از دوران ماقبل تاریخ که انسان های اولیه برای هنرهایی که انجام میدادند به نقاشی روی غارها مشغول بودند تا به امروز که انسان برای معرفی کارها ومحصولات خود از بیلبورد بر در و دیوار شهر ویا پست های اینستاگرامی استفاده میکند میتوان ردپای تبلیغات را مشاهده کرد فقط با گذرزمان که علم و دانش پیشرفت کرده تبلیغات نیز شکل مدرن تری به خود گرفته.
اگر تبلیغات روی دیوارها را نقطهی آغاز جدی تبلیغات بگیریم، همان طورکه بهاتیا در کتاب خود توضیح میدهد که از چهارهزار سال قبل از میلاد مسیح هم، روی سنگهای بزرگ و صخرههای هندی، نمونههای پیامهای تبلیغاتی مشاهده شده است.
وینستون فلنچر در کتاب خود تبلیغات را این چنین تعریف میکند:
تبلیغات،یکی از شیوه های ارتباط با مشتریان بالقوه و بالفعل در بازاریابی است.
در گذشته، تبلیغات، به عنوان تنها راه ارتباط با مشتری و ارسال پیام به او تلقی میشد.
اما امروز دانش بازاریابی به ما آموخته است که هر محصول یا خدمت یا برند، به شکلهای مختلف با مخاطب و مشتریان بالقوه و مشتریان بالفعل خود رابطه برقرار میکند.
ارائه تعریفی دیگر:
وبسایت Businessdictionary.com، تبلیغات را این گونه تعریف کردهاست:
هرگونه حرفه یا فعالیت و اقدامی که به وسیله تولید اطلاعات، سعی در افزایش فروش یک کالا یا محصول کنیم.
بسته بندی هم یکی از شکلهای ارتباط با مخاطب است و ما از طریق آن، پیامهای زیادی به مخاطبان خود میدهیم.
حتی میزان تخفیف دادن و تعداد و نحوهی برگزاری حراجها یا برنامههای دورهای فروش شکلی از ارتباط با مخاطب هستند.
کاتالوگهای شرکت ما، شکلی از ارتباط در بازاریابی هستند و پیامهای متعددی را به مخاطب و مشتریان ما ارسال میکنند.
محل فروشگاههای ما، پوشش همکاران ما و دهها مورد دیگر را میتوان مثال زد که همگی، شیوههایی از ارسال پیام برای مشتریان هستند.
جدای از همهی این موارد، ظهور انواع رسانههای نوین از جمله شبکههای اجتماعی و همچنین شکل گیری نگاه استراتژیک به حوزهی بازاریابی و برندسازی، باعث شده است که ارتباط با مشتریان به صورت ساده و یک سویه باقی نمانده و به فرایندی پیچیده و زنده و تعاملی از طریق کانالهای ارتباطی متعدد تبدیل شود.
شش پرسش مهم از خودتان
همیشه یادتان باشد که قبل از هر اقدام وعملی در تبلیغات باید این ۶ پرسش مهم را از خودتان بپرسید و بر اساس جوابهای آن برای تبلیغاتتان برنامه بریزید.
این شش پرسش به عنوان مدل ۶W، یکی از رایجترین و معروف ترین متدها در برنامهریزی اولیه برای تبلیغات است:
مخاطب من چه کسی ست؟ (Who)
مخاطب من کجاست؟ (Where)
چه پیامی را باید به او انتقال دهم؟ (What)
چرا باید این پیام را به او انتقال بدهم؟ (Why)
از طریق کدام رسانه باید به او پیام بدهم؟ (Which)
چه وقت باید با او ارتباط برقرار کنم؟ (When)
بخشهای تبلیغاتی:
تبلیغات به سه بخش تقسیم می شود:
تبلیغ کننده: سازمان تجارت یا هر فرد دیگری که مایل به تبلیغ محصولات، خدمات یا ایده های خود است.
نمایندگی مجاز ( Ad ): یک شرکت مبتنی بر خدمات که ایدههای جدید خلق میکند و یک تبلیغ جذاب و معنیدار ایجاد میکند.
رسانه: یک پلتفرم ارتباطی که رسانه اساسی و موثر را برای تبلیغات پیشنهاد میدهد.
اهداف تبلیغات
۱- معرفی محصول جدید به بازار
تبلیغ نقش مهمی در معرفی محصول جدید در بازار بازی می کند. در حقیقت تبلیغات مشتریان را به خرید ترغیب می کند.
۲- گسترش بازار
تبلیغ، به تولیدکنندگان این امکان را می دهد تا بازارشان را گسترش دهند. همچنین تبلیغ کردن باعث کشف بازارهای جدید برای محصولات می شود و حفظ بازارهای موجود را نیز ممکن می سازد. از سوی دیگر تبلیغات نقش مهمی در ایجاد ارتباط میان محصولات تولید کنندگان با مشتریانی دارد که با آنها از لحاظ بعد مکان بسیار فاصله دارند.
۳- افزایش فروش
تبلیغ علمی، امکان افزایش فروش انبوه کالاها را افزایش داده و بر میزان فروش تاثیر مثبت دارد. به عبارت دیگر با هزینه کردن در بخش تبلیغات میزان فروش افزایش می یابد و فروش سهل تر می گردد.
۴- مقابله با رقبا
تبلیغ موثر ، ابزار بسیار سودمندی برای مواجهه با فشار رقبا در بازار است. در حقیقت تبلیغات ادامه دار و با برنامه، یکی از راه های موثر برای حفظ محصولات در مقابل چنگال رقباست.
۵- آموزش مصرف کنندگان
تبلیغات در ذات خود آموزش و پویایی را بهمراه دارد و باعث آشنایی مشتریان با محصولات جدید و تنوع کاربردشان می گردد. همچنین زمینه آموزش آنها را راجع به کاربری های جدید محصولات موجود فراهم میشود.
۶- آگاهی از برند
یکی از کارکردهای اصلی و اهداف تبلیغات تجاری ، آشناسازی مخاطبان با یک کالا یا یک خدمت جدید است. در حقیقت برای افزایش آگاهی برند یا Brand Awareness تبلغات یک ابزار ارتباطی موثر است.
۷- انتقال فرهنگ یک سازمان به مصرف کننده
دیوید اگلیوی فقید معتقد است یکی از اهداف تبلیغات و شاید تنها مسیر ارتباطی برای انتقال فرهنگ یک سازمان به خریداران، تبلیغات تجاری است در حقیقت، سازمانها برای انتقال فرهنگ سازمان خود از تبلیغات تجاری استفاده می کنند. نوع پیام و نحوه ساخت تبلیغات به صورت مستقیم و غیرمستقیم فرهنگ یک کمپانی را به مخاطبانش القا می کند.
۸- ایجاد تمایز
یکی بدیهی ترین اهداف تبلیغات ایجاد تمایز میان محصولاتی است که تبلیغات می شوند و محصولاتی که به بدون حمایت تبلیغات وارد بازار می شوند. چه دوست داشته باشیم و چه دوست نداشته باشیم، نگاه مشتریان در هنگام خرید به محصولاتی تبلیغات شده اند متفاوت است. به ویژه تبلیغاتی که تا زمان خرید مخاطب در یاد او مانده باشد. البته پس از استفاده از کالاهای مختلف، کیفیت محصولات، در انتخاب بعدی مشتری به نسبت تبلیغات، رجحان خواهد داشت.
انواع تبلیغ
*تبلیغات چاپی
تبلیغات چاپی به عنوانی یکی از محرک های اصلی فروش جایگاه ویژه ای در اشکال مختلف تبلیغات دارد. اگر یک چیز حتمی درباره تبلیغات وجود داشته باشد، این است که متفاوت بودن چیز خوبی است. بسیار پیش می آید که مصرف کنندگان از آگهی های دیجیتال خسته می شوند، درست در این زمان است که بازگشت به برگه های چاپی، و احساس لمس کردن و پایداری که به وجود می آورند، قطعا گزینه خوبی است. تبلیغات چاپی معمولا می تواند سه طبقه فرعی داشته باشد:
۱- آگهی های دوره ای
در صورتی که شما از مجله، روزنامه یا هر چیزی که به طور دوره ای و منظم ارائه می شود، استفاده نمایید، پس به سراغ تبلیغات دوره ای رفته اید (به این نوع از تبلیغات در اصطلاح تبلیغات چاپی گفته می شود). برای دهه ها، آگهی چاپی استاندارد طلایی برای تبلیغ کنندگان و مشتریانشان بود. قرار گرفتن در مرکز مجله ای بزرگ یا کاور پشت روزنامه به معنای در معرض دید میلیون ها نفر قرار داشتن بود.
۲- تبلیغ در بروشورها، جزوه ها و برگه های کوچک
اگرچه برخی از این موارد می توانند درون صفحات روزنامه ها و مجلات قرار گیرند، با این حال به عنوان موجودیتی مجزا درنظر گرفته می شوند (معمولا به این دلیل که شانس دیده شدن کمتری دارند). از این روش هنگامی استفاده کنید که اطلاعاتی بسیار بیشتر از آن چیزی دارید که بتوان در یک آگهی چاپی گنجانده شود.
۳- پست مستقیم
هر یک از فنون ذکر شده در بالا می توانند در پست مستقیم گنجانده شوند. تبلیغات پست مستقیم یعنی برگه چاپی شما مستقیما برای مصرف کننده پست شوند. این فنی است که توسط آژانس های بازاریابی نامرغوب مورد سوء استفاده قرار گرفته و همچنان قرار می گیرد. اگر پست مستقیم به درستی انجام و خلاقانه طراحی شود، می تواند به صورت هوشمندانه مشتری در مورد محصول یا خدمت متقاعد کرده و در نتیجه روشی عالی برای درگیر نمودن مشتری باشد.
*تبلیغات چریکی
تبلیغات چریکی، که به رسانه محیطی نیز معروف است، در طی ۲۰ سال گذشته به روشی دائمی برای تبلیغات تبدیل شده است. این روش به طور گسترده و برای هر چیز نامتعارفی به کار برده شده و معمولا مصرف کننده را به مشارکت یا تعامل دعوت می کند. در این نوع از تبلیغات، مکان و زمان بسیار اهمیت دارد. نیروهای محرک پشت بازاریابی چریکی، ایده های خلاقانه و نوآوری هستند و نه بودجه های کلان. اغلب در این کمپین ها شما از طریق تبلیغات دهان به دهان و رسانه های اجتماعی به گسترش محصول و یا خدمت خود می پردازید.
*تبلیغات وسیع Broadcast
تبلیغات وسیع، بازاریابی انبوه ارتباطات از طریق تلویزیون و رادیو، تا چند سال گذشته، غالب ترین روش برای یافتدن دسترسی به تعداد زیادی از مصرف کنندگان بوده است. این دسته از تبلیغات در طی چند سال گذشته، به ویژه با ظهور فناوری DVR و همچنین گسترش شبکه های اینترنتی و رد نمودن تبلیغات، بسیار آسیب دیده است. با این حال، همچنان روشی محبوب برای دسترسی به میلیون ها مخاطب در نظر گرفته می شود.
*تبلیغ در محیط
به روش تبلیغات بیرون از خانه (OOH) نیز معروف است، اصطلاحی کلی برای توصیف هر نوع تبلیغی است که با مصرف کننده هنگامی که بیرون از خانه است تماس برقرار می کند. شما آن را به عنوان بیلبورد، پوسترهای ایستگاه اتوبوس، و حتی بوردهای دیجیتال بزرگ می شناسید.
*تبلیغات خدمات عمومی
بر خلاف تبلیغات سنتی، تبلیغات خدمات عمومی (PSA) در ابتدا برای آگاه نمودن و آموزش به جای فروش محصول یا خدمت طراحی شدند. به طور سنتی PSA در تلویزیون و رادیو آشکار می شد اما این روزها به طور آنلاین نیز عمل می کند.
*تبلیغ قرار دادن محصول
قرار دادن محصول به هدف ترفیع کالاها و خدمات برندگذاری شده درون زمینه ای از یک نمایش یا فیلم به جای تبلیغ صریح آن. اگر پس از مشاهده یکی از قسمت های سریال هشدار برای کبری ۱۱ این سوال برای شما پیش آمده باشد که: “آن ها واقعا تعداد زیادی خودروی BMW در این صحنه استفاده کرده اند”، یا، “آیا همه در این سریال تلویزیونی پپسی می نوشند” پس متوجه قرار دادن محصول شده اید. این روشی است که فیلم ها و نمایش ها از طریق آن تأمین مالی می کنند، و روشی عالی برای تبلیغ کنندگان جهت دسترسی به مخاطبان هدف است.
*تبلیغات آنلاین
اگر تبلیغات را از طریق اینترنت (وب گسترده جهانی) مشاهده کنید، به عنوان تبلیغات آنلاین طبقه بندی می شود. در حقیقت، تبلیغاتی در همین صفحه هم وجود دارد، و اغلب وب سایت های دیگری که از آن ها بازدید می کنید نیز دارای این تبلیغات هستند، زیرا جریان درآمدی اصلی برای اینترنت هستند. روش دیگر تبلیغات “تبلیغات بومی” است، که تنوعی دیجیتال از تبلیغات چاپی قدیمی است. محتوای حمایت شده از طریق دامنه و کران ها رشد می یابد. از آگهی در فیس بوک و اینستاگرام، تا پیام های تبلیغاتی در تلگرام، سریع ترین و راحت ترین راه برای دسترسی به میلیون ها مشتری بالقوه آنلاین است.
*تلفن همراه
یک شکل نسبتا جدید تبلیغات در مقایسه با سایر روش ها، که بر آمیخته رسانه تسلط یافته است، استفاده از تلفن های همراه و سایر لوازم الکترونیک قابل حمل دارای اتصال اینترنتی است. روندهای فعلی در تبلیغات تلفن همراه شامل استفاده زیاد از رسانه های اجتماعی همانند توئیتر، اینستاگرام، اسنپ چت، و فیس بوک است.
استفاده از این روش تبلیغات، سخت ترین روش محسوب می شود. این نوع از تبلیغات نه تنها می توانند مخرب باشند، بلکه موجب دید منفی مشتریان نیز می شوند. اگر از این روش استفاده می کنید، درست انجامش دهید.
ودر آخر مهم ترین نکته در ارائه تبلیغات این است که:
نیاز مردم را خوب شناسایی کنید و بدانید در کجا و چه مکانی تبلیغات میکنید، مثلا نصب یک بیلبورد تبلیغاتی برای هتل ویا رستوران در اتوبان بین شهرها بسیار هوشمندانه ست چون نیاز افراد در آن لحظه شناسایی محل مناسب برای اقامت و تفریح است.
ممنون از همراهی شما اکادمی هفت روز خوشی را برای شما آرزومندست.
ارسال پاسخ