کارآفرینان در یک کشور، موتور حرکت توسعۀ اقتصادی و عامل اصلی ایجاد خلاقیت و نوآوری هستند، گرچه انگیزه فعالیتهای آنان نفع شخصی است، ولی ایجاد فضای مناسب توسط دولت، سرمایهگذاران، موسسات اقتصادی و بانکها برای کارآفرین در کشور منافع ملی عظیمی به دنبال دارد.
«کارآفرینی سه فایده مهم دارد. نخست باعث ثروت و رفاه برای جامعه میشود، دوم باعث نوآوری رادیکال یعنی نوآوریهای تاثیرگذار در عرصه اقتصادی و اجتماعی است و سوم باعث اشتغال مفید و مولد پایدار میشود.»
اصول کارآفرینی و ویژگیهای کارآفرینان
مفاهیم و تعاریف کارآفرینی
واژه کارافرینی از کلمه فرانسوی Entreprende به معنای متعهد شدن نشأت گرفته و در زبان انگلیسی معادل Entrepreneurship میباشد و فرهنگ وبستر کارآفرین را کسی معرفی میکند که متعهد میشود مخاطرههای یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل کند.
دیدگاهها و تعاریف مختلفی در رابطه با کارآفرینی مطرح شده است اما تعریفی که رابرت هیسریچ (Robert D. Hisrich) ارائه داده مورد توجه اکثر صاحبنظران است:
کارآفرینی عبارت است از فرآیند خلق چیزی با ارزش و متفاوت، از طریق اختصاص زمان و تلاش کافی، همراه با ریسک مالی، روانی و اجتماعی، همچنین دریافت پاداشهای مالی و رضایت شخص از نتایج حاصله.
سیر توسعه کارآفرینی
بطور کلی سیر تاریخی کارآفرینی را به پنج دوره تقسیم کردهاند:
-
دوره اول: قرون 15 و 16 میلادی که در آن احداث پروژههای بزرگ مثل کلیسا و تاسیسات نظامی و حکومتی به برخی افراد و پیمانکاران واگذار میگردید.
-
دوره دوم: قرن 17 میلادی که همزمان با شروع انقلاب صنعتی در اروپا بود و مخاطرهپذیری به کارآفرینی اضافه گردید.
-
دوره سوم: قرن 18 و 19 میلادی، در این دوره سرمایهگذار وارد عرصه کارآفرینی میشود و همچنین کارآفرین از وام برای تامین هزینههاش استفاده میکند.
-
دوره چهارم: به میانههای قرن بیستم اطلاق میشود که مفاهیم نوآوری و ایجاد نظام توزیع به کارآفرینی اضافه میگردد.
-
دوره پنجم: از اواخر دهه 1970 میلادی تا کنون را در بر میگیرد. آموزشهای کارآفرینی در میان مردم رونق میگیرد و دولت ها با حمایت از کسب و کارهای کوچک میپردازند.
اهمیت و ضرورت کارآفرینی
طبق آمارهای جهانی، بیش از نود درصد از جهشهای رادیکالی که میتوان از آن به انقلاب تکنولوژی تعبیر کرد، در گرو وجود شرکتهای کوچک و متوسط میباشد و این امر میسر نمیشود مگر اینکه خلق و رشد فعالیت کارآفرینانه با آموزش و حمایت دولت همراه باشد. با این کار دیگر فارغالتحصیلان دانشگاهی به جای جستجوی کار استخدامی، به دنبال تاسیس شرکت یا واحدهای اقتصادی برای خود و دیگران خواهند بود.
نقشها و وظایف کارآفرینان
هشت وظیفه اصلی کارافرینان به شرح زیر است:
-
از موقعیتهای محیط آگاه میشود
-
برای استفاده از این موقعیتها خود را به خطر میاندازد
-
برای کار سرمایهگذاری میکند
-
نوآوریها را معرفی میکند
-
کار و تولید را نظم میبخشد
-
تصمیم می گیرد
-
برای آینده برنامهریزی میکند
-
محصولات خود را با سود میفروشد
1دیدگاه