیکی که می‌تواند موجب رشد صعودی کسب‌وکار شوند را کمرنگ کند.

 

 

 3-احساس غم و اندوه

 

تحقیقات نشان می دهد بسیاری از افراد زمانی که ناراحتند یا احساس غم و اندوه می کنند دیگر تمایلی به رسیدن به اهداف شان و موفقیت هایی که منتظرش بودند ندارند. به علاوه آن ها چیزهای کمتری برای خود می خواهند. برای مثال در یکی از تحقیقات مرتبط دانشمندان از یک گروه خواستند که وسایل خود را به فروش بگذارند. آن هایی که احساس ناراحتی می کردند قیمت پایین تری برای وسایل شان گذاشتند و به نوعی امید کمتری به فروش آن ها داشتند. انتظارات پایین باعث می شود که دیگر نتوانید تمام پتانسیل تان را برای رسیدن به اهداف تان به کار بگیرید.

 

 4-خشم و خجالت می توانند باعث عجله در تصمیم گیری باشند.

 

احساسات شدید می توانند باعث شوند که تصمیمات عجولانه تری بگیرید. احساس خشم یا خجالت یا احساساتی مانند ترس از خطر یا نگرانی های شدید می تواند باعث شود انتخاب های غلطی داشته باشید و نتوانید روی شرایط درست تمرکز کنید. شما زمانی که به شدت در احساسات خود غرق هستید نمی توانید از مهارت های تصمیم گیری خود به درستی استفاده کنید. بهتر است صبر کنید تا این احساسات فرو بشینند و سپس یک تصمیم درست داشته باشید.

عصبانیت توانایی ما را در تفکر درباره هر چیزی از ما خواهد گرفت. در این زمان ما فقط می توانیم روی عصبانیت، آنچه که برای ما اتفاق افتاده است و آنچه که در زندگی ما رخ داده است، تمرکز کنیم. ما قادر به فکر کردن درباره هر چیز دیگری که به خشم ما مربوط نباشد نیستیم و این مسئله توانایی ما را برای هر نوع تصمیمی از بین می برد. علاوه بر عصبانیت ، ترس بیشترین انرژی از مغز ما را نیز مصرف می کند. و هنگامی که مغز ما در حالت عاطفی منفی از انرژی استفاده می کند ، دیگر به عملکردهای شناختی توجه نمی کند. بنابراین ، اگر بتوانید احساسات خود را کنترل کنید ، می توانید تصمیمات بهتری بگیرید. ضمن آن که در زمان عصبانیت انرژی زیادی از دست می دهید . بدن در حالت عصبانی بودن از بیش از ۳۷ عضله استفاده می کند که تنش زا و سفت می شوند. به نوبه خود ، بدن در لبخند زدن تنها از هفت عضله استفاده می کند. بنابراین ، وقتی مجبوریم از عضلات بیشتری استفاده کنیم ، بیشترین انرژی خود را برای انجام این کار صرف می کنیم.

 

بنابراین به یاد داشته باشید که زندگی در شرایط افراطی عاطفی برای ذهن ما خوب نیست. باید یک حالت میانه پیدا کنیم که به ما اجازه دهد بدون اینکه به افراط و تفریط برویم ، این احساسات را مدیریت کنیم. اگر به دلایلی در یک فشار عاطفی گیر کرده ایم ، باید تمام تلاش خود را بکنیم تا مسیر درست را انتخاب کنیم و به یاد بیاوریم: وقتی عصبانی هستید تصمیم گیری نکنید و وقتی عصبانی هستید قولی به هیچ کس ندهید.

 

 خود را کنترل کنید.

 

 5-خستگی وبی خوابی

 

كم خوابي، مي تواند به تصميمي گيري هاي فاجعه آميز منجر شود. فاجعه اتمی ای که در ایالت پنسیوانیای آمریکا روی ددد در شیفت شب به وقوع پیوست بعضی از مدیران پروژه چلنجر که در آخرین لحظات تصمیم به پرتاب آن گرفتند و فاجعه بزرگ سقوط چلنجررا رقم زدند.در زمان اتخاذ این تصمیم بیش از ۷۲ ساعت بی خوابی داشتند.

همچنین تحقیقات نشان میدهد یک چهارم تصادفات بزرگراه ها به دلیل بی خوابی رانندگان است.

دکتردیوید دیننگز ،رییس دپارتمان خواب و مسئول آزمایشگاه خواب آلودگی پنسیلوانیا میگوید:هیچگاه تصمیم گیری های مهم خود را به هنگام خواب آلودگی نگیرید که خودکشی محض است.

میزان توانایی شما در هنگام خواب آلودگی برای تصمیم گیری تابع ویژگی های فیزیولوژیک بدن شما است.

خلاصه سخن آن که در هنگام خواب آلودگی به هیچ عنوان تصمیم گیری نکنید.

 

6.تعادل احساس و منطق

 

احساسات ، خود نقش مهمی در تصمیم گیری شما دارند. اضطراب می تواند باعث شود از بی گدار به آب زدن اجتناب کنید و خوشحالی می تواند انرژی شما را برای گرفتن تصمیمات بهتر بالا ببرد. اما از طرفی ایجاد تعادل بین منطق و احساستان  شما را در تصمیم گیری مناسب کمک می کند. گاهی باید به مغز و قلب تان اجازه دهید که به خوبی با هم کنار بیایند و سپس بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.